2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağışıklık Sisteminizi Sağlıklı Beslenerek Güçlendirin
MAKALE #7877 © Yazan Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ | Yayın Aralık 2011 | 4,314 Okuyucu
Havaların soğuması ve değişken sıcaklıklar nedeniyle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanma riski artar. Sonbahar aylarında hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak veya yakalandıysanız da kolay atlatabilmeniz için yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirin.

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir unsuru olan sabah kahvaltınızı mutlaka yapın ve diğer öğünleri de atlamayın. Böylece sonbaharda azalan fiziksel aktivitemiz ve yavaşlayan metabolizmamız nedeniyle ortaya çıkabilen ağırlık artışının da önüne geçmiş olursunuz.

Vitamin ve minerallerden zengin yiyeceklerle beslenin. Vitaminlerden özellikle A, C, E; minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini desteklemede önemli rol oynar. Bilindiği gibi antioksidanlar hücreleri serbest radikallerin etkilerinden korur, savunma mekanizmasını güçlendirirler, vücut direncini arttırırlar. Özellikle turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, bu vitaminler bakımından zengin besinlerdir.
Soğan ve sarımsağı salata ve yemeklerinizde kullanın. İçerdikleri alicin etkisiyle bağışıklık sitemini güçlendirici özelliktedirler.

Yiyeceklerinizi hazırlarken vitamin kaybına uğramamasına özen gösterin.

*Buzdolabında uzun süre bekletmeyin, sebze ve meyveleri taze olarak tüketin.
* Hazırladığınız taze sıkılmış meyve sularını zaman geçirmeden için.
*Sebzeleri yıkarken suda uzun süre bekletmeyin çünkü bekletme sırasında bazı vitaminler suda çözünürler.
*Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde kesin. Havayla temas eden yüzeyin az olması vitamin kaybını azaltır.
*Sebzeleri pişirirken soda eklemeyin, yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke ekleyip bekletmeyin çünkü bu uygulama sebzenin A ve C vitamini değerini azaltır. *Sebzelerin fazla miktarda yağ çekerek kalori değerinin artmasına neden olan ve kanserojen maddeleri ortaya çıkaran kızartma yöntemini tercih etmeyin.

E vitaminin güçlü antioksidan etkisini göz ardı etmeyin. En önemli E vitamini kaynakları olan zeytinyağı, fındık, ceviz gibi yiyecekleri, yüksek kalori verdiklerini de unutmadan öğünlerinizde tüketin.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli protein alımı da önemlidir. Özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynağıdır. Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde de protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, genel kabul görmüş önemli bir noktadır.

Aşırı şeker alımı akyuvarların mikroorganizmaları tutma kabiliyetini azaltır. Vücut bağışıklık sistemimizin önemli bir kısmını oluşturan akyuvarların fonksiyonlarında azalmanın sistemi zayıflatacağı açıktır. Bu nedenle aşırı miktarda basit şeker tüketiminden kaçının.

Alkol tüketimi enfeksiyonlara yatkınlığı arttırır. Yapılan çalışmalar, alkol tüketiminin akyuvarların enfeksiyonlu bölgeye yönelimini azalttığını göstermiştir.

Su içmek için susama hissinizin olmasını beklemeyin. Havanın soğuması, terlemenizi ve susama duygunuzu azaltabilir ancak su ihtiyacınızın çok da fazla değişmediğini unutmayın. Vücudumuzda besinlerin emilimi, sindirimi, boşaltımı, toksinlerin atımı ve ısı dengesinin sağlanması gibi tüm önemli faaliyetleri için günde 2 litre kadar sıvı tüketin.

Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil, ekinezya, rezene, meyan kökü gibi bitki çaylarına da yaygın görünen kış hastalıklarına karşı olumlu etkilerini düşünerek aşırıya kaçmadan gün içinde yer verin.

Sonbaharda artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin beslenin. Tam tahıllı ekmekler, bulgur, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi. Depresyon belirtilerinin azalmasında etkileri çalışmalarla gösterilen omega 3 yağ asidi zengini balık tüketiminizi arttırın.
Mevsim geçişlerinde midede yanma, ekşime gibi mide şikayetleri artış göstermektedir. Bu tür şikayetleri önlemek için çay, kahve ve sigara tüketiminizi azaltın. Yemeklerinizde ise acı, ekşi ve baharatları fazla kullanmayın. Yaz aylarında yeterince yediğiniz kızartmaları da artık bir kenara bırakın. Yağda kızartma işlemi mide asidini arttırır.

Sonbahar aylarında güneşin D vitaminin vücutta kullanımını sağlayan özelliğinden daha az faydalanabileceğiz. Kemiklerin güçlü olması için süt, yoğurt, peynir, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum kaynağı olan yiyecekleri yeterli miktarda tüketin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağışıklık Sisteminizi Sağlıklı Beslenerek Güçlendirin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halide Elif ÖZKELEŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in Makaleleri
► Sağlıklı Bağışıklık Sistemi Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bağışıklık Sisteminizi Sağlıklı Beslenerek Güçlendirin' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:10
Top