2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Craniosacral Tedavi
MAKALE #7965 © Yazan Fzt.Teoman GÜNDÜZ | Yayın Aralık 2011 | 10,907 Okuyucu
Craniosacral tedavi osteopatlar tarafından uygulanan manuel bir tedavi metodudur.

İnsan mekanizmasında üç yaşam nefesi vardır.Kalp ve solunum ritminin yanında duramater içindeki beynin ve omuriliğin , ekstansiyon ve fleksiyon dediğimiz genişlemesi ve kapanması şeklinde bir cranio sacral ritmi vardır.Bu ritm dakikada 8-12 atımdır Doğarken ilk başlayan ritm ve ölürken son duran ritm Cranial ritmdir. Cranial ritm tüm fiziksel vücudun ritmini koordine eder. Yani, fiziksel vücut bir travmadan veya bir yaralanmadan dolayı acı çekerse, bu olay bir şekilde Cranial ritmi etkiler.Beyin ve omurilik arasında dolaşan,kafatasına gelebilecek darbelere karşı koyuyan.beyindeki metabolik atıkların atılmasını ve beyin içindeki kimyasal dengeyi sağlayan beyin omurilik sıvısı da yaydığı bu ritmik titreşimleri kemiğe ve dış dokulara aktarır.

İnsan mekanizması, fiziksel ve psikolojik streslere maruz kalmaktadır. Kimi zaman eşimize, dostumuza,bir yakınımıza karşı bozulur bazı şeyleri içimize atarız. Bazen hüzünlerimizi, üzüntülerimizi,kederlerimizi derinlere atarız. Bizler bu içimize attığımız negatif enerji yoğunlaşmalarına ‘’enerjik kistler’’ diyoruz. Bu enerjik kistler dokuların kimyasını ve fizyolojisini olumsuz olarak etkileyebilir ve nedenini çözemediğimiz problemlerimizin kaynağını teşkil edebilir. Bu enerjik kistler vücutta psikolojik bir stres oluşturur.Stresin ise vücuda olumsuz etkilerini hepimiz bilmekteyiz.
Craniosacral tedavi hem fiziksel, hem de psikolojik olarak derinlerde saklı kistlerin serbest bırakılmasın sağlamayı amaçlayan derin ve çok yönlü bir osteopati yöntemidir. Craniosacral tedavi, hayatımızdaki kısıtlama ve direnç modellerini vücudun çok temel bir seviyesinde dönüşüme uğratarak, hastalığı ortadan kaldırmayı ve sağlığı tekrar ortaya çıkartmayı amaçlar. Craniosacral tedavi, vücut içi sıvısının hareketliliğine ve dengelenmesine, merkezi sinir sistemindeki negatif etkilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Craniosacral tedavi, vücut kasları ve yumuşak dokunun rahatlaması, kemiklerdeki hareketliliğin sağlanması ile vücudun kendi kendini iyileştirmesi durumunun öne çıkmasını sağlar.

Craniosacral tedavi, terapistin vücuttaki “kranial ritmi”ni kontrol ederek yer yer ritmi durdurup yön veren, sakrum dediğimiz kuyruk sokumundan kafatasına kadar olan bölgenin belirli noktalarına hafif ve yumuşak basınç uyguladığı bir yöntemdir. Craniosacral tedavi, son derece sabır ve konsantrasyon isteyen son derece güçlü bir osteopati yöntemidir. Basit ağrı ve acılardan, inatçı kronik sağlık sorunlarına kadar pek çok alanda yardımcı olabilecek bir yöntemdir.

Craniosacral tedavi sessiz hatta bazen çok yumuşak bir müzik eşliğinde, huzurlu bir ortamda, hastanın bir masaj yatağına sırtüstü uzanması ile uygulanır. Bir Craniosacral tedavi seansı 25 ile 30 dakika arası sürer ve terapi seansında çoğunlukla fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak son derece derin bir gevşeme ve buna eşlik eden bir hafiflik ve rahatlık duygusu olur.Seans bitiminde hasta sanki uzun bir uyku ya da dinlenme durumu hisseder. Seans sayısında kesinlik yoktur.Tamamen hastanın içinde bulunduğu durum ile ilgilidir ve ilk seans sonunda genel portre ortaya çıkar. Sağlanan faydanın kalıcı olması için minimum 4 seans tavsiye edilir. Kronik, güçsüzleştirici hastalıklarda veya ciddi yaralanmalarda, daha uzun süreler çalışmak gerekir.

Craniosacral tedavi genellikle, stres, depresyon, duygusal sorunlar,TMJ (Çene kilitlenmesi ağrısı, diş kilitlenmesi),migren,baş ağrısı,kronik yorgunluk,vücut hareket ve dengesi ile ilgili sorunlar,merkezi sinir sistemi sorunları, boyun ve bel ağrıları ve rahatsızlıklarında,kalp rahatsızlıkları,uykusuzluk,ortopedik bozukluklar ve diğer ağrılarda uygulanır.

Teoman GÜNDÜZ
ARALIK 2011
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Craniosacral Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Teoman GÜNDÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Teoman GÜNDÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Teoman GÜNDÜZ Fotoğraf
Fzt.Teoman GÜNDÜZ
İzmir
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Teoman GÜNDÜZ'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Craniosacral Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kayropraktik Tedavisi Mayıs 2013
◊ Manuel Terapi Ocak 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:47
Top