2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Danışmanlık
MAKALE #8127 © Yazan Psk.Dnş.Samet ÖNDER | Yayın Ocak 2012 | 5,695 Okuyucu
CİNSEL DANIŞMANLIK

Cinsellik, kadın yada erkek olmak, üremek yani hayatın ve de neslin devamını sağlamak için var olan bir dürtü ve daha çok beden teması sonucu hissedilen bir mutluluk hissi ve haz duymaktır. cinsel sorunların bir çoğu, bilgisizlikten, korku, endişe, güvensizlik, kaygı ve ön yargıların yarattığı gereksiz baskılardan kaynaklanmaktadır. Problemli cinsellik, hem bireyi ve onun ilişkilerini yıpratmakta hem de bireylerin toplumsal görevlerini aksatmalarından dolayı toplumun bütününü olumsuz etkilemektedir. Sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam için; öncelikle cinsellik hakkındaki ön yargı ve mitlerden kurtulmak, kendimizi ve partnerimizi iyi tanımak ve doğru bilginin sahibi olmak gerekmektedir. Kişisel isteklerinizi ve ihtiyaçlarınızı doğru tanımlayıp gerçek cinsel kimliğinizi ortaya koymanıza ve korkularınızı keşfedip onlarla yüzleşerek bunu bir sorun olmaktan çıkarmanıza yardımcı olacak en iyi yol cinsel bilgilenme ve cinsel danışmanlık olacaktır. Bireyler cinsel danışmanlık alarak; kendine güven duygularının yerleşmesi, kendilerini sıkıntıya sokan düşünce ve duygulardan kurtulmanın yolları hakkında bilgi sahibi olurlar. Cinsellik konusunda bilgili çiftler, hayatlarını sevgiyle doldurabilirler, suçluluk, utanç duygularından, korkudan, öfkeden kaynaklanan olumsuz düşüncelerinden kurtulabilirler. cinsel işlev bozuklukları, performans endişesi, cinsellikle ilgili yanlış inanç biçimleri, endişe veya korku, cinsellikle ilgili yetersiz bilgi, psikolojik kaynaklı olabileceği gibi, doku ve damar sorunları, hormonal yapıdaki sorunlar gibi fiziksel yapıdaki sorunlardan da kaynaklanabilmektedir. Eğer bu sorunlar hakkında bilgi sahibi olmazsak cinsellik bize doyum ve mutluluktan çok kaçınılan ve rahatsızlık veren, kendimizi güvensiz ve başarısız hissettiren bir yaşantıdan öteye geçemez! Özellikle evlilik öncesi cinsel danışmanlık hizmetinden faydalanan çiftler, başlarına gelebilecek; vajinismus, sertleşme bozuklukları, ağrılı cinsel ilişki ve orgazm bozukluklarından kendilerini korumanın yollarını kesin olarak öğrenebilirler. Böylece sağlıklı bir evliliğin temel yapı taşı olan cinsellik onlar için bir sorun olmaktan çıkıp bütünleşilen bir alan ve mutlu bir yolculuk halini alır. Mesleki deneyimlerimden de gözlemlediğim kadarıyla mutlu ve sağlıklı bir cinsel hayata sahip olan bireyler karşılaşabilecekleri herhangi bir psikolojik sorun karşısında çok daha güçlü ve sağlam durup kendi mücadelelerini kendileri devam ettirebiliyorlar.

