2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yemek Yeme Alışkanlıkları
MAKALE #7834 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Aralık 2011 | 9,086 Okuyucu
YEMEK YEME ALIŞKANLIKLARI

Yemek yeme, yaşamımı sürdürmek için beslenmek ve bedeni dinç tutmak amacıyla yapılması gereken bir etkinliktir. Yemek yeme eylemine böyle bakıldığında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi ortaya çıkar. Sağlıklı ve dengeli beslenme her besin maddesinden yeteri kadar yiyerek gerçekleştirilen beslenmedir.

Yemek yemenin bir diğer boyutu da rahatlamak, eğlenmek, öfke duygusunu bastırmak ya da üzüntüyü gidermek için yenmesidir. Kişi bu şekilde yemek yediğinde ne yediğini kontrol edemez ve ihtiyacından çok fazla miktarda yemek yer. Bu şekilde beslenme devam ederse yemek yeme alışkanlığı sorun haline dönüşür. Yemek yeme alışkanlığı toplumsal özellikler, coğrafik koşullar, sosyal çevre ve aile yapısıyla ilgilidir fakat yemek yeme sorunları kişiye özeldir, kişiye özgü kurallardır. Bu aşırı yemek yeme de olabilir, gereğinden az yemek yeme de olabilir. Her ikisinin sonucunda da kişide bedenini kabul etmekte zorlanma, zorlandıkça daha çok yeme, suçluluk duyma kısır döngüsü görülür. Kontrolü ele almak çok zor değildir. Kontrolü ele almak bedeni değil yemek yeme alışkanlıklarını reddetme ile başlar.

Reddedilen beslenme alışkanlıkları beraberinde yeni bir beslenme düzenini getirir. Bu beslenme düzeni için hangi besinlerin daha fazla yeneceği, hangi besinlerin daha az alınacağı konusunda karar almak ve plan yapmak gerekir. Örneğin beslenme alışkanlıkları değiştirilerek kilo vermek amaçlandı. Amaç belirlendikten sonra yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir:
  • Alınan kararın uygulanması için bir takım yollar belirlenmesi: Örneğin, eski beslenme alışkanlıklarının tamamen bırakılması yerine, yavaş yavaş bırakılması, şok diyetler yerine uzun vadede kilo vermeyi sağlayacak beslenme düzenine geçilmesi, ana ve ara öğünlerin önceden planlanması ve düşük kalorili yiyeceklerden seçilmesi, yemeğin yavaş yenmesi, yemek yemenin aceleye getirilmeyip zaman ayrılması gibi.
  • Yukarıda söylenen yolların içinden uygun olan bir ya da iki tanesinin seçilmesi: Örneğin, eski beslenme alışkanlığından vazgeçmek ve yavaş yavaş kilo vermek gibi
  • Seçilen yolun uygulamaya konulması: Uygulama sırasında ortaya çıkan engellerin ortadan kaldırılması. Örneğin, yemek yemeyi çok seven, yemek yeme konusunda ısrarcı davranan kişilerden uzak durmak gibi.
  • Seçilen yolun değerlendirilmesi: Seçilen yolun işe yarayıp yaramadığının kontrol edilmesi. Örneğin, haftada bir kez tartılarak kilo verilip verilmediğinin takip edilmesi.
  • Seçilen yol kilo vermenize sebep olmuşsa, devam edilmesi, olmamışsa başa dönülmesi ve diğer seçeneklerin arasından bir diğerini seçip yola devam edilmesi.
Beslenme alışkanlıklarını değiştirme girişimi genellikle son aşamada kalır. Girişim başarısız sonuçlanmışsa, yani kilo verme işlemi gerçekleşmemişse birey umutsuzluğa düşer ve vazgeçer. Çünkü önceki denemelerde de böyle olmuştur. Bu durum bireyin tekrardan rahatlamak, eğlenmek, öfke duygusunu bastırmak ya da üzüntüyü gidermek için yemek yemesine yol açar. Çünkü birey girişimi olumsuz sonuçlandığı için kendini yetersiz hissedecektir. Bu duygudan ortaya çıkan boşluğu da yemek yiyerek dolduracaktır.

Karar almak, bir işi başarmanın yarısıdır. Özgürlük, alınan kararların uygulanmasıyla başlar. Eğer birey, girişime devam etmeyi değil de vazgeçmeyi tercih ediyorsa, yani aldığı kararı sonlandırmıyorsa, girişimde bulunup yarım bırakıyorsa ve bu tekrarlanıyorsa, bunun sebebini anlayarak, girişimini devam ettirmesi için bir uzman desteğine ihtiyaç duyuyor olabilir. Uzman, bireyin karar alma ve uygulama biçimini gözden geçirmesine ve daha sağlıklı kararlar alıp uygulamasına yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yemek Yeme Alışkanlıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Duygusal Yemek Yeme Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklar ve Yemek Yeme Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
► Çocukta Yemek Yeme Sorunları Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Emine ÖZDEMİR
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunları Psk.Kemale GÜNHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yemek Yeme Alışkanlıkları' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:25
Top