2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağız Kuruluğu
MAKALE #7883 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Aralık 2011 | 23,362 Okuyucu
Yazın sıcakların yoğun olduğu şu günlerde , oluşturduğu rahatsızlıklardan biri de ağız kuruluğudur.Aslında ağız kuruluğu kişinin zaten mevcut rahatsızlığı iken sıcaklarla daha da belirginleşir.Kişi bu rahatsızlığı sıcağa bağlayarak ihmal eder ve bu rahatsızlığın sebep olduğu AĞIZ KOKUSU, DİŞ VE DİŞETİ İLTİHABI, DİŞ ÇÜRÜKLERİNİN ÇABUK İLERLEMESİ gibi sorunlarla uğraşır.

Tükürük ağız ve dişler için oldukça gerekli ve koruyucudur .Kısaca tükürük aynı göz yaşı gibi ağzın içinde koruyucu, kaygan bir tabaka olarak yer alır.Gıdaların dişlere ve yanak dokularına yapışmasını engeller.İçeriğindeki enzim ve proteinler gıdaların parçalanıp sindirilmesini sağlar.Tükürük miktarının % 50 düşmesi durumuna da AĞIZ KURULUĞU diyoruz.

AĞIZ KURULUĞUNUN SEBEPLERİ


-Bir çok ilacın yan etkisinde ağız kuruluğu vardır.Bu ilaçlar başta antidepresan ve antihistaminikler olmak üzere , kalp ,şeker, tansiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlardır.Kısaca ifade etmek gerekirse 400 kadar ilacın yan etkisinde ağız kuruluğu vardır.Ayrıca şeker hastalığı ve böbrek hastalıklarının belirtileri arasında da ağız kuruluğu vardır.
-Tükürük bezlerinin çalışmaması da ağız kuruluğuna sebep olmaktadır.
-Kanser tedavileri ve radyoterapi de ağız kuruluğuna neden olur ki bu dönemde ekstra önlemler alınmalıdır.
-Madde bağımlılığı ,zihinsel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar hep ağız kuruluğuna neden olur.
VE MAALESEF Ağız kuruluğu her 5 yetişkinden 1 inin sorunudur.

AĞIZ KURULUĞUMUN OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?


-Ağızda kuruluk ve yapışkan his,
-Tükürüğün yoğunluğunda artış , yapış yapış , jelimsi bir hal,
-Yenilen yiyeceklerin tatlarını algılamada bozukluk,
-Sürekli susama ve susuzluk hissi. Akşam yatarken uyanıp su içme isteği,
-Kuru , çatlak , ağrılı dudaklar,
-Özellikle tahıl veya kraker gibi kuru besinleri yerken tükürük az olduğu ve ıslatamadığından güçlük çekme,
-Genel olarak ağızda yanma , acı ve ekşi yiyeceklere karşı duyarlılık,
-Yutkunma ve konuşmada zorluk,sık sık kurup öksürük.

AĞIZ KURULUĞU OLANLARIN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Böyle bir probleminiz varsa mutlaka diş hekimine giderek dişlerinizi kontrol ettiriniz. Çünkü diş taşlarınız ve diş çürükleriniz normalden çok daha hızlı ilerleme gösterir .Siz şikayetinizi ‘’DİŞLERİMİ FIRÇALAMAMA RAĞMEN ÇÜRÜYOR VEYA DİŞLERİM LEKELENİP DİŞ TAŞLARI OLUŞUYOR’’tarzında dile getirirsiniz.

Özellikle diş ara yüzeylerinde oluşan çürümeler kolay ilerleme sağlayacağından mutlaka röntgen kontrolleri yapılmalıdır.Şeker hastaları ve kanser tedavisi görenlerde mutlaka bu kontroller rutin olmalıdır.

Diş fırçalama ve ağız bakımının günlük yapılması gerekir tabi arayüzlerin bakımı da ihmal edilmemelidir.
Ağıza sık sık soğuk su alınarak yudum yudum tüketilmelidir.
Geceleri nemli bir ortam oluşturularak uyunmalıdır.Soğuk buhar makineleri kullanılabilir.
Tükürük salınımını artıracak pastil ve şekersiz sakız kullanılmalıdır.
Günde 1.5 litre su mutlaka tüketilmelidir.
Sigara ve çay gibi (kafein içeriğinden dolayı ) tükürüğünüz için yapısını bazen içeceklerden uzak durulmalıdır.
Portakal ,greyfurt suyu gibi asitli içeceklerden ,tabi bu içecekleri kola da dahil tek başına tüketilmemelidir.
Çok tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

BESİNLERİN TÜKETİMİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN NE YAPMALI?

-Özellikle krakerlerin öğütülmesinin zor olduğundan bahsetmiştik. Bu tip gıdaları tüketirken yanında sıvı tüketmekte fayda vardır.
-Ağız dokunuz kuruluğundan dolayı tahribata çok açıktır.Bu nedenle çok sert gıdalar yanağınızı sıyırır.Üstelik bu sıyrılan yanak dokusunun iyileşmesi de geç olur.Bu nedenle özellikle damağınızı ve yanağınızı çizecek çok sert gevreklerden uzak durun.
-Sebzelerin iyice piştiğinden emin olun.
-Yumuşak gıdaları mümkün olduğunca tüketmeye özen gösterin.
-Çok ileri düzeyde ağız kuruluğu olanlar besinleri tüketmeden önce yanak ve dili zeytinyağı ile izole edebilirler. Özellikle yatalak hastalarda yanak ve dile sürecekleri zeytinyağı yutkunmaya da yardımcı olur.Yiyecekler yoğurtla da nemlendirilebilirler.
-Ağız kuruluğu olanların dikkat etmesi gereken bir diğer önemli mesele de macun seçimidir.Yumuşak formüllü mentol içeriği az ama özellikle flor içeren macunlar kullanılmalıdır.Bu tip macunların yanı sıra tükürük protein ve enzimlerini ihtiva eden ağız gargarası ve jellerine de günlük ağız bakımında yer vermelidir.

Tükürük destekleme jelleri kişide uzun süreli rahatlama sağlar , tükürük destekleyici çalkalama suları da günlük düzenli kullanabileceğiniz yardımcılardır.Tükürük destekleme jelini ve gargarayı tercih ederken alkol ve sert maddeleri içermeyen , içeriğinde doğal ürünler olanı tercih etmeliyiz.

Yazımın sonunda bu tip rahatsızlıkları olanların rutin diş hekimi kontrollerini ihmal etmemelerini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağız Kuruluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Ağız Yaraları Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Kokusu Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Bakımı Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız ve Diş Sağlığı Dt.Gizem ARSLANOĞLU
► Ağız Kanserleri PDF Dt.Tuba Uluneke UYGUN
► Ağız Kanserleri Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Ağız Kuruluğu' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:17
Top