2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stres ve Çözümü
MAKALE #8029 © Yazan Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK | Yayın Ocak 2012 | 6,562 Okuyucu
Her gün yaşanılan onlarca hatta belki daha fazla insanlarla iletişimimiz ve olaylar psikolojimizi biz farkında olmadan olumlu ya da olumsuz olarak etkilemektedir. Burada olumlu olan etkilenmelerimizin bizim için pozitif şeyler olduğunu belirterek olumsuz etkilenmelerin üzerinde duracağız.

İkinci bir durum ise kendi hakkımızda sahip olduğumuz düşüncelerimiz. kendimizi beğenmeme ya da düşüncelerimizin yetersiz olduğunu düşünme vb. gibi çoğaltabileceğimiz kendimize yönelik gerçekleştirdiğimiz olumsuz düşünceler de psikolojimizi olumsuz olarak etkilemekte ve yavaş yavaş stres düzeyimiz artmaya başlamaktadır. genel olarak farkında olmadan işleyen yukarıda belirttiğim süreç bizim hızlı bir şekilde strese girmemizi ve akabinde depresyon belirtilerinin ortaya çıkmasında önemli faktörler olarak belirtilmelidir.

Diğer insanlar ile geçekleşen iletişim ve etkileşimden doğan olumsuzlukları belirlemek ve bunların nasıl çözülebileceğine yönelik yapacağımız çalışmaların başında KİŞİLER ARASI DUYARLILIK düzeyimizin belirlenmesi ve olması gereken bir seviyede olup olmadığını kontrol ederek Psikolojik değişim ve düzelme çalışmalarımıza başlayabiliriz. Kişiler arası duyarlılık durumumuzun hassas olması bizim herkesin hakkımızdaki görüş ve düşüncelerini mantık süzgecimizden geçirmeden etkilemesine izin vermemiz anlamını taşımaktadır.Bu durumun yeniden düzenlenerek kişiler arası duyarlılık düzeyimizi olması gereken biçime getirmek oldukça önemli bir adım olacaktır.
Çözüme yönelik yapacağımız diğer bir çalışma ise kendimizi olumsuz olarak düşünmekten kurtarmaktır. yani kendimize başarısız,beceriksiz,şanssız vb.. gibi algıları ifade etmeden daha mantıklı bir düşünce sistemi oluşturarak.. daha önceden kendimize söylediğimiz olumsuz düşüncelerimizden kurtulmak bizim stres ile mücadelemizi kazanmamızda önemli faktörler olarak düşünülmektedir.

Başarılı bir uzman psikolojik danışmanın burada yapacağı ilk çalışma danışanı ile raport (bağ) güçlü bir şekilde kurulmasını sağlayarak bundan sonraki psikolojik danışma becerilerini başarılı bir şekilde sağlayarak psikoterapi sürecinin başlaması ve hızlı bir şekilde pozitif anlamda değişikliğin meydana gelmesi için sistematik çalışmaları derlemesi gerekmektedir.

Önemli olan alanında gerçekten uzman bir psikolojik danışman ile danışan arasındaki iletişimin kurulmasıdır. alanında uzman olmayan bir psikolog danışanın daha olumsuz ve umutsuz bir düşünceye kapılmasına neden olabilmektedir.

Öncelikle danışanımız/hastamız kendisinde ki değişmeyi kararlı bir şekilde kabul edecek ve bu amacına yönelik profesyonel psikolojik desteği alarak amacın gerçekleşme yolunda olduğunu somut veriler ile fark etttikçe gelişimin hızının arttığını kendisinde ki bu değişime ve potansiyelinin farkına varmaya başlayacaktır.
Ana maddeler olarak belirttiğimiz hususların danışana/hastaya uyarlanması ve belirli bir plan dahilinde ilerlemesi danışanın kendisine yönelik geliştirmiş olduğu mantık dışı düşüncelerin kaybolmasına yardımcı olacak en önemli unsurlar arasında gösterilmektedir. Burada Terapist ve danışan arasında problemin tam olarak anlaşılması ve buna yönelik çalışmaların başlatılması tüm süreci etkileyebilecek öneme sahiptir.

Danışanlarımızın/Hastalarımızın unutmaması gereken diğer bir nokta ise Almış oldukları bu profesyonel yardım bazen aile içinde ya da diğer çevresi arasında önemsiz olarak görülebilme ihtimali vardır. Ancak bu sizin sorununuz ve en çok sizin için önemli dir. danışanlarımız bu probleme bu mantık çerçevesinde yaklaşırsa sürecin hızlı bir şekilde tamamlanmasına katkı sağlayacaklardır.


