2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Ekimi Hakkında En Sık Sorulan Sorular
MAKALE #7909 © Yazan Doç.Dr.Hayati AKBAŞ | Yayın Aralık 2011 | 8,425 Okuyucu
1-Saç insanlar için neden çok önemlidir?

Saçlar insanlar için hem estetik ve hem de fonksiyonel nedenlerle çok önemlidir. Baş saçlı derisini örten saçlar güneş ışınlarının zararlı etkilerinden başı koruduğu gibi soğuğa karşıda önemli bir bariyer görevi görür. Estetik açıdan da çok önemli bir aksesuardır. Saç dökülmesi ve neticede ortaya çıkan kellik herkesi hem fiziksel ve hemde psikolojik olarak olumsuz etkiler. Bu etkilenim bazen o kadar şiddetli olabilir ki kişinin günlük yaşantısını ve kendisine olan güvenini tahminlerin ötesinde aşırı düzeyde etkileyebilir.

2-Saçlar bazı insanlarda hiç dökülmezken bazılarında neden dökülür?

Saç dökülmesine yol açan nedenler arasında en sık olanı halk arasında erkek tipi kellik olarak adlandırılan androgenetik alopesi dir. Toplumda gördüğümüz kellik türlerinin en yaygın olanı budur. Bu durum kadınlar içinde geçerlidir. Normalde kan seviyesi normal düzeylerde olan testesteron türevi hormonlara karşı saç köklerinin aşırı duyarlılığı sonucu dökülme ortaya çıkar. Bunun dışında saç dökülmesi ve kellik nedenleri arasında, otoimmune nedenler yani kişinin kendi savunma mekanizmalarının kendi saç köklerini tahrip etmesi, Hormonal hastalıklar ve dengesizlikler, Kullanıla bazı ilaçlar, stres, doğumlar, menapoz, tiroid hormon bozuklukları, çeşitli eser element ve vitamin eksiklikleri, tedavi amacıyla uygulanan radyoterapi ve kemoterapi işlemleri, kronik ve vücut direncini azaltan hastalıklar ve baş bölgesinde ortaya çıkan yanıklar, kazalar, ameliyatlar ve enfeksiyonlar kelliğe yol açan diğer nedenler arasında sayılabilir.

3-Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesi aynı sebeplerle mi olur?

Evet hem kadınlarda ve hemde erkeklerde saç dökülme nedenleri aynıdır. En sık neden de erkeklik hormonuna saç köklerinin aşırı hassasiyet göstermesi ve tahrip olmasıdır. Nedenler aynıdır fakat saç dökülme paterni erkekte ve kadında farklıdır. Erkeklerde genellikle şakak bölgelerinde girinti şeklinde ve tepe bölgesinde ayrıca bir dökülme şekli gösterirken kadınlarda genellikle başın ön ve üst kısmında genel bir seyrelme ve dökülme şeklinde kendini gösterir.

4-Neden erkeklerde saç dökülmesi daha sık görülür?


Toplumda saç dökülmesi ve kellik görülme sıklığı erkeklerde kadınlara göre daha fazladır. Sebep genetik ve hormonal nedenlerden dolayı olup yaklaşık olarak 25 yaşındaki erkeklerin %25 kadarında 50 yaşında erkeklerin %50 kadarında ve 75 yaşındaki erkeklerinde % 75 kadarında saç dökülmesi ve kellik sorunu mevcuttur. Erkeklik hormonu testesteron ve türevi hormonlar saç dökülmesine zemin hazırlarken, kadınlık hormonu olan östrojen hormonu ise saç dökülmesine karşı bir fonksiyon görür.

5-Kadınlarda saç dökülmesi sıklığı nedir?


Kadınlarda saç dökülmesi sanıldığının aksine oldukça sıktır. Birçok kadın bu nedenle de başını ve saçını örtme gereği hisseder. Ortalama bir değer vermek gerekirse erişkin dönem kadınların yaklaşık % 25 kadarında saç dökülmesi ve kellik problemi vardır.

