2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnsan Olmak...
MAKALE #8076 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Ocak 2012 | 6,107 Okuyucu
İNSAN OLMAK

Dünyaya fiziksel bir bedene fizyolojik bir işleyişe sahip olarak geliyoruz. Beslenmeye ,bakıma ihtiyacı olarak kendimizi başkalarının eline bırakıyoruz. Bu, en yakınımız annemiz, ailemiz oluyor. Sürekli bir alıcılık durumu var. Anne olarak yemeyip yediriyor, giymeyip giydiriyoruz. Anne ile yavrusu arasında günün 24 saati bir iletişim mevcut. Bebeğin sadece fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak söz konusu değil. Bunun yanında anne uykusunda bile yavrusu ile zihnini meşgul ediyor. Soluk almasındaki farklılık bile anneyi harekete geçirmek için yeterli. Beslenmesinin uygun şekilde karşılanması, anne sütünün verilmesi, uykusuna önem verilmesi, temizlik ihtiyaçlarının karşılanması, hijyene dikkat edilerek sağlıklı bir vücut yapısının oluşması için gereken gayretin gösterilmesi hep annenin vericiliği ile mümkün. Genel ortalamada durum böyle, babanın da sorumluluk sahibi olarak gereken ihtiyaçları karşılıyor olması beklenir ve gerekir. Bebek hayatta kalmak için hep alıcıdır. Fiziksel ihtiyaçların karşılanması bile tek başına yeterli değildir. Duygusal açıdan da tatmin olmak ister. Yapılan araştırmalarda sevginin, sevilerek bakımın yapılmasının bebekleri daha iyi büyüttüğünü göstermiştir. Bebek ve çocuk bakımında duygusal bağların iyi bir şekilde kurulması, devamının sağlanması, çocuğun duygusal açıdan da doyurulması önem kazanmaktadır. Çiçek bakımının bile sadece su ve güneşten ibaret olmadığını hepimiz biliyoruz. Sevgi ve onlarla ilgilendiğimizi hissettirmenin önemini hayvan besleyenler de çok iyi bilirler, yaşarlar.

Bebeklik döneminde hep alıcı olan varlık, erken çocukluk dönemindede alıcılığını sürdürmektedir. Anneler, doğalarında olan vericiliklerini, devam ettirme çabası içinde olmaya, devam etmek isterler. Ancak, hep birilerine ihtiyacı olan bebek, büyümeye başlamıştır. Çocuğun gelişimsel dönemlerine göre yavaş yavaş kendisinin toplumda var olduğunun bilincine ulaşmaya çalışmaktadır. Bu bilince ulaşırken sadece kendisinin olmadığını, başkalarının da var olduğunu, onların da bir takım ihtiyaçlarının olduğunu farketmeye başlar. Bu dönemi geciktirmek, ya da yapılan eğitim yanlışları ile hala eski verici dönemi devam ettirmek, çocuğun farkındalığını olumsuz şekilde etkiler. Çocuk ta artık, bir şeyler yapabilmeli, önce kendine sonra çevresine olabildiğince yeter hale gelmelidir. Ebeveynler, ev işleri paylaşımında küçük yardımlar talep ederlerse ve buna kendilerinin ihtiyaç duyduğunu söylerlerse çocuk; başkalarının da ihtiyacını gidermenin mutluluğunu yaşayacaktır. Sokak hayvanlarına muntazam olarak su vermesini istemek ve bu hayvanların, onun su vermesine ihtiyaçları olduğunu söylemek, bir mağazada alış-veriş yaparken sıranın kimde olduğuna dikkat etmesi gerektiğini birlikteyken uygulamak, evde televizyonun sesinin yüksekliği için ‘’komşularımız rahatsız olabilir, sesini biraz azaltabilir misin’’ gibi davranışlar çocuğu ben merkezci tavırlardan uzaklaştıracaktır.

Çocuğumuza artık birey olduğunu ve başkalarının da bazı ihtiyaçları olduğunu, toplum içinde doğru yaşamanın hepimiz için iyi olacağı, sadece kendimiz için var olmadığımızı, kendi özgürlüğümüzün başkalarının özgürlük sınırına kadar ulaşabileceğini, haklarımızı uygun yollarla koruyabileceğimizi, başkalarına da değer verirsek hemen olmasa da zaman içinde geri bildirim alabileceğimizi, deniz yıldızı misali bir kişinin bile önemli olduğunun hissettirilmesi evimizde biraz emek vererek yapabileceklerimizdendir. Değerlerin eğitimi, 0-6 yaş arasında çekirdek ailenin içinde ve yakın akraba birlikteliği ile çok iyi bir şekilde verilebilir. Çocuk, daha geniş bir çevreye açılmadan insan olduğunu ve insani değerlere önem vermeyi öğrenmiş olacaktır. Daha geniş çevrelere açıldığında bu değerlere sıkı bağlılıkla huzurlu bir çevre oluşturmuş olacağız. Çocuğumuzda çevreye olumlu özellikleriyle katılmış olacak, kendisinin ve başkalarının farkındalığı oluşmuş şekilde... Çocuğumuza bu eğitimi kazandırabilirsek, çocuğumuz da; ilişki içinde bulunduğu kişilerde mutlu olur.

İnsan olmak, erken çocukluk döneminde etkili şekilde öğrenilecekse de her zaman ümitli olmak ve öğrenmenin yaşamın sonuna kadar devam ettiğini de unutmamak gerekir.

Tüketim ve hep kendine tüketim olarak odaklanan insanlar için şu günler-deprem- bir kez daha düşünme ve nasıl yaşandığının farkında olma günüdür. Empati yapmak, hissetmek insanlığımızı bize hatırlatacaktır. Tabii sonra da neler yapılabilecekse, elimizden ne geliyorsa... Çocuklarımızda yaş ve olgunluk seviyelerine göre katılımcı olmalıdırlar. İnsan olmayı öğretmek için bir fırsattır. ‘’Ben varım; fakat başkaları da var’’ diyebilmektir, insan olmak...

ÖZNUR SİMAV
ÇOCUK GELİŞİMİ-EĞİTİMİ-PSİKOLOJİSİ UZMANI
ÇOCUK-AİLE-İLETİŞİM DANIŞMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnsan Olmak..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Olmak, Sahip Olmak ve Anlam Sistemi Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İnsan Olmak...' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:30
Top