2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği (Rinoplasti)
MAKALE #8090 © Yazan Op.Dr.Hakan GENCE | Yayın Ocak 2012 | 8,080 Okuyucu
BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ)

İnsan yüzü, yüzyıllardan beri karşısındakileri ilk görüşte etkileyen ve önyargılara yol açan özelliğini korumuştur. Burun, yüzde en çok göz önünde bulunan bölgelerdendir. Yüzün tam ortasında bulunması ve 3 boyutlu yapısı ile belki de insan yüzünde ilk dikkatinizi çeken organdır. Rinoplasti yani burun estetiği, halen ülkemizde en fazla talep gören estetik operasyonlardan olma özelliğini korumaktadır.

Burun estetiği sırasında burundaki kıkırdaklar ve kemikler üzerinde değişiklik yapılabilmektedir. Bu değişiklikler ile burun kemiğinizdeki kemerli fazla olan kısım alınarak istediğiniz kaviste bir buruna sahip olmanız sağlanabilir, burun ucunuz kaldırılabilir, burun delikleriniz daraltılabilir ve arzu edilen burun şekli için gerekli tüm değişiklikler yapılabilir. Aynı operasyon sırasında burun içerisindeki eğriliklerin giderilmesi ve nefes darlığına yol açan diğer sebeplerin de tedavi edilmesi mümkündür.



İdeal burun nasıl olmalı?


Günümüzde ideal burun, doğal görünümlü ve kişinin yüzüne en çok yakışacak burun sahibi olmaktır. Burun tek başına değerlendirilmemeli, kişinin cinsiyeti ve yüz hatları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.


Burun estetiği şu anda tüm dünyada en sık yapılan estetik cerrahi operasyonlarından birisidir. Geliştirilmiş burun estetiği teknikleri ile kişileri çok daha mutlu eden ve özgüvenlerini arttıran bir burun oluşturulabilmektedir. Burun estetiği yaptırdığınız zaman elbette sizi yakından tanıyanlar, aileniz, arkadaşlarınız yüzünüzdeki değişikliği fark eder. Fakat sizi tanımayan insanlar, ne kadar doğal görünümlü ve çekici bir burun sahibi olduğunuzu düşünmeli, burun estetiği yaptırdığınızı anlayamamalıdır.


Çekici yüzler, belli proporsiyonlar ve benzer ilişkilere sahiptir. Başarılı bir burun estetiği yapabilmek için bu özellikler çok iyi analiz edilmelidir. Günümüzde rutin bir burun küçültme yapmak yerine, mevcut dokuları şekillendirmenin daha doğru olduğu fark edilmiştir.


Bir burun ideal olarak, her iki kulağı da içerecek şekilde yüzün 1/5 genişliğinde olmalıdır. Yani yüzü enine 5 eşit parçaya böler.Burun yüksekliği, saçlı deri sınırı ve çenenin en alt ucu arasındaki mesafenin1/3 oranında olmalıdır. Yani yüzü dikine 3 eşit parçaya bölmektedir.


Yandan bakıldığında üst dudak ideal olarak alt dudağın2mm. önündedir. Kadınlarda çene, alt dudak hizasının çok hafif arkasında iken,erkeklerde ise çene daha kuvvetli ve öndedir. Burnun kemik kısmının genişliği, burun deliklerinin olduğu taban kısmının genişliğinin %80’inden daha fazla olmamalıdır. Burun tabanından aşağıdan bakıldığı zaman eşkenar üçgen şeklinde bir görünüm olmalıdır.



Yandan bakıldığı zaman burunla üst dudak arasındaki açı ideal olarak bayanlarda 95-100 derece, erkeklerde ise 90-95 derece olmalıdır.Bu yüzdendir ki düşük bir burun ucu kadınlara erkeksi, kalkık bir burun ucu ise erkeklere kadınsı bir yüz ifadesi verir.
Bu ölçümler, biz plastik cerrahi uzmanlarının rinoplasti(burun estetiği) öncesinde göz önünde bulundurduğu noktalardan sadece birkaç tanesidir. Bilgisayar ile burun analizinin yapılması, hastalara burun estetiği sonrasında nasıl değişikliklerin meydana geleceğini göstermek yönünden faydalı olabilmektedir.



