2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zihnimizle Konuşmak (Zihnimizin Çalışma Şekli)
MAKALE #7913 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Aralık 2011 | 13,738 Okuyucu
ZİHİNİMİZLE KONUŞMAK

Zihnimizin nasıl çalıştığını bilmek önemlidir.. Zihnimizin nasıl çalıştığını bilmek bize daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacaktır.. Zihin gücümüzü doğru kullanabilmek; hedefe odaklanan, kendini gerçekleştirebilen mutlu ve başarılı insanlar olmamıza yardım edecektir.. Zihnimiz tahmin ettiğimizden çok daha karmaşıktır.. Bilinçaltımız tıpkı bir cahil çocuğa benzer. Neyin iyi neyin kötü olduğu ile ilgilenmeden sadece sonuçları gerçekleştirmeye çalışır.


Zihin; sürekli anlam vermek zorundadır ve belirsizliğe katlanamaz. Anlam verirken “maksimum ekonomi” ilkesi ile çalışır, şablonlarla anlam verir. En karmaşık şablonumuz kişiliğimizdir. Şablonları değiştirmek yerine, uyarıcıları şablona uydurmaya çalışır ve eksik verileri bütünleştirir. Uyarıcının belli özelliklerine göre çelinen bir dikkate sahiptir. O zaman diyebiliriz ki, Hayatta yaşadığımız her durumun büyük bir kısmı aslında o olayda değil, bizim zihnimizin o olaya verdiği anlamdadır..

Zihin, “beden ve ruh” ile bir bütündür, birbirlerinden ayrılamaz ve ayrı ayrı düşünülemez, bağımsız sonuçlar beklemek boşunadır.. Maddenin üç hali gibidir “Beden, zihin ve ruh”, yaptığınız her işte bu üçü de farklı oranlarda vardır.. Zevk aldığınız bir şeyler yapıyorsanız, üçünü de yoğun olarak kullanıyorsunuz demektir. Adınıza sevindim tebrikler..

Nefret ettiğiniz bir şeyle ilgileniyorsanız, bunlar birbirinden kopuk demektir.. maalesef üzgünüm.. Hayat içinde meditasyon halinde olmak istiyorsanız, üçünü de yaşamınızda bir bütün olarak kullanmanız gerekir.. Neyi niçin yaptığınızı unutmayan bir zihin ve bedenle yola çıkarken, ruhunuzu da yanınıza almak zorundasınız..

Bizler hergün birşeyler isteriz; kilomuzla, görünüşümüzle, kendimizle ilgili.. ama aslında bu değişimin neler getireceğini çok azımız düşünürüz.. Kilo vermeyi istemek, hayatımızı değiştirmeyi istemek, düşünce yapınızı değiştirmeyi istemek bir meditasyon halidir ve tüm bunları bir bütün halinde yapmanız gerekir..

Zihninizle iletişim kurarken sözcüklerin hiçbir anlamı olmadığını bilmeniz gerekiyor. “Çikolata yemek istemiyorum” dediğinizde esasında düşündüğünüz şey bir çikolatadır, yani zihninizde bir çikolata görüntüsü canlanır. Çikolata görüntüsü canlandıktan sonra, gerekli merkezler uyarılır; çünkü sizin ne söylediğinizden ziyade ne düşündüğünüz önemlidir..

Küçük bir egzersiz yapalım..


Şimdi gözlerinizi kapatın. mutfak masanızın üzerinde, güzel bir tabağın içinde bir sürü limon hayal edin. tabağın içinde ki limonların kokusunu duyun. olgun limonların, tıpkı limonatayı andıran kokusu tüm mutfağı kaplamış..

Şimdi hayalinizde, o limonlardan birini alın ve elinizde limonun kaygan kabuğunu hissedin. limonu burnunuza götürüp kokusunu derin derin içinize çekin. şimdi bir bıçak alıp limonu ikiye kesin. limonu keserken, kokusu daha da keskin bir şekilde çevreye yayılsın. sanırım limonu keserken ne kadar sulu olduğunu farkettiniz. şimdi kestiğiniz limonu alın ve ağzınıza götürün.. önce dilinizle limonun tadına bakın ve ardından biraz ağzınıza sıkın...

Herhalde çoğunuzun tükrük bezleri çalışmıştır. ama ortada limon filan yok.. Peki neden tükrük bezleriniz çalışmaya başladı??? Çünkü beyniniz için limon son derece gerçektir ve limon var(mış) gibi hareket eder. Burada size limonu düşünmemenizi söyleseydim de siz yine ister istemez limonu düşünürdünüz ve tükrük bezleriniz çalışırdı..

Beyniniz neyi düşünmemesi gerektiğini de önce zihinde canlandırmak zorundadır. canlandıracak ki, neyi düşünmemesi gerektiğini bilecek,a ma bunu bilinceye kadar siz zihninizde görüntüyü çoktan canlandırmış olacaksınız. . Görüntü canlandıktan sonra sorunlar başlar. Niyemi?? Çünkü yapmak istediğiniz şeyi düşündüğünüzde ve zihninizde canlandırdığınızda artık geri kalan şeylerin bir önemi yoktur; çünkü zihin canlandırdığı şeyleri gerçek sanır ve bunları yapılması gereken komutlar olarak görür..gördüğünüz gibi kelimelerin çok da bir anlamı yok.. Düşünmeyin, yapmayın, yemeyin, içmeyin demek bir şey ifade etmiyor.. Sonuçta limonu hayalinizde canlandırdığınız andan itibaren limon beyniniz için gerçektir. “Düşünün ki , tekrarlı bir biçimde canlandırdığınız her şey gerçekleşecek..

o zaman neleri düşünmek isterdiniz???”

Hayal kurmak, ruhla bedenin buluşmasıdır.. Zihnimize doğru komutları vermeliyiz
alternatifli düşünmeyi öğrenmeliyiz. Bilgi önemlidir, ama hayal gücü bilgiden daha
önemlidir.. Pozitif düşünce diye bir şey yoktur sadece düşünce vardır.. bunun pozitif ve negatif etkileri vardır. Ya doğru sonuçlar yaratacak düşünceye yoğunlaşacaksınız ya da kötü sonuçlar yaratacak düşünceden kurtulmak için çaba harcayacaksınız.. Seçim Sizin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zihnimizle Konuşmak (Zihnimizin Çalışma Şekli)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     20 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Cinselliği Konuşmak Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Çocuklarla Ölümü Konuşmak Psk.Nihan ARDA
► Çocuklarla Cinselliği Konuşmak Psk.Başak TANRIVERDİ
► Cinsel Problemleri Konuşmak Psk.Burcu ATATÜR
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zihnimizle Konuşmak (Zihnimizin Çalışma Şekli)' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:01
Top