2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Besinleri Nasıl Saklayalım
MAKALE #7878 © Yazan Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ | Yayın Aralık 2011 | 4,997 Okuyucu
Sağlıklı yiyecek hazırlamak için taze, temiz, usulüne uygun olarak hijyenik koşullarda hazırlanmış, bozulmamış, küflenmemiş, son kullanma tarihi geçmemiş olması gibi pek çok kriteri göz önünde bulundurarak alışveriş yaparız.

Besin maddelerini satın almak kadar, bu besinleri doğru biçimde saklamak da önemlidir. Saklama süre ve koşullarına dikkat edilmediğinde, besinlerin protein, vitamin ve mineral değerlerinin azalmasının yanı sıra, mikroorganizmalarla veya kimyasallarla kontamine olma gibi veya aflatoksin üreten küflerin oluşumu gibi sağlığımızı bozucu etkilerle karşılaşırız.

Besinlerimizi hangi koşullarda ve ne süreyle saklayabileceğimizi hatırlayalım.

· Yumurta yıkanmadan, ıslatılmadan kuru olarak buzdolabında 2-3 hafta tazeliğini yitirmeden bekletilebilir. Yumurta kullanmadan önce yıkanmalıdır.

· Pastörize edilmiş süt buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.

· Yoğurt buzdolabında kapalı olarak 1-2 hafta ekşimeden bekletilebilir.

· Süt ve yoğurt aydınlık yerde tutulursa ve yoğurt üzerinde oluşan yeşilimsi suyu atılırsa Riboflavin değeri azalır.

· Et satın alındıktan sonra buzdolabında 1-2 gün bekletilebilir.

· Balık temizlendikten sonra buzlukta 1-2 gün, derin dondurucuda 3-6 ay saklanabilir.

· Ekmek 1-2 gün naylon veya bez torba içinde saklanabilir. Ekmek 2 günden daha uzun süre bekleyecekse buzlukta dondurularak saklanmalıdır.

· Sıvı yağlar, doğrudan güneş ışığı görmeyen serin (14-15ºC’de) yerde ve ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.

· Kuru besinler satın alındıktan sonra taş, toprak, yabancı maddeler ile kırık ve bozuk taneleri ayıklanarak cam kavanozlarda veya bez torba içerisinde kuru yerde saklanmalıdır. İri tuz eklemek nemi çekeceğinden küflenme ve böceklenmeyi önler. Küf zehirleri (mikotoksinler) vücuda alındığında tehlikeli olabilir.

· Ambalajı açılmış olan salça, temiz bir kaşık yardımıyla içinde hava kalmayacak şekilde bastırılıp düzgünleştirilerek ve üzerine hava ile temasın kesilmesini sağlayacak kadar zeytinyağı konarak saklanmalıdır.
Küflü kısmın atılıp küfsüz görünen yerlerin yenmesi sık yapılan bir hatadır. Küflerin salgıladığı toksinlerin besinin her yerine yayılmış olabileceğini unutmayın.

· İyotlu tuzlar, ışık geçirmeyen kaplarda ağzı kapalı olarak serin yerde saklanmalıdır.

· Baharatları ocakların üzerinde sıcak yerlerde saklamayın. Az miktar alın ve tazeliğini, lezzet ve kokusunu kaybetmeden kullanın. Baharatlar için en uygun saklama yeri buzluk veya buzdolabıdır. Alternatif olarak serin, kuru ve karanlık bir yerde cam veya porselen kavanozlarda saklanabilir.

· Sebze ve meyveler delikli naylon torba içinde buzdolabında 1-4 hafta saklanabilir. Patates aydınlık yerde yeşillenir. Yeşillenmiş ve cücüklenmiş patatesler yenmemelidir. Patates, hava alan fakat ışık geçirmeyen kutularda saklanmalıdır.

· Kurutulmuş sebze ve meyveler bez torbalarda kuru yerde saklanmalıdır. Çevre çok nemli ise iyice kurutulduktan sonra naylon torbaya konup sıkıca kapatılmalıdır. Böylece çevrenin neminin kuru sebzeye geçmesi önlenmiş olur.

· Başka amaçlar için yapılmış plastik kaplarda besin saklanmaz (plastik deterjan kaplarında süt yoğurt saklamayın). Sırlı toprak kaplar da besine kurşun, kadmiyum gibi kanserojen maddeler geçebileceğinden saklama için uygun değildir.

Anlatılan besin saklama prensiplerini bildiğinize eminim. Ancak bildiklerinizin ne kadarını uyguladığınızı lütfen gözden geçirin. Sağlıklı günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Besinleri Nasıl Saklayalım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halide Elif ÖZKELEŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Besinleri Nasıl Saklayalım' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:42
Top