2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Aylarında Cilt Bakımı ve Sık Görülen Cilt Hastalıkları
MAKALE #8123 © Yazan Dr.Mutlu ÇEŞME | Yayın Ocak 2012 | 5,763 Okuyucu
Vücudumuzun en büyük organı olan derimiz aynı zamanda dış ortamla en fazla temas halinde olan organımızdır. Bu sebeple mevsim ve fiziksel koşul değişimlerinden en çok etkilenen dokudur.

Havaların giderek soğuduğu şu günlerde cildimiz soğuk ve rüzgardan fazlasıyla etkilenmekte. Soğuk ve rüzgar cildin üst tabakasındaki su ve sebum denilen yağ salgısının dengesini bozarak cilt kurumasına neden olur.Bariyer fonksiyonunun azalması cildin dış etkenlerden (irritan maddeler,bakteri ve virüsler, allerjenler gibi) daha cok etkilenmesine yol açar. Bariyer fonksiyonu azalan ciltte çeşitli hastalıklar oluşabilir.
Bu hastalıklardan en fazla görüleni egzemalardır. Çoğunlukla el,yüz kollar gibi dış ortama daha açık bölgelerde gördüğümüz egzemalar kış aylarıyla birlikte artış göstermektedir. Cildimizde kuruluk, kızarıklık, sulanma ve çatlama gibi belirtiler oluşuyorsa egzema başlangıcı olabilir. Bu durumda bir Dermatolog a görünmekte fayda vardır.

Soğuk ve kuru hava derinin üst tabakası yanında alt tabakalardaki damarlarımızı da olumsuz etkiler. Özellikle bünyesi yatkın kişilerde cildin orta ve alt kısmındaki kılcal damarlarda büzüşmeler meydana gelebilir. Bu durum özellikle soğuk ortamlarda ve dışarıda cok kalan kişilerde görülür. Damarların büzüşmesi dolaşımı bozar, deri içinde kan göllenmesine ve siyanoz denilen mor görüntüye neden olur. Beraberinde genelllikle ellerde soğukluk, üşüme ve şişme vardır. Soğuk havanın damarlarımızdaki olumsuz etkisini azaltmak için kış aylarında eldiven, şal, atkı ve bere kullanmak, sigaradan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak gibi tedbirler alabiliriz. Kış aylarında cilt hastalıklarında artışa neden olan önemli bir etken de güneş ışınlarının daha zayıf olmasıdır. Güneş ışınlarının vücut ve ruh sağlığımız için birçok önemli ve faydalı etkilerinin olduğu biliniyor. Güneş ışınlarının, fazlalığında olduğu gibi azlığında da cildimiz için olumsuz etkileri söz konusudur. Örneğin sedef hastalığında güneş ışınlarının faydalı etkisi iyi bilinen bir gerçektir ve hatta tedavisinde kullanılmaktadır. Sedef hastası olan insanların kış aylarında şikayetlerinde artışlar görmekteyiz. Aynı zamanda egzema türü cilt rahatsızlıkları da yazın güneş ışınlarından olumlu etkilenirler. Güneş ışınlarının azalmasının insanlarda ruh halini olumsuz etkilediği de bilinen bir gerçektir. Bu durum dolaylı olarak psikosomatik cilt hastalıklarında artışa neden olabilmektedir. Bu yüzden kışın nadiren görebildiğimiz güneşli günleri değerlendirmekte fayda var.

Kış aylarında soğuk-kuru hava ve rüzgarın cildimiz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için cilt bakımımıza daha fazla özen göstermeliyiz. Özellikle hanımlar temizlik ve suyla daha fazla muhatap olduklarından daha çok dikkat etmek zorundadırlar. Kışın cilt bakımında en önemli temel etken nemlendirici ve bariyer özelliği olan kremlerdir. Özellikle vaselin, gliserin, lanolin, mineral yağlar, seramidler, üre, pronilen glikol içeren nemlendiriciler ve bariyer kremler kullanılmalıdır. Bayanlar ev temizlik işlerinde eldiven takmalı, elimizle suyun teması öncesi ve sonrası nemlendiriciler sürülmelidir. Güneş ışınlarına hassasiyeti veya leke problemi olan kişiler uygun bir güneş koruyucu sürerekte dışarı çıkabilirler. Cilt temizliğinde ise sabun ve alkol içeren temizleyicilerden uzak durulmalı, temizleme sütü veya sabun içermeyen kompakt barlar tercih edilmelidir. Cildi ölü tabakalardan temizlemek için hafif peeling yapıcı ev bakım kremleri kullanılabilir. Bunun yanı sıra cildi tazeleyerek canlandıran kimyasal peeling işlemi uzman doktorlar tarafından en çok kış aylarında yapılmakta ve tavsiye edilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Aylarında Cilt Bakımı ve Sık Görülen Cilt Hastalıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mutlu ÇEŞME'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mutlu ÇEŞME'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Mutlu ÇEŞME
İstanbul
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mutlu ÇEŞME'nin Makaleleri
► Gebelikte Görülen Cilt Hastalıkları Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Cilt Bakımı ve Güzellik Uygulamaları Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Gebelikte Görülen Cilt Kaşıntıları Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kış Aylarında Cilt Bakımı ve Sık Görülen Cilt Hastalıkları' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:10
Top