2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite Çocukta Alerji ve Astıma Neden Olur mu?
MAKALE #7759 © Yazan Prof.Dr.Yonca TABAK | Yayın Kasım 2011 | 4,405 Okuyucu
Obezite; alerjide yaşanana benzer bir salgın gibi tüm Dünya için önemli bir sağlık sorunu olmaya başlamıştır. Dünya’da obezite görülme sıklığı son 20 yılda 2 katına çıkmıştır. Amerika Birleşik Devletlerinde 18 yaş üzeri erişkinlerin yaklaşık %68’i ya fazla tartılı ya da obez sınıfında yer almakta. Ülkemizde ise12 yıl önce toplumun % 41’i normal kilodayken , şu an sadece % 26’sı normal kiloda. Çocuklarda ise % 6-7 olarak bildirilen obezite son yıllarda % 15’e yükselmiştir. Gerekli önlem alınmadığı taktirde önümüzdeki 10 yıl içinde toplumun önemli kısmı obez olması bekleniyor.

Yapılan çalışmalar obezlerde stım görülme sıklığının 2 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. İlk 1990’larda fark edilen bu ilişki üzerine yapılmış bütün araştırmalarda fazla kilolu veya obez olmanın astım için risk faktörü olduğu sonucuna varılmıştır.
Alerji ve obezite arası bir ilişki yoktur. Ailesinde hiç alerji olmayan ve bu açıdan genetik risk taşımayan bir çok obez çocuk ve erişkinde beklenmedik şekilde astım geliştiği gözlenmektedir. Bu çocuklarda çoğu zaman astım alerjik olmamaktadır. Obez çocuk ve erişkinlerde astım daha ağır seyretmektedir. Fazla tartılı olma astım ilaçlarına verilen yanıtı azaltmaktadır. Bu atakların daha sık gözlenmesine ;zor ve uzun sürede iyileşmesine neden olmaktadır. Kilo verilmesi gerek erişkinlerde gerekse çocuklarda astım belirtilerinde gerilemeye neden olmaktadır. Obezite ile astım arası neden sonuç ilişkisinde alerji dışı nedenler ön plandadır. Özellikle gastro-özefageal reflü hastalığının bu durumdan sorumlu olduğu gözlenmektedir. Reflü obezlerde çok sık görülen ve astım ağırlığını artıran bir rahatsızlıktır. Reflü’de mide içeriği yemek borusundan yukarı boğaza doğru kaçmaktadır. Olmaması gereken yerde bulunan mide asidi yemek borusunun alt kısmında zedelenmeye neden olarak refleks mekanizmalarla bronşlarda spazma yol açmaktadır. Aynı zamanda mide asidi yemek borusundan solunum sistemine kaçarak bronşit ve sinüzite zemin hazırlamaktadır.

Günümüzde obeziteye neden olduğu bilinen bir çok besin maddesinin aynı zamanda reflüye de neden olduğu gözlenmektedir. Özellikle kafein içeriği nedeniyle çay, kahve, kola ve kakao midede asit salgısını en çok artıran gıda maddeleridir. Bu gıdalar aynı zamanda mide başını tutan kaslarda da gevşemeye neden olarak asitli mide içeriğinin yukarı kaçmasına yol açmaktadır. Benzer şekilde mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartma gıdalar da günümüzde önemli bir reflü nedenidir.

Çocukların beslenmesine gittikçe daha çok giren kakaolu gıdalar, çikolata, cips ve benzeri kızartma hazır gıdalar, kola içeren gazlı içecekler hem yüksek kalori içermeleri nedeniyle obeziteye neden olmakta; hem de reflü tetikleyicisi olarak dolaylı yoldan astım gelişimine katkı sağlamaktadır. Çocukların devamlı abur cubur yiyerek hareketsiz bir şekilde evde televizyon ve bilgisayar önünde zaman geçirmesi hem obezitenin hem de astımın en önemli nedenlerinden birisidir.

Gerek çocuk gerekse erişkin astım hastalarının hem aşırı kilo almayı engellemek, hem de reflünün kontrolünü sağlamak için şeker, un ve benzeri karbonhidratlardan, kakaolu gıdalardan, yağlı gıda ve kızartmalardan, gazlı ve şekerli içecekler ve koladan uzak durmaları gerekmektedir. Buna rağmen reflüye bağlı astım alevlenmeleri olduğu düşünülen hastalara ilaçla reflü tedavisi uygulanmalıdır. Reflünün kontrolü astımın da kontrolünü sağlayacaktır.

Astımlı çocuklar mutlaka aktif spora yönlendirilmelidir. Yüzme astıma iyi gelen bir spordur; ancak kapalı yüzme salonlarındaki klor kokusu astım alevlenmelerine neden olacağından tavsiye edilmez. Kışık kapalı alanlarda basketbol, voleybol, tenis gibi kalori harcatacak ve solunum kapasitesini geliştirecek spor aktiviteleri obezite ve astımın en iyi destekçisi olacaktır.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu

Çocuk Alerji Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite Çocukta Alerji ve Astıma Neden Olur mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yonca TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yonca TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yonca TABAK Fotoğraf
Prof.Dr.Yonca TABAK
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yonca TABAK'ın Makaleleri
► Dıabet Neden Olur? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Polikistik Over Nedir? Neden Olur? Doç.Op.Dr.Ayla ÜÇKUYU
► Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer? ÇOK OKUNUYOR Dr.Sevin KARALAR
► “pilor Stenozu” Nedir, Neden Olur? ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Emir İMANİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Obezite Çocukta Alerji ve Astıma Neden Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:00
Top