2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toplum Ruh Sağlığı Hizmetlerine Bakış
MAKALE #7919 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Aralık 2011 | 5,908 Okuyucu
TOPLUM RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİNE BAKIŞ

Toplum ruh sağlığı deyimi, ruh sağlık hizmetlerinin bireyden, çevre ile etkileşen bireye yöneldiğini ifade eder. Toplum ruh sağlığı, halk sağlığı ilke ve yöntemlerinin ruh hastalıkları alanına uygulanma zorunluluğundan doğmuş ve son 30 yıldan beri bu alanda gelişme göstermiştir.

Ruh hastalıklarının kendi toplumunda ve alışık olduğu kendi çevrelerinde tedavi edilmelerinin önem taşıdığı bu yeni akımda, ruh hastasının ve rehabilitasyon gereksinmesi olan bireyin ele alınması çok değişik şekilleriyle denemektedir.

Bu tür denemelerin sonucu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklılıklar göstermekle birlikte tüm dünyada bu bakış gelişmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerde sağlığı planlama işini üstlenen kişiler, temiz su sağlanması, sanitasyon, ana-çocuk sağlığı hizmetleri ve bağışıklama gibi önde gelen geniş gereksinmeler dizisiyle karşı karşıyadırlar.

Bunun yanında ruh sağlığı hizmetleri temel sağlık hizmetlerinden ayrı tutulmalı, toplumun genel sağlık sorunları içinde bir bütün olarak ele alınmalıdır. Ruh sağlığı bakımının temel sağlık bakımına ilişkin hizmetlerin bir parçası durumuna gelmesi için de, ruhsal bozukluklarla başa çıkacak en iyi yolların bulunması gerekmektedir.

Uluslar arası organizasyonlar ve psikiyatri alanında üst düzeyde bulunan bilim adamları, fonksiyonel psikozun, epilepsinin ve doğuştan olan zeka geriliğinin, daha kolay tanınabilen ve kontrol altına alınabilen bozukluklar arasında ön sırayı alması gerektiğini belirtmişlerdir.

Ruh sağlığı hizmetlerinin yoksul kesimlere doğru genişletilmesi konusunda çeşitli modeller önerilmiştir. Bu önerilerin ışığında anacak daha geniş çapta uygulanmasından önce, hizmet dağıtım sistemlerinin karşılıklı uygulanabilirliğini değerlendirmek gerekmektedir.

Çünkü günümüzde toplum ruh sağlığı alanındaki pek çok çalışmacı, ruh hastalarının evde bakılmaları konusunu savunmakla birlikte, hizmet dağıtımındaki bu modelin uygulanmasına ve değerlendirilmesine ilişkin yeterli girişimlerin sayısının az olduğu görülmektedir.

Böyle bir değerlendirme, sistemin kendisinden önceki sisteme oranla ekonomik yönden avantajı, personel açığı ve kültürde böyle bir sistemin işlerliği yönünde ele alındığında daha güvenilir olacaktır.

Toplum Ruh Sağlığı Hizmetleri

Toplumda ruh sağlığı uygulaması kuşkusuz geniş örgütlenme, insan gücü ve para gerektirir. Ancak bunun ön-koşulu önce hizmet götürülecek toplulukların özelliklerinin iyi bilinmesidir. Toplumun yapısı, düzeni, ekonomisi, eğitim düzeyi, inançları, ön yargıları, kısacası kültürünün iyi incelenmesi gerekir. Ruh sağlığı planlaması ve örgütlenme bundan sonra gelir. En gelişmiş uzmanlık alanlarından gönüllü kuruluşlara dek uzanan iş bölümünü ve uyumlu çalışmayı yürütmek zorunluluğu vardır.

Toplumu ruh hastalıkları konusunda eğitmek ve bilinçlendirmek gibi uzun süreli çalışmaların yanında, kısa sürede gerçekleşebilecek tasarıları saptamak önemlidir. Başka bir deyimle öncelikleri belirlemek; yabancı toplumlardan aktarma lüks yöntemler yerine kendi toplumumuza uyan modeller geliştirmek zorunludur.

Toplum ruh sağlığı çalışmaları birbiriyle sıkı sıkıya bağlı üç aşamada yürütülür:

1.Birincil Önleme (Primary Prevention)

Ruh hastalıklarının toplumdaki oranını azaltmak amacıyla hastalığa yol açan olumsuz etkenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaları kapsar. Genel sağlık düzeyini yükseltici, sağlık eğitimini geliştirici her türlü çalışma birincil önleme içinde yer alır. Koruyucu sağlık ilkelerine ve eğitimine ağırlık verir.

2. İkincil Önleme (Secondary Prevention)

Ruh hastalıklarının ve uyumsuzlukların toplum içinde erken tanınmasını amaçlayan çalışmaları kapsar. Bu tür önleme genel hastanelerde, çocuk kliniklerinde, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, yuvalarda, okullarda yapılabildiği gibi, toplumda yüksek risk gruupları olan kesimlerin taranması yoluyla da yapılabilir. Erken tanıyı uygun önlemler ve ruhsal tedavi izlemelidir.

3. Üçüncül Önleme (Tertiary Prevention)


Tedavi sonrasında kişinin topluma kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmaları kapsar. Ruhsal hastalığın yol açtığı işlevsel bozukluğun giderilmesi, kişinin topluma yeniden uyum sağlaması için desteklenmesi, var olan yeteneklerin geliştirilmesi, kısacası rehabilitasyon çalışmaları üçüncül önleme alanına girer.

TOPLUM RUH
SAĞLIĞI HİZMETLERİNDE HEDEFLER
  • İntiharı azaltmak
  • Çocuklar ve adölesanlar arasındaki intihar girişimini azaltmak
  • Stresin sağlığa zararlı etkilerini azaltmak
  • Ruhsal bozukluğu olan insanların toplumsal destek programlarını kullanmasını arttırmak
  • Majör depresif bozuklukları olan insanların tedavi edilmelerini arttırmak
  • Kontrolsüz stresi azaltmak
  • Hapishanelerde intihara uygun koruma stratejilerini arttırmak
  • İş yeri stresi ile başetme programlarının sayısını arttırmak
  • Yerel yönetimler bünyesinde destek merkezlerinin sayısını arttırmak
  • Birinci basamak sağlık çalışanlarının hem çocuklara hem yetişkinlere yönelik ruhsal fonksiyonları rutin olarak değerlendirmelerin sağlamak ve arttırmaktır.
Bu yazı Psikolog İlkten Çetin ve yard doc dr Şeyda Dülgerler tarafından hazırlanmıştır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Toplum Ruh Sağlığı Hizmetlerine Bakış" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Birey Toplum İlişkisi Psk.Esra ERDOĞAN
► İntihar ve Toplum Etkisi Nazlı ÇALIŞKAN
► Çocuk (Toplum’u) Yetiştirmek Psk.Sabahattin ZENGER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Toplum Ruh Sağlığı Hizmetlerine Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:21
Top