2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
MAKALE #8180 © Yazan Psk.Tuba ASLAN AKINCI | Yayın Ocak 2012 | 4,199 Okuyucu
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

Eskiden minimal beyin disfonksiyonu (M.B.D) adı ile bilinirdi.Bu hastalıkta dikkat eksikliği ve aşırı hareketliliğin ön planda ve hemen her zaman bulunan belirtiler olduğu için DSM-III-R ile Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (Attention Deficit Hyper-activity Disorder) tanı başlığı kullanılmaya başlanmıştır.Bu hastalığın en çarpıcı belirtileri dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve ataklıktır(impulsivity). Bu üç belirti her çocukta değişik oranlarda görülebilir.

Motor Davranışlarda Bozukluklar: Bu çocuklar aşırı hareketlidirler. Bu durum yürümeye başlamaları ile birlikte göze çarpar ve giderek artar.Özellikle okul döneminde,grup içinde başkalarını rahatsız edici düzeye varır.Hareketleri amaca yönelik değildir.Durmak yorulmak bilmeden birbiri arkasına gelen uyarıları takip ederler.İnce motor hareketlerdeki koordinasyon bozukluğu ve beceri yetersizliği belirgindir.Örneğin düğmelerini ilikleyemezler.Topu atıp tutamazlar.

Bilişsel İşlevlerde Bozukluklar: En çarpıcı belirtilerindendir.Dikkat süresi kısadır.Yoğunlaşma yetisi düşüktür.Bu yüzden zekaları normal olmasına karşın öğrenme güçlüğü ve okul başarısızlığı sıklıkla görülür.Bellek ve yönelim yerindedir.Yargılama bozulabilir.

Kişilerarası ilişkilerde Bozukluklar: Kısa sürede ilişki kurar, fakat arkadaş olamazlar. Örneğin, bir nedenle arkadaşına tükürür veya sopayla dürter, saçını çeker, rahatsız edecek davranışlarda bulunurlar ve bu yüzden arkadaşlığı sürdüremezler.

Ruhsal Bozukluklar: Bu çocuklar ataktırlar(impulsive); çabuk uyarılırlar(exci-table).Tehlikeyi kavrayamazlar;kazalara uğramamaları için sıkı bir denetim gerekir.Çabuk heyecanlanır, çoşkulu duruma girebilirler.Küçük nedenlerle ağlamalar,tutturmalar,aşırı neşe belirtileri gösterebilirler.Engellenmeye dayanma gücü zayıftır.Bu hastalarda depresyon ve bunaltı bozukluğu birlikte görülebilmektedir.
Ergenlik öncesi çağda çocukların ortalama %5-10’u bu sendromu göstermektedirler. Kliniklere baş vuran bütün olgular içinde erkeklerde kızlara göre6-10 defa fazla görülmektedir.Yakın akrabalarda görülme sıklığı yüksektir.Bu ailelerde,özgül gelişme bozuklukları ,depresyon,bunaltı bozukluğu ,alkol bağımlılığı,davranış bozukluğu,kişilik bozukluğu sık görülmektedir.

Başlangıç yaşı her ne kadar 3-4 yaş olarak gösteriliyorsa da, belirtiler daha çok küçük yaşlarda izlenebilir.Bebekliklerinde anne babalar tarafından huysuz ,huzursuz ,uykusuz,güç bir bebek olarak tanımlanırlar.Yürümeye başladıktan sonra çok yorucu bir çocuk olduğu söylenir.Bazı ailelerde okul öncesi çağda hareketliliği zekasına,canlılığına verilir ve doğal kabul edilir.Çoğu zaman okula başlar başlamaz öğretmenin uyarısı ile çocuk ruh sağlığı kliniklerine gönderilirler.

10 yaşından sonra aşırı hareketlilik azalır.Okul başarısızlıkları devam eder.Bu dönemde topluma aykırı davranışlar ortaya çıkar.Saldırganlık,çalmalar,kaçmalar,sıklıkla görülen belirtilerdir.Bu davranış ve uyum bozuklukları yetişkin çağda da sürebilir.


Oluş Nedenleri:

Bu bozukluğun oluşunda bir çok etkenin rol oynadığı sanılmaktadır. Yayınlarda bilinmeyen yada bilinen nedenlerle beyinde minimal bir zedelenmeden söz edilir.Bu yapısal etken ile çocuğun karşılaştığı ruhsal etkenlerin etkileşimi sonucu,hastalığın değişik belirtileri,değişik oranda ve şiddette ortaya çıkmaktdır. Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu tanısı alan çocukların babalarında,amca ve kuzenlerinde benzer bozukluklara rastlanma oranı daha yüksektir.


Gidiş ve Sonlanış:

Bu çocukların çoğunda davranış bozukları ergenlik ve yetişkinlik çağında da sürer. Genellikle aşırı hareketlilik azalır,atak,dürtüsel ve suça yönelik davranışlar artar.Bir bölümü de ergenlik yada yetişkinlik çağında belirgin düzelme gösterir.DEHB tanısı konan çocuklar,ergenlik dönemine dürtüsellik ve kolay öfkelenme gibi belirtilerle girerlerse, bunlar ergenliğin kendine özgü davranışları ile birleştiğinde, kimlik bocalaması ve diğer davranışsal sorunların çözümü daha da güçleşebilir. Ayrıca dikkat eksikliği ve hareketlilikte bu dönemde akademik başarılarında yoğun güçlüklerin yaşanmasına yol açabilir.Çocukluğunda DEHB tanısı konmuş olan kişilerin %35’nin liseyi bitiremedikleri,%58’nin en az bir yıl sınıfta kaldığı %40’ının ise özel eğitim sınıflarında eğitimlerini sürdürebildikleri bildirilmektedir.Erişkinlik döneminde motor aktivitenin ve dikkat sorunlarının devam ettiği,duygulanmalarında değişkenlik olduğu görevlerini sürdürmede ve tamamlamada zorlandıkları,öfke patlamaları bulunduğu ve stresle başa çıkamadıkları bilinmektedir.

KAYNAK:Prof.Dr. M. Orhan Öztürk, Ruh sağlığı ve Bozuklukları Ankara,2001
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Tuba ASLAN AKINCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Tuba ASLAN AKINCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuba ASLAN AKINCI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:19
Top