Estetik cerrahiye karar verdiğinizde sigara alışkanlığınızı hekiminizle paylaşın:
Sigara ve tütün kullanımı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok yaygındır. Birçok çalışma, sigara içmenin yara iyileşmesinde gecikme ve cerrahi sonrası komplikasyonların artışı ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Nikotin, sigaranın içerisinde bulunan asıl üründür ve sigaranın yara iyileşmesi üzerine zararlı etkilerinden büyük oranda sorumlu tutulmaktadır. Yara iyileşmesini geciktirmekte ve kan akımını azaltmaktadır. Bu durum tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi burun estetiği sonrasında da komplikasyon gelişme riskini büyük oranda arttırmaktadır. Sigaranın bırakılmasını takiben nikotinin serum değerlerinin düştüğüne ve komplikasyon riskinin azaldığına dair deliller mevcuttur. Plastik cerrahi uzmanı olarak sigaranın estetik ameliyatlar üzerindeki zararlı etkilerini en aza indirmek için ameliyatınızdan en az 3hafta önce sigarayı bırakmanızı tavsiye ederim.



Başarılı bir burun estetiği ile:
1- Doğal görünümlü,
2- Kişinin yüz yapısına ve cinsiyetine uygun,
3- Burun estetiği yaptırdığınızı sizi tanımayan kişilerin anlayamadığı,
4- İdeal burun ölçülerine sahip,
5- Solunum problemi yaratmayan bir sonuç ortaya çıkmalıdır.



Operasyon tekniği, anestezi şekli ve ameliyat süresi cerrahın seçimine ve tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Burun estetiği genel anestezi altında tamamen uyuduğunuz veya lokal anestezi ile beraber sakinleştirici ilaçlar kullanılarak yapılabilen, ameliyat öncesindeki planlamalar doğrultusunda, burun şeklinin değiştirildiği bir operasyondur. Bu yöntemler size ayrıntıları ile anlatılarak hangi yöntemin size uygun olacağına karar verilir. Çoğu zaman hastanın estetik isteklerine, solunum zorluğuna yol açan problemler de eşlik etmektedir. Ameliyat öncesi dönemde yapılan muayene ile bu sorunların detayları ortaya konur ve aynı ameliyat sırasında bunun da tedavisi yapılır. Ameliyat süresi, yapılacak işlemlerin detayına göre 1-2 saati bulur. Bu süre, daha önce burundan operasyon geçirmemiş kişiler için geçerlidir. Önceden bir operasyon geçirmiş ve iyi sonuç alınmamış kişilerde ameliyat süresi uzayabilir. Burun estetiği ameliyatının bitiminde burun üstüne koruyucu plastik bir kalıp yerleştirilir. Genel anestezi altında yapıldığı zaman ameliyat sonrasında, genellikle 1 gece hastanede kalınması tercih edilir.
Operasyon bitince, göz çevresine soğuk uygulaması yapılır. Ameliyattan 4 saat sonra sulu gıdalar ile beslenmeniz başlar ve dolaşmanıza izin verilir. Burun içine tampon uygulaması cerrahınızın tercihine bağlıdır. Ben burun estetiği hastalarımda eşzamanlı olarak burun içinde nefes almaya yönelik bir operasyon da yapmışsam burun tamponu koymayı tercih ediyorum ve bunu ameliyattan sonra 3. Günde çekiyorum. Bu tamponlar uzun yıllar öncesinde kullanılan tamponlar kadar büyük değil ve şehir efsaneleri şeklinde inanılmaz ağrılar vermez.



Ameliyattan sonraki ilk 48 saat dinlenmeniz, alın ve yanaklara soğuk uygulanması sizi rahatlatacak, şişlik ve morluklarınızı sınırlayacaktır. Üçüncü günden itibaren, şişlik ve morluklar hızlı bir şekilde geçmeye başlar. Günlük aktivitelere yavaş yavaş dönülür. Ameliyattan 1 hafta sonra burun üstündeki plastik kalıp alınır ve başka bir uygulama yapılmadan burun açık bırakılır. 1.haftanın sonunda göz etrafındaki morluklar ve şişliklerin belirgin şekilde azaldığı görülür. Kalıp alınır alınmaz, burun şekli ile ilgili değişiklikler büyük oranda görülür, ancak son şeklin oluşması ve tüm detayların ortaya çıkması daha uzun bir zamanı gerektirir. Özellikle ilk aylarda sabahları burun daha şiş olabilir, gün içinde azalır. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta, burun estetiği sonrası 6 ay ila 1yıl içinde burnun son halini aldığıdır. Bu yüzden sabırlı olmanız ve güvendiğiniz bir plastik cerrahi uzmanı ile bu yola girmenizin çok önemli olduğunu düşünüyorum.


