2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Herkes Her Ay Bir Kere Hasta Olsa Bir Hekime Otuz Hasta Düşüyor
MAKALE #7778 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2011 | 5,283 Okuyucu
Vatan gazetesinin haberine göre Sağlık Bakanımız açıklama yapmış:

“Avrupa bölgesinde her 100 bin kişiye 340 doktor düşüyor. Türkiye’de sayı 156. Bu, doktorların üzerinde büyük bir iş yükü oluşturuyor. Hem doktorlarımız iş yükünden eziliyor, hem vatandaşa istediğimiz kadar vakit ayıramıyoruz. Sistemi ne kadar iyileştirirseniz iyileştirin bir hastaya ayrılan süre 4.5 dakikadan 9 dakikaya çıktı. Bunun 15-20 dakikaya ulaşması lazım. Ama şansım yok çünkü sayım belli. Rakamlar ortadayken “Hekim sayısı yeterlidir” demeye kimin hakkı vardır. Tüm bu Avrupa ülkelerinin kafası çalışmıyor, bir tek Türkiye’deki TTB’nin kafası çalışıyor. Dengeli dağılıma gelince; Her yüz 100 kişiye düşen uzman hekim sayısı Avrupa bölgesinde 272, Türkiye ortalaması 86. Yani üçte biri. Ankara uzmanın en çok olduğu şehirdir: 173, yine bunların gerisinde. Ağrı 38. Ben 38’i 86’ya ulaştırmaya çalışsam Ankara’dan alıp vereceğim ki olup olacağı 86’dır zaten. 86’yı 272 ile kıyaslayın. Hani doktor sayısı yeterliydi?”



Oysa Tıp Kurumu Genel Sekreteri Dr. Ali Rıza Üçer’in aktardığına göre OECD Ülkelerinde Her Bin Kişiye Düşen Hekim Sayısı (2009) şu şekilde:


İngiltere 2.72.0
ABD2.42.3
Kanada2.42.8
Japonya2.21.9
Güney Kore1.91.3
Türkiye1.61.2

Yine Tıp Kurumu Genel sekreteri Dr. Ali Rıza Üçer’in ilgili makalesinde aktardığına göre “2000 yılında tıp fakülteleri kontenjanı 4500 dolayındaydı, şimdiyse 9200′e çıkarılmış durumda. Bu nedenle önümüzdeki 10 yılın sonunda ülkemizde her bin kişiye düşen hekim sayısı 2.5 dolayında olacak. Yan örnek verilen ülkelerle hemen hemen aynı düzeye gelinecek.”



Aynı yazıdan başka rakamlar:


OECD Ülkelerinde Her Bin Kişiye Düşen Hemşire Sayısı (2009) ise şöyle:


İngiltere 9.7
ABD10.8
Kanada 9.4
Japonya 9.5
Güney Kore 4.5
Türkiye 1.5

Makalesinde Dr. Üçer “Bakan Akdağ’ın örnek verdiği AB ülkelerinde ise çok yoğun bir hekim işsizliği söz konusu. İtalya’da 80 bin İspanya’da 20 bin dolayında işsiz hekim var.” diyor.


GELELİM ESAS MESELEYE


Nedense doktor sayısı hep genel nüfusa göre hesaplanıyor. “Şu kadar kişiye şu kadar doktor düşüyor” deniliyor sürekli.


Sanki toplumun hepsi hastaymış gibi.


Doktor sayısının esasında genel nüfusa göre değil, hasta sayısına göre hesaplanması gerekmez mi!


Bu anlayış sektörün sadece sınırlı sayıdaki hasta ile yetinmediğinin, geniş sağlıklı popülasyonu da kapsama alanına almaya çalıştığının en açık göstergesi olsa gerektir.


İNSAF


110. 000 civarında hekim var ülkemizde. Düz olarak 100.000 diyelim buna. (İdarecilik yapanlar falan var aralarında, onları düşelim).


Bölün 70 milyonu bu rakama, her 700 kişiye 1 hekim düştüğü görülecektir. Hadi yuvarlak hesapla “1000 kişiye 1 hekim” diyelim buna. Bu genel nüfusun hepsi, yani 70 milyonun tamamı her ay bir kere hasta olsa bir hekime günde düşecek hasta sayısı 30 dolayında olacaktır.


Eee toplumun hepsi hasta olmadığına göre!


Yoksa toplumun tamamı yakın bir gelecekte, her ay muntazam olarak en az bir kere hasta olacak şekilde "hastalık düzeneğine" mi bağlanacak! Şimdiden bu yönde bir mühendislik çalışması mı yapılıyor! (Artık her yıl rutine binen, seri halinde peşpeşe gelen, daha biri bitmeden diğeri başlayan grip çeşitleri vs malum)


Bu hekim tablosu nedense, “Her gün hekimlerin kapısına 1000 kişi dayanıyormuş” gibi aktarılıyor yahut öyle anlaşılmasına yol açılıyor. Oysa tablo ortada!


İnsaf!


Tekrar ediyorum: 1000 kişinin hepsi her ay bir sefer hasta olsa, bu ömür boyu hep böyle sürüp gitse bir hekime günde ortalama 30 hasta düşer.


ASIL AMAÇ


Amacın sağlıkta hekim yani insan maliyetlerini düşürmek, böylece sektöre daha ucuz eleman temini sağlamak olabilir! Bundan şüphesiz ülke bütcemiz de fayda görecektir. Ancak bu gider her geçen gün katlanan -gereksiz- ilaç vb. giderleri yanında fazlaca bir ehemmiyet arzetmese gerektir.


Psikolog

İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Herkes Her Ay Bir Kere Hasta Olsa Bir Hekime Otuz Hasta Düşüyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Zor Hasta ile Psikoterapi Dr.İbrahim SARI
► Hasta Eden Yapı Psk.Remzi KARAKAYA
► Hasta ve Yaşlılarla Yaşam Psk.Nihal ARAPTARLI
► Bana Hasta Olduğumu İspat Et Psk.İzzet GÜLLÜ
► Hasta Doktor İletişiminde Sorunlar Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Herkes Her Ay Bir Kere Hasta Olsa Bir Hekime Otuz Hasta Düşüyor' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:06
Top