Stres ciddi hastalıkların temel sebepleri arasında gösterilmekte ve bu önem tüm otoriteler tarafından da bu şekilde kabul edilmektedir. Bu yüzden stres olabilecek her türlü düşünce davranış ve duygu kalıplarını ne kadar erken sürede fark edebilirsek o kadar hafif düzeyde iken bu problemlere çözüm adına daha kolay yaklaşılabilinir. Ağır depresyon ya da kaygı düzeylerinin yüksek olduğu danışanlar ile yapılabilecek çalışmaların temelinde genel olarak strese bağlı nedenler olduğu bir çok uzman arkadaşlarımız tarafından da ifade edilmektedir. Unutmamak gerekir ki en önemli yatırım aracımız yine kendimiz , kendi sağlığımız ve de bilhassa psikolojik sağlığımız dır. Bu minvalden hareket ederek hem fizyolojik hem de psikolojik sağlığımızı korumanın ne kadar önemli olduğu kendimize vermiş olduğumuz önem ile doğru orantılı olarak paralellik göstermektedir.

Kişisel gelişimimiz ve hayattan haz alma durumumuz bizim kendimize vermiş olduğumuz önemden kaynaklanmaktadır.


Stresi yenmek yeni bir düşünce biçimi oluşturmak yeni bir hayat stili oluşturmak duygularımızı ve düşüncelerimizi yeniden yapılandırmamız ile mümkündür.Kısaca stresi çözmemiz bize aynı zamanda kişisel gelişimi başarı ve huzuru yani yeniden dizayn edilmeyi de getirecekti. Yani hem bu kadar küçük ve önemsiz bir problem olan stres aynı zamanda bizim değişmemiz için hayati önem taşımaktadır. Bu kadar önemli olan bir problem için önce kendimizi anladığını düşündüğümüz bir uzman ile görüşmek ve çözümü adına neler yapılabilir , bu durumu birlikte belirlemek doğru bir seçim olacaktır.Kimi insan en ufak bir şeyi kendisine problem ederken bu durumun birikerek ilerleyeceğini ve aslında daha sonra kendiliğinden kaybolmayacağını bilmeden hayatına devam eder ve her geçen gün sahip olduğu ufak sorunlar yavaş yavaş ve farkettirmeden büyümektedir. Bazı insanlar ise herhangi bir dış uyaranın etkisi ile stres düzeyi değişebilir ve demoralize olabilir. duygusal anlamda çökkünlük yaşayabilir bu iki belirtilen durumda bizim strese çıkartmış olduğumuz açık davetlerdir.
Önemli olan başkalarından etkilenmemiz olması gereken seviyede bulunmalı ve önemli önemsiz hiç farketmeksizin problemlerini ötelemeden direkt çözüm için çalışmalı ve çözüme kavuştuırmak adına duygu düşünce ve davranışlarını tamamen bu doğrultu amacı ile yönlendirmelidir.

son belirttiğimiz ideal stres çözme yöntemini kendi başına beceremeyen bireyleri bu amaca taşıyacak olan dışarıdan almış oldukları destek ( uzman bir psikolojik danışman desteği) genel anlamda bu amacı taşımaktadır. Her belirlenen zaman da AYNI SORUN amaçlı psikoterapi almak hiç kimse adına başarı getirmeyeceği apaçıktır.
Kişisel gelişim boyutunu incelemeden önce bireylerin psikolojik sorunları irdelenmeli ve çözüme kavuşturulmalıdır. Aksi takdir de yapılacak olan kişisel gelişim adına tüm çalışma sadece temelde ki sorunun üzerini örtmekten başka bir fayda sağlayacağı apaçık bir gerçektir.

Psikolojik sorunlar burada sınırlandırdığımız stres , depresyon ve kaygı düzeylerinin (anksiyete) dışında pek çok farklı başlık olarak da arttırılabilmektedir.
İnsan psikolojisini etkileyen tüm olumsuz unsurlar çözüme kavuşturulmadan ve danışanların/hastaların kendi çözümünü artık nasıl bulacakları uzun vade de psikolojik danışmada ilk ulaşılması gereken hedef olarak belirlenip akabinde bireylerin yaşam kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar ile devam edilmesi danışanların/hastaların kendilerini gerçekleştirmesine yardımcı olabilecek aşamalardır şeklinde belirleyebiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stres ve Çözümü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'un Makaleleri
► Anlaşmazlıkların Çözümü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
► İlişkilerde Çatışma Çözümü Psk.Simge ÖZYÜREK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Stres ve Çözümü' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojim Nasıl Düzelecek? ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2012
► Psikolojik Yakınmalar Ekim 2010
► Yalnızlık Psikolojisi Eylül 2010
► Depresyon Tedavisi Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:04
Top