Burun yüzün tam ortasında yer alan, görünüm ve solunum açısından çok önemli olan bir organdır. Buruna yönelik girişimler her yönüyle çok iyi planlanmalı ve incelikle gerçekleştirilmelidir. Burada yer alan bilgiler, burnuna yönelik bir girişim düşünen kişiler için aydınlatıcı olması için hazırlanmıştır. Burnunuzla ilgili şikayetlerinizi tüm detayları ile hekiminize aktarmanız gerekir. Solunumla ilgili şikayetlerinizin olup olmadığı, oluyorsa bunların mevsimlerle ilişkisi, aktivitelerle artıp artmadığı, gece uykuları, ağız kuruluğu, baş ağrısı, horlama, akıntı gibi sorunlara yol açıp açmadığı ayrıntıları ile konuşulmalıdır. Geçirilen travmalar, önceden geçirilmiş bir girişim olup olmadığı ve zamanları bildirilmelidir. Şekille ilgili rahatsızlık duyulan özellikler, beklentiler anlatılmalıdır. Daha sonra burun analizi ve muayenesi yapılarak bulgular size aktarılır. Görüntü çalışması yapılarak, burun şekli ile ilgili yapılacak değişiklikler karşılıklı konuşulur. Bunu izleyen aşama, bazı ön hazırlıklar ile(laboratuar tetkikleri vs.)ameliyat için bir engel olup olmadığının belirlenmesidir.


Ameliyattan sonra erken dönemde burnun travmalardan korunması gereklidir. Bu nedenle vücut teması gereken sporlar ilk8 hafta içinde sakıncalıdır. Aynı şekilde sauna ve solaryuma aynı süreyle maruz kalınmamalıdır. Buna karşın ikinci haftadan itibaren egzersiz, yüzme ve bireysel sporlar yapılabilir. Ameliyattan sonra ilk günler ve haftalarda burun içindeki ödem ve kabuklar nedeniyle solunum genellikle çok rahat değildir. Bu dönemde bazı damla ve kremler önerilecektir ve kullanımları şikayetlerinizin azalmasını sağlar. Ameliyattan sonra 1,3,6 ve 12. aylarda kontrolleriniz yapılarak iyileşme süreciniz izlenir. Ameliyat öncesi ve sonrasında 6. Ayda çekilen resimlerle kıyaslamalar yapılır.

Deviasyon ve konka cerrahisi olarak bilinen, burundan nefes almaya engel olan durumların düzeltilmesi, estetik burun ameliyatının ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrı ayrı ameliyatlarla tedavi eski ve günümüzde kabul edilemez bir yaklaşımdır. Modern rinoplasti uygulamalarında, burnun anatomik yapısının korunması ve destek noktaları oluşturulması hedeflendiği için, septumdan elde edilen kıkırdağın kullanılması yaygın bir tekniktir. O nedenle, septum cerrahisi burun estetik ameliyatlarının temel bir parçasıdır. Bu işlem sırasında, varsa bir deviasyonun giderilmesi mümkündür. Konka ile ilgili Radyofrekans ile küçültme, içindeki kemiğin kırılması veya kısmen çıkarılması, konkanın olduğu gibi dışa doğru itilmesi burun estetiği ameliyatı sırasında uygulanabilir. İşlemden sonra,burun içinde solüsyonlar kullanılması ve belirli aralıklarla endoskopik muayene yapılması ve ağız yoluyla ilaçlar-ödem çözücü, alerji ilaçları gerekebilir.

Ameliyatımda kullanılan yöntem açık mı kapalı mı olacak?


Hastalarımızın merak ettiği konulardan birisi de budur. Açık rinoplasti, burun deliklerini narasında kalan kısımdan yapılan bir kesi ile burun derisinin kaldırılarak burunun tüm yapılarının görülerek ameliyat yapılmasıdır. Bu yapılan kesi yerinde çok az da olsa bir iz kalacaktır. Kapalı rinoplastide ise tüm kesiler burun içinden yapılır ve dışta bir iz kalmaz. Açık rinoplasti özellikle burun ucu geniş ve problemli olan vakalarda uygulanmalıdır. Burun ucunda bir şekil değişikliği düşünülmüyorsa kapalı rinoplasti uygun olur. Açık rinoplastide burun ucu derisi kaldırıldığı ve burun ucu daha çok travmatize olduğundan kapalı tekniğe göre burun ucunda daha uzun süren ödem, şişlik vesertlik görülmektedir. Ülkemizde burun estetiği için gelen hastalarımızın büyük çoğunluğunda burun ucu problemleri de duruma eşlik ettiği için kapalı Rinoplasti tekniğine uygun olan burun sayısı göreceli olarak daha azdır. Daha önceden hatalı yapılmış olan burun ameliyatlarının düzeltilmesi olarak bilinen sekonder rinoplastilerde, dudak yarığı anomalisi ile doğan kişilerde meydana gelen burun şekil bozukluklarının tedavisinde de açık rinoplasti yöntemi tercih edilmektedir. Sonuç olarak doğru olan her hastaya aynı yöntemin değil, hastanın ihtiyaçlarına yönelik en uygun cerrahi yöntemin seçilmesidir.

