2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Yolculuk
MAKALE #8150 © Yazan Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ | Yayın Ocak 2012 | 4,966 Okuyucu
Hamilelerin en çok sorduğu konuların başında "yolculuk yapabilir miyim?" geliyor. Bu soruya yanıt vermeden önce nereye ve ne ile gidileceği önem kazanıyor.2 saatlik otomobil yolculuğu ile 5 saatlik uçak yolculuğu kesinlikle aynı değildir. Hamileliğin ilk 3 ayı ve son 2 ayı yolculuk için risklidir. Bu nedenle yolculuğa çıkmadan önce kesinlikle sizi takip eden doktorunuzdan izin almanız gerekiyor. Eğer kan basıncınız, sekeriniz veya başka herhangi bir sorununuz varsa doktorunuz bu yolculuğu onaylamayabilir. Bu kesinlikle yolculuk yapamazsınız anlamına da gelmez. Doktorunuza bir saatte ulaşabileceğiniz bir yere tatile giderseniz hiçbir sorununuz olmaz.

Sıcak iklimli bölgelere tatile gittiğinizde zaten artmış olan metabolizmanız nedeniyle pek rahat edemeyebilirsiniz. Yüksek rakımlı bölgelere tatile gitmeniz tehlikeli olabilir. Çünkü vücudunuzun o bölgedeki az oksijene uyum sağlamaya çalışması sizi ve bebeğinizi zor durumda bırakabilir. Eğer yüksek bir yere gitmeyi düşünüyorsanız, varışınızdan günlerce sonra ortaya çıkabilecek Akut Dağ Hastalığı'na karşı önlem almalısınız. Eğer son aylarınızdaysanız doktorunuz gideceğiniz yere vardığınızda bir tane, daha sonraki ilk iki gün için günlük, daha sonra haftada iki kere olmak üzere zorlamasız test yapılmasını önerebilir. Bebeğinizde sıkıntı olduğunu gösteren herhangi bir işaretle oksijen verilmeye başlanır ve alçak yörelere dönmeniz gerektiği anlaşılmış olur.


Bazı aşılar gebelikte sakıncalı olduğu için giderken aşı yaptırmanız gereken azgelişmiş ülkeler de tatil için uygun değildir. Bu bölgelerin bazıları henüz aşısı üretilmemiş bulaşıcı hastalıkların görüldükleri yerler de olabilir. Doktorunuzdan izin aldığınızda, küçük bir planlamaya, kendiniz ve bebeğiniz için güvenli ve iyi bir yolculuk için biraz önlem almaya gereksinmeniz olacaktır.


Rahatlatıcı Bir Gezi Planlayın. Altı günde dokuz şehrin gezildiği büyük bir tur yerine tek bir yere gitmeyi tercih edin. Kendi düzenlediğiniz bir yürüyüş gezisi, sizin için düzenlenmiş bir grup turundan daha iyidir. Bir kaç saatlik bir şehir ve alışveriş turu yerine okuma, gevşeme ve şekerlemeyle geçirilen bir zaman sizin için daha yararlıdır. Özellikle tur şirketlerinin düzenlediği gezilerde grubun tamamıyla zamana karşı yarış halinde gezilen yerler sizin tempoya ayak uydurmanızı zorlaştırır.


Diyet Programınızı Yanınıza Alın. Siz tatilde olabilirsiniz fakat bebeğiniz hala büyümek için canla başla çalışıyordur ve hala aynı besinlere ihtiyacı vardır. Öğünlerinizden toptan fedakârlık etmeniz gerekmez, birazcık tedbirli olmanız yeter. Bebeğinize gereken besinleri sağlamaya çalışırken siz de özel yemeklerden tadabileceğiniz şekilde dikkatli siparişler verin. Çok iyi bir akşam yemeği yemek için, sabah kahvaltısı veya öğle yemeğini atlamayın.


Sağlıksız Su İçmeyin. Yurt dışına seyahat ediyorsanız sağlıklı olduğundan emin olmadığınız suları kesinlikle içmeyin. Özellikle Orta Avrupa ülkelerinde su istediğinizde size Türkiye’deki maden suyuna benzer gazlı su vereceklerdir. Damak tadımıza uymayan bu su aynı zamanda şişkinlik de yapacağı için bu su yerine gazsız olan suyu tercih edin. Meyve suları veya şişe suyu ile günlük sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bazı bölgelerde çiğ, soyulmamış meyve ve sebzeleri yemek de sağlıklı olmayabilir.


Gerekli Olabilecek Şeyleri Yanınıza Alın. Yolculuğunuz sırasında yeteri kadar vitamin almanızı garantilemek için, yanınıza taze süt bulamayacağınızı düşünerek süt tozu; kepekli ekmek bulamayacağınızı düşünerek veya beyaz ekmeği zenginleştirmek için bir kavanoz yulaf ezmesi alın. Doktorunuz tarafından yolculuk için önerilen mide haplarınızı, gerektiği zaman bakmak için en iyi gebelik kitabınızı, bir çift rahat ayakkabıyı ve genel tuvalete girmeniz gerekirse kullanmak üzere bir tuvalet temizleyicisini alın.

Gideceğiniz Yerdeki Kadın Doğum Uzmanının Telefon Numarasını Edinin. Herhangi acil bir durum için bu numaranın elinizin altında bulunması iyi olur. Doktorunuz da gideceğiniz yerdeki bir doktor arkadaşını önerebilir. Eğer önermezse internetten o bölgedeki doktorlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Bazı büyük otel zincirlerinde bu tip bilgiler bulunabilir. Eğer herhangi bir nedenle bir doktora ihtiyacınız olursa ve doktor bulamazsanız en yakın hastaneye veya acil servise başvurun.