Normal ve sağlıklı cinsel ilişkiyi etkileyebilecek sorun ve durumların en sık görünenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür
1-Cinsellikle ilgili bilgi eksikliği, mitler ve yanlış inançlar.
-Ne bekleyeceğini ve nasıl davranacağını bilmeme
2-Cinsellik ve sonuçlarıyla ilgili olumsuz duygular.
-Acı ve ağrı duymaktan korkma
-Hamile kalmaktan korkma
-Başkaları tarafından görülmekten korkma
-İlişki sırasında çıkabilecek seslerin duyulmasından ve ilişkinin yarım kalmasından korkma
-İlişkiyi kurmak, sürdürmek ve sonlandırmakta yetersiz kalmaktan korkma
-Kontrolü kaybetmekten korkma (hayvan gibi olma, cazip görünmeme)
-Eşin kontrolü kaybedeceğinden korkma
3-Evlilik ilişkisindeki sorunlar
-Eşe karşı öfkeli, kırgın ve dargın olma
4-Kendinizle ilgili olumsuz duygular
-Kendini değersiz, çökkün hissetme, zevk almaya layık görmeme
-Bedenini beğenmeme ve kendini cazip görmeme
5-Uygun olmayan durumlar
-Yorgun hissetme ve kafanın başka sorunlarla dolu olması
-Yerin rahat ve özel (tam yalnız olamama) olması
6-Alkol ve bazı ilaçların alımı
-Alkol ve bazı ilaçlar, geçici olarak normal cinsel tepkiyi bozabilmesi
7-Genel durumun bozukluğu
-Hastalık, kaza gibi durumlar tıpkı iştah gibi cinsel isteğin kaybına yol açabilmesi.
Cinsel Sorunlara neden olabilecek bedensel sorunlar:
-Kalp, damar ve dolaşım sistemi hastalıkları: Hipertansiyon, kan yağlarının yükselmesi, damar sertliğine yol açan durumlar, aort anevrizması, kalp yetmezliği.
-Böbrek ve ürolojik hastalıklar: Peyronie hastalığı, kronik böbrek yetmezliği.
-Karaciğer Hastalıkları: Siroz.
-Akciğer Hastalıkları: Solunum yetmezlikleri, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı.
-Kalıtımsal (genetik) hastalıklar: Kleinfelter sendromu, penisin yapısal ve doğumsal hastalıkları.
-Beslenme bozuklukları: Kötü ve dengesiz beslenme, vitamin eksiklikleri.
-Hormon sistemi hastalıkları: Diabet (şeker hastalığı), hipofiz bezi hastalıkları, böbreküstü bezi hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları.
-Sinir Sistemi Hastalıkları: Multipl skleroz, Parkinson hastalığı, epilepsi, omurilik iltihaplanmaları, omurilik yaralanmaları.
-Tümörler
-Zehirlenmeler: Kurşun zehirlenmeleri, tarım ilaçları.
-Ameliyatlar: Prostat kanseri ameliyatları, karın içi büyük ameliyatlar, büyük damar ameliyatları.
-Diğer: Işın tedavileri, leğen kemiği kırıkları, genel durumu bozan herhangi bir sistemik hastalık ya da durum.
Cinsellik, yalnızca cinsel organların bir sorunu olmayıp tüm bedeni ve beyni ilgilendiren mekanizmaların bütününden oluşmaktadır. Holistik cinsel terapi yaklaşımı da hastayı bütün olarak ele alan yaklaşım tarzıdır.
Cinsel terapi verecek olan cinsel terapist yani "seksolog" tarafından hastaya “bütüncül” yaklaşım tercih edilmelidir.
Daha önce de belirtildiği gibi bazı hastalar cinsellikle ilgili bilgi eksikliklerine ya da yanış bilişsel şemalara ve yanlış inançlara bağlı cinsel sorunlar yaşamakta ve bu hastalara “bilişsel terapi”, bazı hastalar çocukluk çağlarından itibaren edinilmiş yanlış davranışlar nedeni sonucunda cinsel sorunlar yaşamakta ve bu hastalara “davranışsal terapi” (davranışcı terapi), bazı hastalar da 3-5 yaş arası olarak bilinen fallik dönemine ait takıntıları ileri yaşantılara taşıyabilmekte bu hastalara da “dinamik psikoterapi” (dinamik yaklaşım) ağırlıklı olarak uygulanmalıdır. Ya da bireyin yaşamın anlamını sorguladığı bir dönemde cinsellik konusunun anlamsız hale gelmesinden kaynaklanan libidinal enerjinin düşmesinden kaynaklanan varoluşsal bir süreçteyse varoluşsal psikoterapi ağırlıklı bir tedavi izlenebilir Asıl önemli olan diğer nokta, tüm bu cinsel terapi yaklaşımlarının kişiye özel hale getirilmesi yani cinsel tedavinin “kişiselleştirilmesi” ve kişinin bütün olarak ele alındıktan sonra tüm tedavi yaklaşımlarının birlikte kullanılarak çözüme gidilmesidir. Cinsel terapide bireylere çeşitli egzersizler ev ödevi olarak verilir, bu egzersizlerin faydalarına gelince;
-Egzersiz kendinize güveninizi ve cinsel tatmin duygunuzu güçlendiriyor: Araştırmalar düzenli olarak egzersiz yapan insanların kendilerini daha iyi ve cinsel anlamda daha çekici hissettiklerini gösteriyor. Egzersiz aynı zamanda alınan zevkin de dozunu artırıyor.
-Egzersiz ereksiyon sorunlarının giderilmesinde önemli rol oynuyor ve iktidarsızlık riskini azaltıyor: Araştırmalar, egzersizin erkek ve kadınların cinsel hayatını uzattığını ve pek çok cinsel sorunun giderilmesinde etkili olduğunu kanıtlıyor.
-Egzersiz kan dolaşımını düzenliyor: Uzmanlar egzersizin kardiyovasküler sistemi güçlendirdiğini ve kan dolaşımını düzenlediğini söylüyorlar. Düzenli bir kan dolaşımı, sağlıklı bir cinsel hayatın en önemli gereklerinden. Bunun yanında obezite, sigara ve alkol bu olumlu etkiyi yok eden en önemli faktörlerden...
Cinsel yaşantının, bütün hayatımızın odak noktası olabilecek kadar önemli ve ruhsal sağlığımız ve mutluluğumuz için de birinci sırada yer alan ön koşullardan olduğunun bilinmesine rağmen bu konunun göz ardı edilmesi veya utanılarak yardım alınmaması bireysel gelişimimiz ve mutluluğumuza yaptığımız ihanetten başka bir şey değildir. Cinsellikle ilgili kendimizi geliştirici kitaplar okumak ve bir cinsel danışmanlık(yetkili bir uzmandan) hizmeti almak hayatımıza katacağımız en önemli artılardan birisi olacaktır.

Psk.Dan.Samet ÖNDER

Psikoterapist-Aile Danışmanı

Bu makalenin bir kısmı Reçete adlı sağlık dergisinde de yayınlanımştır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Danışmanlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Samet ÖNDER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Samet ÖNDER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Samet ÖNDER Fotoğraf
Psk.Dnş.Samet ÖNDER
Antalya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi163 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Samet ÖNDER'in Makaleleri
► Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Danışmanlık' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:11
Top