2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolesterol: Dost Mu, Düşman mı?
MAKALE #783 © Yazan Dyt.Funda SEVİM | Yayın Mart 2008 | 9,363 Okuyucu
Kolesterol:Dost mu Düşman mı?

Beyin ve kalp başta olmak üzere kaslar, sinirler,karaciğer ve barsaklar şeklinde tüm vücudumuza yayılmış olan kolesterolden gerçekten korkmalımıyız? Kolesterol yaşam için gerekli olan, yağa benzeyen bir maddedir. Bu nedenle suda ve su özelliklerini taşıyan kanda çözünmez. Kanda çözülüp taşınabilmesi için bir proteinle birleşir ve bu kolesterol protein kompleksine lipoprotein denir. Yoğunluklarına göre çeşitlendirilen bu lipoproteinler aslında bizlerin iyi huylu ve kötü huylu diye adlandırdıklarımızdır.
düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) :kötü huylu kolesterol
yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) :iyi huylu kolesterol

Kolesterolün Faydaları Nelerdir?

Vücudumuz kolesterolü kullanarak kortizon ve cinsiyet hormonları gibi birçok hormon, vitamin D ve yağların sindirimini sağlayan safra asitlerini üretir. Koletserolün faydaları olduğu kadar maalesef yükselmesi durumunda zaraları da vardır.

Kolesterol Neden Yükselir?

Birçok faktör koleterolün yükselmesine neden olabilir. Bunlardan şişmanlık, gıdalar ve stres şeklinde grupladıklarımızı önleyebilsek de genetik faktörlere kesin çözüm henüz bulunmamaktadır. Bu faktörler toplam kolesterolü, özellikle kötü huylu kolesterolü yükseltir.

Egzersiz ile düzenli ve dengeli beslenme iyi huylu kolesterolü yükseltirken kötü huylu kolesterolü düşürür. Ancak herşeye rağmen genellikle 60-65 yaştan sonra ve kadınlarda menopozla birlikte toplam kolesterol düzeyi artabilir. Bazı hastalıklar da kolesterolün yükselmesine neden olurlar. Bunlar:

Kalıtsal yağ metabolizması hastalıkları
Hipotroidi: Troit bezinin yetersiz çalışması
Karaciğer hastalıkları
Nefrit:Böbrekte iltihabi hastalık
Şeker hastalığı
Şişmanlık
Bazı ilaçlar

Kolesterolün Yüksekliği Nasıl Ölçülür?

Toplam kolesterol ve kötü huylu (LDL) kolesterolün yüksekliği risk olduğu kadar, iyi huylu kolesterolün (HDL) düşüklüğü de risktir. 20 yaş üstü için istenilen toplam kolesterolün 200mg/dl'nin altında olmasıdır. 240mg/dl'ye kadar ise sınırda yüksek diye anılan toplam kolesterol eğer 240mg/dl'nin üstüne çıkmışsa yüksektir. LDL-kolesterol de 130mg/dl'nin altında ise normal, üstünde ise yüksektir ve risk oluşturur. HDL-kolesterol 35mg/dl'nin üstünde ise normal, altında ise risktir.Türkiye'de 6 milyon kişide kan kolesterol düzeyi sınırda yüksek ve 2 milyon kişide yüksektir.

Yüksek Kolesterolün Zararları Nelerdir?

Kanda yüksek miktarda kolesterol varsa damarlarımızda birikir ve bu birikim damarların sertleşmesine ve daralmasına (arterioskleroz) yol açar. Kolesterolle beraber arteriosklerozda damar duvarlarında akyuvarlar, kan pıhtıları ve kalsiyum gibi maddeler de birikir. Damarlar tüm vücutta yaygın olarak bulunduğundan; hangi damarda birikim varsa onun bulunduğu organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Kalbi besleyen damarlarda birikim varsa göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sonuçlar doğarken, böbrek damarlarında oluşan birikim yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıkları ilk sırada bulunmakta ve yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi sorunların düzeltilmesi ile bu ölümler önlenebilmektedir.

Kolesterolün Yükselmemesi İçin Nasıl Beslenmek Lazım?

Dünya Sağlık Örgütü kalp ve damar hastalıklarına sebep olan faktörlere kardiyovasküler risk faktörleri adını vermiştir.Toplam kolesterol ve kötü kolesterolün yüksekliği kardiyovasküler bir risk faktörüdür. Çok çeşitli kardiyovasküler risk faktörleri vardır. Bunlardan en azından kolesterol faktöründeki iyileşmeler sağlımızı korumamıza biraz daha yardımcı olabilir.Bunu sağlamak için :
Katı yağlardan uzak durmalı
Et ve türevlerini tüketirken aşırı yağlı olmamasına dikkat etmeli
İyi huylu kolesterolün artışını sağlayan zeytinyağı ve yağlı tohumları tüketmeli
Aşırı yemek yememeli
Kızartma ve kavurmaların tüketimini sınırlandırmalı mümkünse tüketmemeli
Çiğ sebze ve meyve tüketimini sağlamalı
Düzenli egzersiz yapmalıyız.
Kolesterolün yükselmemesi, yüksekse düşürülmesi için düzenli ve dengeli beslenme şarttır. Bu alışkanlığı kazanmak ve yaşam tarzı şekline getirmek için bir uzmandan yardım almanız gerekebilir. Sağlıklı günler dilerim.

Dyt.Funda Sevim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kolesterol: Dost Mu, Düşman mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Funda SEVİM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Funda SEVİM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Funda SEVİM'in Makaleleri
► Dost Probiyotikler Dyt.Selma AĞALAR
► Sinsi Düşman: Hipoglisemi Dyt.Atilla ZEYREK
► Kolesterol,ldl,hdl ve Trigliserid Dosyası Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Kolesterol Hakkında Bilmediklerimiz Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Kolesterol : Yağdan Farklıdır ! Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Yüksek Kolesterol Efsanesi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Kolesterol Hangi Besinlerde Bulunur ? Dyt.Sema BÖREKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kolesterol: Dost Mu, Düşman mı?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:40
Top