6-Erkeklerde saç dökülmesi ne sıklıkta görülür?


Erkeklerde saç dökülmesi ve kellik sorunu kadınlara göre biraz daha sıktır. Sebep genetik ve hormonal farklılıklar nedeniyledir. Yine ortalama bir rakam vermek gerekirse erişkin erkeklerde kellik oranı Yaklaşık % 50 kadardır yani kadınlara göre 2 kat daha sık görülür. Anlaşılır, pratik bir örnek vermek gerekirse toplumda her 2 erkekten birisinde bu kellik problemi farklı şiddetlerde mevcuttur.

7-Çocuklarda saç dökülmeleri olur mu?


Elbette ki çocuklarda da yukarıda saydığımız kellik nedenlerinin hepsi geçerli olabilir ve bunlara bağlı saç dökülmeleri ve kellik görülebilir. Klasik olarak erişkin erkek ve kadınlarda gördüğümüz Androjenik Alopesi yada erkek tipi kellik olgusu ergenlik dönemi öncesi pek rastlanmaz. Bu durum ergenlik dönemi sonrası hormonal dengedeki değişikliklerin etkisi ile başlar ve artarak devam eder. Çocuklarda daha çok Alopesi areata yada psikoljik ve stres nedeniyle ortaya çıkan lokal yada yaygın kellik durumları ortaya çıkabilir. Genellikle bunların çoğunda saçlar yeniden çıkar ve kellik kalıcı olmaz. Nadiren de olsa çocuk yaşta ortaya çıkan ve kalıcı kelliğe neden olan durumlar da olabilmektedir.

8-Saçların sık yıkanmasının dökülme üzerine etkisi var mıdır?


Saçların sık yıkanmasının saçların dökülmesine üzerine direk olumsuz bir etki yapmaz. Tam tersine saçlı derinin günlük olarak yıkanması saçlı deri üzerindeki ter, kir ve ölü dokuların ortamdan uzaklaştırılmasına katkıda bulunarak saç fizyolojisine olumlu katkıda bulunabileceği bile düşünülebilir.

9-Saçlara çok miktarda ve sık olarak jöle ile şekil vermek zararlımıdır?

Kaliteli jöle kullanmak ve abartmamak kaydı ile zaman zaman saçlar jöle yada sprey kullanılarak şekillendirilebilir. Her ne kadar jöle kullanımın saç dökülmesi yada kelliğe yol açtığı ile ilgili yeterli kanıt bulunmamasına rağmen özellikle çocuk yaştan itibaren jöle kullanma alışkanlığı uzun vadede saç gelişimi olumsuz etkileyebilir ve dökülmelere de en azından katkıda bulunabilir.

10-Sürekli şapka giymek saçların dökülmesine yol açar mı?


Şapka kullanmanın saç dökülmesine yol açtığına dair halk arasında bir inanış vardır. Bu inanışın bilimsel bir dayanağı olmayıp aslında mantıksal olarak ta bu durum kolayca izah edilebilir. Mesela eğer şapka kullanmak saç dökülmesi yada kelliğe neden olan bir faktör olsaydı görevi gereği şapka giymek zorunda olan asker ve polislerin, yine giyim tarzı olarak bunu kullanan özellikle kırsal kesimdeki erkeklerin ve yine küçük yaştan itibaren başını örten kadınların diğerlerine göre daha sık bir kellik oranına sahip olması gerekirdi. Bilimsel olarak kanıtlanmış böyle bir bulgu mevcut değil.

11-Saçları boyamak için kullanılan boya maddeleri saçlara zarar verir mi?

Saçları boyamak için kullanılan bazı maddeler içerdikleri aktif kimyasal maddeler yoluyla saçların yapısında değişikliklere ve bozulmalara yol açabilirler. Daha çok bitkisel özlü boya maddelerinin kullanılmasının bu anlamda daha az riskli olduğu söylenebilir.

12-Saç kurutma makinesi kullanmak saçlara zarar verir mi?