Ameliyat Sonrası Çıkabilecek Sorunlar:

Her ameliyatta olduğu gibi burun estetiğinde de ameliyat sonrasında bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Ameliyata hazırlık döneminde saptanan ve ileri tetkik gerektiren bir durum ameliyatınızın ertelenmesine yol açabilir. Estetik ameliyatlar acil ameliyatlar olmadığından en ufak bir şüpheye yer kalmayacak bir şekilde ameliyat hazırlığı yapılır ve risk alınmak istenmez. Estetik nedenle yapılan ameliyatlarda sonucun bir an önce alınmasını beklemek şüphesiz doğaldır. Fakat ameliyat sonrası iyileşmenin uzun zaman alacağı, gün içinde değişen şişlikler olabileceği unutulmamalıdır. Burnun son şeklini almasından sonra istenmeyen durumlar için % 5 oranda revizyon denilen ikincil girişimler gerekebilir. İkincil girişimleri azaltmanın en önemli yolu ameliyat öncesi beklentiler ve yapılabilecekler ile ilgili ayrıntılı bir görüşmedir. Burnun yapısal özelliklerine bağlı olarak her hasta özel olarak değerlendirilir ve bazı sınırlar vardır. Bunların hepsini hekiminizle detaylı bir şekilde konuşmanız gerekmektedir.



Çok iyi planlanan ve deneyimli ellerde yapılan ameliyatlarda bile % 5 oranda, küçükte olsa basit müdahaleler gerekebilir. Bu uygulamalar genellikle, burun sırtında hafif bir düzensizlik veya burun ucunda biraz inceltme, burun deliklerinin küçültülmesi gibi uygulamalardır.


İlk ameliyattan sonra, ikinci ameliyatın yapılmasında aceleci davranmamak,dokuların rahat çalışılabilir hale gelmesini beklemek daha doğrudur. Bu da, yaklaşık 6 ay ile 1 yıllık bir süreyi gerektirir. İkincil ameliyatların iyileşmesi de daha uzun zaman alır, ödem daha fazladır. Beklentilerin iyi konuşulması gerekmektedir. Önceki ameliyatın verdiği hasar, ideal olmaktan uzak bir sonuca yol açabilir. Bu durumda, yapılabilecek en iyi uygulamanın ne olduğu ve elde edilebilecek sonuç ayrıntıları ile tartışılmalıdır.


Ameliyatsız burun estetiği:


Her konuda olduğu gibi, burun estetiği için de ameliyatsız yöntemler araştırılmakta ve bazı uygulamalar gündeme gelmektedir. Bunlardan gerçekten ameliyatsız sayılabilecek bir işlem, yüz için kullanılan dolgular ve botox kombinasyonlarının kullanılmasıdır. Burun ucunu aşağı çeken kasların botoxla gevşetilmesi ve burun sırtındaki düzensizliklerin dolgular ile doldurulması geçici de olsa burunda hafif değişiklikler sağlayabilir.
Basit ve geçici olan bu işlem, ancak sınırlı durumlarda uygulanabilir. Bir diğer uygulama ise, ameliyatsız olarak tanıtılmakla birlikte, lokal anestezi altında uygulanan ve burun ucunun iple askılandığı basit bir uygulamadır. Burun ucunu kaldırmaya bir süre yarayabilir.Ancak, burun ucunun diğer deformiteleri, varsa burun sırtındaki kemerin giderilmesi, eğriliğin düzeltilmesi gibi bir çok sorunun yanına bile yaklaşmaz. Sonuçları ve etkin olduğu süre çok tartışmalıdır. Dezavantajları bilinerek, az sayıda olguda kullanım alanı bulabilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği (Rinoplasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GENCE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GENCE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GENCE Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GENCE
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GENCE'nin Makaleleri
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Ahmet Tuna EREN
► Burun Ucu Estetiği (Tip Rinoplasti) Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Burun Estetiği (Rinoplasti - Nazoplasti) Prof.Op.Dr. Özhan Bekir ÇELEBİLER
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği (Rinoplasti)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yarık Dudak Anomalisi Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:13
Top