2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Motivasyonu
MAKALE #8120 © Yazan Uzm.Psk.Serdal GÜR | Yayın Ocak 2012 | 5,086 Okuyucu
Hayat boyu birçok sınava giriyoruz. Eğer bu sınavlar hayatımızı etkiliyorsa bunların bizi heyecanlandırması kadar normal bir durum olamaz. Hele ki bu sınav bütün bir yıl devam ediyorsa ya da eğitim hayatınızın sonunda oluyorsa…

Bir yıl boyunca yoğun bir çalışma temposu sonucu olarak ÖSS için 195 dakika, SBS sınavı için ise ortalama 100 dakika bir zamanda hayatınız değişecektir. Durum bu olunca heyecanlanmak ve motivasyonunuzda düşüş yaşamak kadar normal bir durum olmaz. Çünkü yoğun geçen (hatta daha da ötesi var) sınav sürecinin sonlarına yaklaştığımız bu günlerde motivasyon eksikliğine düşebilirsiniz. Bu durumda nasıl motivasyonunuzu yükseltip dikkatinizi toplayabilirsiniz. Bunun birkaç yolu var: İlk olarak gireceğiniz sınavın sonucunu düşünmek. “Sınav sonunda hedefim olan şu üniversitenin şu fakültesinde bu bölümünde olacağım….” gibi cümlelerle hayallerinizin gerçekleşmesi halinde neler olabileceğini düşünürseniz motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.

Bir başka yol ise çıkıp günde 15 ile 30 dakika arasında yürüyüş yaparak rahatlayabilir ve sınav stresini üzerinizden atarak motivasyon kaybını önleyebilirsiniz. Yalnız bu yürüyüşlerde kendinizi yormayacaksınız. Havalarda malum… Havaların hasta etmemesine ya da halsizlik vermemesine dikkat ediniz. Bu kadar çalışma hastalık gibi etmenlerle boşa gitmesin.

Üçüncü yolumuz ise ılık bir duş. Ilık bir duş kendinize gelmenizi, sinirlerinizin yatışmasını, dikkatinizin toparlamasını sağlar. Ben ılık duş almam diyorsanız yüzünüzü soğuk su ile yıkayın; ensenize, kulaklarınızın arka kısımlarını ılık su ile ovalayın, ayrıca ayaklarınızı soğuk su ile yıkarsanız dikkatinizi toparlamanızı, bu da kaybolan ders çalışma motivasyonunuzu tekrar kazanmanızı sağlayacaktır.

Bu dönemdeki sıkıntıyı doğum sancısına benzetirim. Bir şeyler ortaya çıkacak. Bir annenin doğum sancısı yaşaması bu sancılar sonucunda bir bebek dünyaya getirmesi. Kurtuluş Savaşında Atalarımızın çektiği sıkıntılar olmasaydı Türkiye Cumhuriyeti doğmayacaktı. Sonuçta bir şeylere sahip olabilmek için bazı sıkıntılar çekmek gerekiyor. Sınava giren arkadaşlarım, sizlerde bazı sıkıntılar çekeceksiniz gönül ister ki sıkıntı çekmeyin, bunun sonucunda güzel bir şeyler çıkmasını sağlayabilesiniz. Bu sıkıntılar sonucunda iyi bir gelecek sizi beklediğini bilemeniz sizin motivasyonunuzu yükseltebilir.

Bu sıkıntıları daha iyi anlayabilmemiz için bir örnek daha vermek iyi olur. Sıkıntıları diş ağrısı gibi de düşünebilirsiniz. Nasıl ki dişiniz ağrırsa diş hekimine gidip tedavisini yaparsınız. Diş tedavisini herkes az çok bilir nasıl zor olduğunu, ama neden o zorluğu çekeriz, mazoşist miyiz? Cevabımız tabi ki hayırdır. Tedavinin sonunda dişlerimizin sağlığına kavuşacağını bildiğimiz için o koltukta otururuz. Bunun sonunda da ağrılar ortadan kalkar ve eskisi gibi olmasa da rahatlıkla yiyip içebiliriz. Unutmayın bu sıkıntılardan, sınava kadar olan sıkıntılarımızdan, kurtulacağımızı ve her şeyin sonunda aklımızdaki hedeflerimize ulaşacağımızı düşünerek kurtulabiliriz.

Peki bu dönemi daha iyi nasıl geçirebiliriz? Az bir zaman kaldı. Bu dönemi 1500 metre koşucularına benzetmek yanlış olmaz. Nasıl ki onlar ilk 1200 -1300 metreyi belli bir tempo ile koşuyorlarsa ve son metrelerde tempolarını arttırıyorlarsa bu dönemdeki öğrencilerde yıl içinde belli bir tempo ile koşmuşlar ve tempolarını arttırmışlar. Ama bu mesafede daha fazla efor harcamanız gerekecektir. Bu efor öğrenciler için nedir? Yukarıda anlattığım motiveyi arttırmak ve şimdi anlatacağım zamanı iyi kullanmaktır.

Az bir zamanımız var. Bu zamanı en verimli şu şekilde kullanabiliriz:

- İlk olarak eksik konularınıza çalışın. Eğer hangi konularda eksiklik yaşadığınızı bilmiyorsanız denemelere girin.

- Denemeler bize eksikliklerimizi gösterir. Nerde, hangi konularda eksikliğimiz olduğunu denemelerde yapmış olduğumuz yanlışlar aracılığıyla öğreniriz. Bunlara dikkat edip, yanlış yaptığımız soruları ilgilendiren konuların kısa bir tekrarını yaparsanız eksikliklerinizi giderirsiniz. Denemeler ayrıca bir gerçek sınav provasıdır. Gerekli olan zamanı ayarlamayı denemelerle planlarsınız.

- Mutlaka geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözünüz. Çünkü bu sorular bu yıl çıkacak soruların mantığını kazanmamızı sağlar. Bu sorular uzaydan ya da ithal olarak bize gelmiyor. Bu sene çıkacak soruları da geçen yılların sorularını hazırlayan insanlar hazırlamaktadır. Bir karate müsabakasını düşünün müsabakaya çıkmadan önce antrenörünüz ve siz, rakibiniz olacak sporcunun maçlarını izler, bu büyük şampiyonalarda daha da fazla görülür, rakibinizin maçlarını izledikten sonra taktiğinizi rakibe göre değiştirme gereği duyarsınız. ÖSS’de ve SBS'de ki çıkmış sorularda bunun gibidir. Siz dershanelerin yaptığı denemelere girmişsiniz ayrıca evde, okulda çözmüş olduğunuz denemeler size antrenman kazandırmıştır. Çıkmış sorularda maçın provasıdır. Ama asıl maç 2009 ÖSS’dir, SBS'dir.

- Son olarak özel bir sorununuz sıkıntınız olduğu zaman mutlaka bir yardım alın. Bunu da lütfen bu alanın profesyonellerinden alınız. Öğretmenlerimizden özelliklede Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenden alınız.

Hayatta Başarılar Herkese

Sevgi ile mutlu kalın.

Serdal Gür
Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Motivasyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Serdal GÜR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Serdal GÜR'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serdal GÜR Fotoğraf
Uzm.Psk.Serdal GÜR
Elazığ (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Serdal GÜR'ün Makaleleri
► Öğrenme Motivasyonu Psk.Deniz AKINCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sınav Motivasyonu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğru İletişim Aralık 2014
► Çocuklarda Özgüven Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:35
Top