Aşırı sıcak yada soğuk hava ile kurutma dışında normal ısıda saçların kurutulmasının saçlar üzerine olumsuz bir etkisi söz konusu değildir. Yüksek ısıda kurutma saçlar üzerinde olumsuz etki oluşturabilir.

13-Beslenme şekilleri yada alınan gıdalarla saç dökülmesinin ilişkisi var mıdır?

Farklı beslenme şekilleri yada gıdalarla saç dökülmesinin direk bir ilişkisi söz konusu olmayıp tabiî ki beslenme bozuklukları sonucu ortaya çıkabilecek bazı vitamin eksiklikleri gibi durumlarda saçlarla ilgili sorunlar ortaya çıkabilecektir. Yeterli miktarlarda proteinli gıdaların alınması ve yine yeterli oranlarda günlük kalori alımı sağlıklı saç gelişimi içinde önemlidir. Sık ve kontrolsüz diyet uygulamaları bu anlamda saçlar üzerinde de olumsuz etkilere sahip olacaktır.

14-Protein eksikliği saç dökülmesi yapar mı?

Evet proteinden eksik beslenmelerde saç dökülmelerini kolaylaştırıcı ve yapısal anlamda da saçlar üzerinde negatif tesir edici bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Esas maddesi keratin isimli bir protein olan saçlar sağlıklı gelişim ve görünüm için yeterli proteinlere muhtaçtır.

15-Stres saç dökülmesinde etkili midir?


Evet, stres faktörü saç dökülmesinde etkili olan faktörlerden birisidir.
Stres sonrası ortaya çıkabilen saç dökülmelerinin altında yatan temel faktör psiko-nöroendokrin sistem ile vücudun savunma mekanizması olan immun sistem arasındaki karmaşık olaylar zinciridir. Yani kişinin kendi savunma mekanizmaları psikolojik olayların etkisiyle harekete geçer ve netice olarak saç dökülmesi ortaya çıkar. Burada çok ilginç bir etkileşim ve kısır döngü ortaya çıkmaktadır. Sebebi oldukça fazla olan stres faktörleri bazı kimselerde mekanizması yukarıda ortaya koyduğumuz şekilde olduğu düşünülmesine rağmen net olarak bilinmeyen yollarla kişilerde saç dökülmelerine yol açmaktadır. Ortaya çıkan bu kellik durumu ise kadın yada erkek herkes de psikolojik bir tesir ortaya koymaktadır. Kişinin vücut imajında eksiklik, kendine güveninde azalma vs ortaya çıkarabilmekte, bu durumda yine saç üzerinde istenmeyen etkilerini ortaya çıkarmakta ve bu kısır döngü kısa devre şeklinde devam etmektedir.

16-Saç kıran nedir?


Halk arasında saç kıran olarak bilinen Alopesi Areata nedeni tam olarak bilinmeyen fakat ototimmune yani kişinin kendi savunma mekanizmalarının kendi bedenindeki hücreleri yabancı olarak algılamaya başlaması ve onları tahrip etmeye başlaması ile karakterize kellik durumudur. Ortaya çıkmasında psikolojik nedenlerinde rolü olduğuna inanılır. Bu durumda kellik ya da saç dökülmesi genellikle farklı ebatlardaki bozuk paralar şeklinde kendisini gösterebilir. Bazen çok yaygın saç dökülmeleri şeklinde ortaya çıkabilir. Bu durumun tedavisinde lokal ve genel bazı ilaçların yeri olmasına rağmen önemli bir kısmında hiçbir tedavi işlemi yapılmadan da saçlar tekrar yerine gelmektedir. Bu durumların tedavisinde zaman zaman kocakarı ilacı olarak ifade edilen farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır ve bunlardan biriside kel olan bölgeye sarımsak sürülmesidir. Halk arasında çok yararlı olduğuna inanılır fakat düzelme sarımsaktan ziyade hastalığın kendisinden kaynaklanan nedenle yani psikolojik olarak ta olabilmektedir. Bazen mantar enfeksiyonlarına bağlı saç dökülmeleri de saç kıran olarak ifade edilmektedir. Bu durumda mutlaka bir plastik cerrahi yada dermatoloji uzmanı tarafından hastaların değerlendirilmesi gerekmektedir.

