2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çatlamamış Yumurta - Luf Sendromu (Luteinized Unruptured Follicle Syndrome)
MAKALE #7897 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Aralık 2011 | 20,963 Okuyucu
ÇATLAMAMIŞ YUMURTA
(Luteinized Unruptured Follicle Syndrome -LUF Sendromu)

Özet: Follikül çatlaması ve ovumun serbestleşmesi olmamasına rağmen, LH hormonu etkisi altında, çatlamayan follikülün lüteinizasyon dönemine girmesi luteinized unruptured follicle sendromu (LUF sendromu) olarak bilinir. Böyle vakalarda siklusun luteal fazında normal progesteron üretimi devam eder. Bu durum açıklanamayan infertilitesi olan infertil kadınlarda mutlaka göz önüne alınmalıdır. LUF sendromu normal fertil kadınların mensruel sikluslarının %10' unda da görülür. LUF hem spontan hem de indüklenen sikluslarda görülebilir. Endometriozis, pelvik adezyon, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar bu duruma neden olabilir.

LUF Sendromuna Giriş
Luteinized Unruptured Follicle Syndrome (LUF Sendromu), yumurtalıklarda follikül oluşumunda görülen fonksiyon bozukluklarından biri olup ancak ultrasonografide kesin tanı konulabilir. En çok endometriozise bağlı pelvik adezyonu olan ve intrauterin inseminasyon (aşılama) yapılan açıklanamayan infertilitesi olan kadınlarda görülür. Normalde yumurtalıklarda follikül büyüyerek aktif hale geldikten, idrarda ve kanda LH piki tespit edildikten sonra 38 saat içinde follikül rüptürü (çatlaması) ve yumurtanın serbest hale gelmesi gerçekleşir ve follikülden atılan yumurta (ovum) tüpün içine alınır. Aktif follikülün çatlamasından ve içindeki ovumun atılmasından sonra geri kalan follikül '' korpus luteum'' haline dönüşür. Fakat LUF sendromunda bu çatlama olayı gerçekleşmeden yumurta follikül içinde dururken follikül korpus luteum haline dönüşebilir. Bu durum idrarda ya da kanda LH piki görüldükten sonra yapılan ultrasonografik incelemede follikülün rüptüre olmadığı takip edilerek LUF sendromu tanısı kesinleştirilebilir.

LUF Sendromu Tanısı

LUF sendromunda follikül olgunlaşıyor, tüm hormon testleri normal çıkıyor, follikül östrojen üretmekten sonra progesteron üretmeye de başlıyor, fakat follikül çatlaması olmuyor (LUF). Bazal vücut ısısı kartı takip edildiğinde yumurtlama zamanı vücut ısısında yükseklik tespit ediliyor. Hormonlar incelendiği zaman yumurtlamanın olduğu görülüyor. Fakat tüm bunlar yumurtanın serbestleştiğini göstermiyor. Hormonların yükselmesi ve yumurta serbestleşmesi birbirinden ayrı olarak gerçekleşen olaylardır. Ancak ultrasonik muayene ile follikülün çatladığı yerinde korpus luteum oluştuğu ve bu çatlamadan sonra pelviste Douglas boşluğunda serbest mai biriktiği izlenerek yumurtanın çatladığı (ovulasyonun gerçekleştiği) anlaşılabilir. Yumurta serbestleşmezse yani bir LUF olursa gebelik gerçekleşmez. Açıklanamayan infertil hastalarda LUF sendromunu daima göz önünde bulundurmak gerekir.

LUF Sendromu Nedenleri

Sık olarak kullanılan nonstroidal anti-inflamatuar ilaçlar (Aprol, Apranax, Advil, v.s.) ve Aspirin gibi ilaçlar, endometriozis, pelvik adezyon gibi hastalıklar, gelişmekte olan folliküllerde fonksiyon bozukluğu yaparak LUF sendromuna neden olabilir.

LUF Sendromunda Folliküler Gelişim

LUF tanısı günlük yapılan ultrason ve östrojen, progesteron LH hormonu takipleri ile konur. LUF sendromunun iki farklı tipi vardır. Bunlardan
matür LUF sendromu olarak bilinen tipinde, follikül matür hale geldiği halde (E2: 200 pg/ml , < p:2,5 ng/ml) ovumun serbestleşmesi gerçekleşmez. Prematür LUF sendromu olarak bilinen diğer tipinde ise follikül tam matür hale gelmeden önce hormon tetkiklerinde yumurtlama olayı tespit edildiği halde (gelişmekte olan aktif follikül çapı ve E2 seviyesi henüz yeterli düzeye gelmediği halde serum progesteron seviyesi 2,5 ng/ml'den fazla olması) ovumun serbestleşmesi gerçekleşmez. LUF sendromunun her iki tipinde de hormon tetkikleri yumurtlamanın gerçekleştiğini gösterse bile ultrasonik muayenede aktif follikülün çatlamadığı, sebat ettiği (Douglas boşluğunda serbest mai toplanmadığı) ve ovumun serbestleşmediği anlaşılır.

LUF Sendromunda Tedavi

LUF sendromu tedavisinde yumurtayı çatlatmak için genellikle gonadotropik hormonlar ve gonadotropin releasing hormon tedavisi kullanılmaktadır.
LUF, eğer hormonal nedenlere bağlı olarak gelişmiş ise HCG (human koryonik gonadotropin) uygulaması ile çözümlenebilir.Birçok LUF sendromu vakasında HMG (human menopozal gonadotropin) – HCG tedavisi en etkili tedavi şeklidir..

HCG 'nin folliküler matürasyon zamanında tek enjeksiyon HMG ile kombinasyonu, LUF sendromu tanısı konulan bir çok matür follikül vakalarının hemen hemen %50'ye yakın bir kısmında yumurtanın çatlamasında etkili olur. Prematür luteinizasyonlu LUF sendromunda endojen gonodotropinlerin supresyonundan sonra HMG-HCG tedavisi verilebilir.
Ovulasyon indükleyen ilaç tedavisini takiben HCG veya HMG ile HCG tedavisi LUF sendromlu hastaların büyük bir kısmında etkili olur.
Tedavide ayrıca balık yağı, Co-Q10 enzime gibi yardımcı tedavi alternatifleri de kullanılmaktadır.

Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Makale Yazım Tarihi: 15.12.2011
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çatlamamış Yumurta - Luf Sendromu (Luteinized Unruptured Follicle Syndrome)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
► Yumurta Donasyonu/Yumurta Nakli Op.Dr.Şevket ALPTÜRK
► Yumurta Hücrelerinin Gelişimi Op.Dr.Ahmet Fatih ÖĞÜÇ
► Yumurta ve Sperm Donasyonu Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Tüp Bebek ve Yumurta Dondurma Dr.Gökhan GÜMÜŞTAŞ
► Yumurta Bağışı (Nakli ) Nedir ? Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Yumurta (Oosit) Donasyonu (Nakli) Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Polikistik Over Sendromu Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Lemierre Sendromu Dr.Nail BAMBUL
► Duane Sendromu Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Tükenmişlik Sendromu Dr.Necati ÇOBANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çatlamamış Yumurta - Luf Sendromu (Luteinized Unruptured Follicle Syndrome)' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:09
Top