Sizinle İlgili Tıbbi Bilgiler Yanınızda Olsun. Her yolculuğunuzda böyle yapmalısınız ancak hamileliğinizde daha çok özen göstermelisiniz. Bu kartlarda kan grubunuz, kullandığınız ilaçlar veya alerjik olduğunuz ilaçlar ile gerekli diğer tıbbi bilgiler, hekiminizin adı, adresi, telefon numarası bulunmalıdır. Çantanızın kaybolabileceğini de düşünüp pasaportunuzun içine bu kartlardan bir tane koyun.


Yolculuğun Yol Açabileceği Sorunları Bilin. Günlük programınızdaki ve diyetinizdeki değişiklikler kabızlık çekmenize neden olabilir. Bundan kaçınmak için üç şey önemlidir: lifli besinler, sıvı ve alıştırma. Sabah kahvaltınızı biraz erken yapmak da yararlı olabilir, böylelikle günlük programınıza başlamadan önce tuvalete ayıracak vakit bulabilirsiniz.


Gitmeniz Gerektiğinde Gidin. İdrar yolu enfeksiyonu veya kabızlık çekmemek için tuvalete gitmeyi ertelemeyin. Gereksinme duyar duymaz gidin.

Gereksinmeniz olduğunda destek alın. Eğer varis sorununuz varsa (hatta yalnızca varisiniz olduğundan şüphelenseniz bile ) uzun zaman oturacağınızda (arabada, uçakta veya trende) ve çok uzun zaman ayakta kalacağınızda (müzede) varis çorabı giyin.
Yolculukta Uzun Süre Hareketsiz Kalmayın. Uzun süre oturmak bacaklarınızdaki kan dolaşımını kısıtlayabilir. Öyleyse uçakta veya trendeyken en azından bir veya iki saat arayla bir süre kalkın ve yürüyün. Eğer otomobilde seyahat ediyorsanız, mola vermeden iki saatten uzun yolculuklar yapmayın.

Uçakla Yolculuk Yapıyorsanız, Uçmayı düşündüğünüz havayolları şirketinin hamileler için özel düzenlemeleri olup olmadığını kontrol edin. Uçağın ön bölümünden koltuk satın almanız bacaklarınızı uzatabilmeniz için faydalı olur (gereğinde ayağa kalkabilmeniz, yürüyüş yapabilmeniz için koridor kenarı olması daha iyi olur). Basıncı ayarlanmamış kabinlerde uçmayın. Bütün ticari jetlerde basınç ayarlaması yapılmıştır. Fakat bazı özel havayollarında veya özel uçaklarda bu ayarlama yapılmamış olabilir ve yükseklerdeki basınç değişiklikleri sizin ve bebeğinizin oksijeninizi azaltabilir.

Seyahat tarifesine bakarken özel yemek listeleri olup olmadığını kontrol edin ve eğer varsa kepekli ekmeği ve yüksek proteinli besinleri seçin. Bazı havayollarında bulunan düşük kolesterollü, vejetaryen ve deniz ürünleri içeren öğünler seçiminizde kolaylık sağlar. Hava ulaşımının neden olduğu su kaybını önlemek için bol miktarda su, süt ve meyve suyu için. Havayollarının vereceği öğünü desteklemek için yanınızda kepekli krakerler, peynir, çiğ sebzeler ve taze meyveler bulundurun.
Emniyet kemerinizi karnınızın altından rahat olacak bir şekilde takın. Eğer saat farkı olacak kadar uzağa yolculuk yapıyorsanız, bunun yaratacağı yorgunluk ve kafa karışıklığını dikkate alın. Gideceğiniz yerdeki zamana alışmak için oraya varınca kendinize birkaç gün zaman tanıyın. Yemek saatlerinizi ve yatma saatinizi bulunduğunuz yerin zamanına göre yavaş yavaş ileri veya geri almanın da size yararı olabilir.

Arabayla Yolculuk Yapıyorsanız, Yanınızda acıktığınız zamanlar için içinde atıştırabileceğiniz besleyici yiyecekler ve bir termos süt veya meyve suyu bulunan yiyecek çantası bulundurun. Eğer uzun süreli yolculuk yapacaksanız, oturacağınız koltuğun rahat olduğundan emin olun. Eğer rahat değilse otomobil aksesuarları satan herhangi bir mağazadan sırtınızı destekleyen bir yastık almayı düşünebilirsiniz. Boynunuzu bir yastıkla desteklemek rahatınızı artırır. Eğer arka koltukta oturmuyorsanız koltuğunuzu olabildiğince geriye iterek bacaklarınıza en geniş hareket alanını sağlayın. Elbette emniyet kemeriniz yeterince gevşek olmalıdır.


Trenle Yolculuk Yapıyorsanız, Trende akşam yemeği servisi olup olmadığını kontrol edin, eğer yoksa yanınıza yeteri kadar besin alın. Eğer tüm gece seyahat edecekseniz yataklı vagonu tercih edin. Ara sıra koridora çıkıp yürüyüşler yapın


Op.Dr. Şerife Şeniz Süpürtülü

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazan
Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Yolculuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ'nün Makaleleri
► Hamilelikte Yolculuk Op.Dr.Nur TÜZÜNER
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hamilelikte Alerjik Hastalık Tedavisi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Gebelikte Cinsel Hayat (Hamilelikte Seks) Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
► Hamilelikte Ev İşi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Yolculuk' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:47
Top