17-Saç dökülmesi ya da kelliğin ilaçla tedavisi mümkün müdür?


Saç dökülmesi ve kelliğin tedavisi amacıyla binlerce farklı ilaç, şampuan, losyon vs denenmiş ve halende kullanımda olan binlercesi mevcuttur. Kısaca söylemek gerekirse saç dökülmesi ve kelliğin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Saç dökülmesi ve kellik tedavisinde günümüzde etkili olduğu söylenen ve eczanelerde de satılan ilaçların çoğu aslında kozmetik statüsündeki kalemlerden oluşmakta olup, ruhsatlandırılmaları bu şekilde yapılmaktadır. İlaç statüsünde olan ve FDA onayına da sahip bu amaçla önerilen yalnızca birkaç adet ilaç mevcuttur. Bunlardan en bilineni Minoksidil isimli ilaç olup % 2 ve % 5 lik tablet, losyon yada şampuan formatında kullanımı olan preparatları vardır.

18-Saç mezoterapisi ne demektir?

Saç mezoterapisi, saçlı deri içerisine saç köklerinin beslenmesinde ve güçlendirilmesinde katkısı olduğu düşünülen ilaç karışımlarının enjekte edilmesi esasına dayanan bir yöntemdir. Uygun karışımlar uygun tedavi protokolleri içerisinde yapıldığı takdirde kısmen de olsa saç dökülmesini azaltıcı, cılız olan saçları bir miktar kuvvetlendirici rol oynayabilir. Ancak saç köklerinin hayatiyetini kaybettiği kel alanlarda yeniden saç çıkmasını sağlayamaz.

19-Saç mezoterapisi kimlere yapılır?

Saç mezoterapisi, saçlarında dökülmeler ve seyrelmeler olan yada saçlarının son zamanlarda zayıfladığını ve cılızlaştığını ifade eden herkese yapılabilir. Önemli bir sağlık sorunu olmayan ve kanama zamanı normal limitler içerisinde olanlarda işlem yapılabilir. İşlem yaklaşık 10-15 dk kadar sürer ve haftalık seanslar şeklinde genellikle önerilir. Etkinin başlaması için en az 4-yada 5 seans gerekir. Kellik tedavisi amacıyla saç ekimi yapılmış olan kimselerde de hem mevcut saçları ve hemde ekilen saçları desteklemek amacıyla mezoterapi ekimden belli bir süre sonra önerilebilir. Mezoterapi için kullanılan karışım içerisinde minoksidil enjeksiyon formu etki için bulunmalıdır. Minoksidil içermeyen karışımların etkisi konusunda görüş ifade etmek bilimsel anlamda eksik sayılabilir çünkü minoksidil’in saç üzerindeki etkisi bilimsel kabul görmesine rağmen diğer karışımlar konusunda görüşler bu kadar açık değildir.

20-Saç ekimi ne demektir?


Saç ekimi herhangi bir nedenle kalıcı olarak ortaya çıkan kellik durumunun yine kişinin kendisinden elde edilen saçlar ile giderilmesidir. Saç ekimi işlemi sırasında başın arka kısmından değişik ebatlarda ve ihtiyaca göre alınan saç kökleri başın saçsız olan bölgelerine uygun bir şekilde transfer edilir. Netice olarak işlem bir cerrahi işlemdir ve mutlaka bir plastik cerrahi uzmanının başkanlığında bu konuda deneyimli bir ekip tarafından, ameliyatane koşullarında yapılmalıdır.

21-Saç ekimi yöntemleri nelerdir?

Saç ekimi yaklaşık olarak 1900’lü yılların başından beri bilinen ve uygulanan bir yöntem olmasına rağmen tekniklerdeki düzelmeler ve başarılı sonuçlar elde etme 1950’li yıllarda görülmeye başlanmıştır. Elbette ki o günün koşullarında kabul edilebilir olan sonuçlar zamanla yetersiz olarak görülmüş ve yeni yöntemler geliştirmek için çalışmalar sürdürülmüştür. Bu dönemlerde yapılan saç ekim yöntemlerinin temel özelliği ekim yapılan kişilerde doğallığın az olması, ekim olduğunun kolayca anlaşılması ve planlama hatalarına bağlı, yani dizayn ve saç yönü belirlemede kusurlar, kusurlar dikkat çekiciydi. Günümüzde en sık tercih edilen saç ekim yöntemleri mini-mikrograft megasession yöntemi ve FUE yöntemidir.

22-FUE yöntemi nasıl yapılmaktadır?


Fue yöntemi aslında çok eski bir yöntem olmasına rağmen son zamanlarda sanki yeni bir yöntemmiş gibi lanse edilmektedir. Bu yöntemde başın saçlı kısmından özel panç aletleri kullanılarak saçlar kökleri ile birlikte alınmakta ve kel olan alana ekim yapılmaktadır. Günümüzde kullanılan çok küçük ve özel panç aletleri ile tekli, ikili yada üçlü saç köklerini saçlı bölgeden alarak saçsız bölgeye nakletmek mümkün olabilmektedir. İşlem lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bu tekniğin en önemli avantajı tek tek saç alınması ve yerleştirilmesi dışında bir cerrahi işlem gerektirmemesidir. Dezavantajı ise tek seansda daha az saç ekilebilmesi, yöntemin çok zahmetli ve masraflı bir yöntem olmasıdır.

23-Mikro-minigreft megasession yöntemi ile saç ekimi nasıl yapılmaktadır?


Bu yöntemde saç ekimi, başın arka kısmından şerit şeklinde alınan saçlı derinin birli, ikili, üçlü yada dörtlü köklere ayrılarak başın saçsız olan kısımlarına bunların nakledilmesidir. İşlem lokal anestezi altında yapılmaktadır. 1 yada 2 saç kökü içeren gretlere mikrogret, 3-4 saç kökü içeren greftlere ise minigraft adı verilmektedir. İşlem ince ve hassas cerrahi aletler kullanılarak yapılmakta ve bir seansda yaklaşık 1000-2000 arası greft bu yöntem ile nakledilebilmektedir. Bir seans da nakledilen saç sayısı ise 2000-6000 arasında olabilmektedir. Bu yöntemin avantajı tek seansda fazla sayıda saç nakline izin vermesi, işlemin kolay ve sonucun daha tatmin edici olmasıdır. Dezavantajı ise başın arka kısmında saçlı deri içerisinde kalan ince bir şerit şeklinde bir iz kalmasıdır.

24-Her saç dökülmesi olan kimseye saç ekimi yapılabilir mi?

Her saç dökülmesi olan kimseye saç ekimi yapılmaz. Öncelikle ne tür bir saç dökülmesi ile karşı karşıya olunduğu anlaşılmalıdır. Bilindiği gibi saç dökülmesine yol açan onlarca neden vardır. Örneğin alopesi areata denilen ve genellikle nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen otoimmune bir durum olduğu kabul edilen saç dökülmesi durumlarında yada kemoterapi yani ilaç alınmasına bağlı saç dökülmelerinde tabiî ki tedavi saç ekimi değildir. Saç ekimi için en uygun adaylar androgenetik alopesi denilen erkek tipi saç dökülmeleridir. Bunun dışında yanıklara bağlı yada baş saçlı derisinin ameliyatlarına bağlı saç kalıcı dökülmelerinde saç ekimi iyi bir seçenektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Ekimi Hakkında En Sık Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hayati AKBAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Hayati AKBAŞ
Samsun
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın Makaleleri
► Saç Ekimi Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Sinüzit Hakkında Sık Sorulan Sorular Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Estetiği Hakkında Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Apandisit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Saç Ekimi Hakkında En Sık Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:03
Top