2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanmaya Farklı Bakış Açıları
MAKALE #8188 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ocak 2012 | 8,378 Okuyucu
Boşanmaya Farklı Bakış Açıları

Birlikte paylaşılan bir yaşam, bu yaşamı kabul etme, buna alışma ve bundan vazgeçme… Boşanma çoğu insan için oldukça zor verilen bir karardır, sadece eşlerin ayrılmasını değil başka pek çok yeni yapılanmaları da gerektirir. Gerek karar verme aşaması, gerek boşanma süreci gerekse sonrası yaşanılanlar baş etmek için zor olabilse de boşanma son yıllarda giderek artmaktadır. Bu bizim ülkemizin istatistiklerine bakıldığında da görülmektedir. Boşanma oranları bir önceki yıla göre bile %6 oranında artmıştır. Bu oranların neden arttığı ile ilgili pek çok açıklama vardır. En çok üzerine odaklanılan toplumsal cinsiyet rollerindeki değişiklikler, ekonomik gelişmeler olsa da başka yorumlar da getirilmiştir. Örneğin bireylerin evlenirken adeta pembe gözlük takarak oldukça iyimser bir şekilde oldukları ama daha sonrasında bu tutumlarının değiştiğini söylenmektedir. Bu konuda başka bir açıklama insanların yıllar boyunca artık yaşanılan çatışmaları uygun bir şekilde çözemedikleri şeklindedir.

Boşanma aşamaları

Boşanmanın çeşitli aşamaları vardır. Bu aşamalar boşanmanın pek çok boyutu ile de ilgilidir. Bunlar: Yasal boşanma, ekonomik boşanma,duygusal boşanma, topluluk boşanması, ana babalık boşanması ve ruhsal boşanmadır. Yasal boşanmada, bireyler avukatlar, yargı ve bir takım hukuksal süreçlerden geçer. Ekonomik boşanma aşamasında mal varlıklarının paylaşımı olur, çeşitli ödemeler konusunda anlaşılır. Duygusal boşanmada ise maddi değerlerin yanı sıra bir takım anılar, paylaşımlar gibi manevi değeri olan kazanımlardan vazgeçme görülür.Topluluk boşanmasında ise yıllardır bir çift olarak girilen ortamlara ayrı bireyler olarak katılmayı, arkadaşlar, akrabalar ile ilgili değişiklikleri içerir. Ana babalık boşanması ise anne babanın işbirliğini içerecek şekilde ortak annelik babalık ilişkisini gerektirir ve çocukların da boşanmaya uyumu için oldukça gerekli bir aşamadır. Son aşama olan ruhsal boşanmada maddi ve manevi tüm hesaplar yapılmış ve çözümlere ulaşılmıştır.

Boşanmanın Sonuçları

Boşanma oldukça zorlu bir süreçtir. Boşanmanın sonuçları, boşanan bireylerin kişilik yapısı, aralarındaki ilişki, aile sistemleri, çocukların durumu, bir takım yaşam olayları, boşanma süreci, ekonomik durumlar gibi etkenler ile bir aileden diğerine değişebilmektedir. Genel anlamda baktığımızda boşanma bireylerin fiziksel sağlıklarını , cinsel ve duygusal durumlarını, ekonomik kaynaklarını etkilemektedir. Ayrıca boşanmanın toplumsal açıdan da pek çok toplum aile yapısı ile ilgili olarak pek çok doğurgusu vardır. Fakat boşanmanın olumsuz sonuçlarının yanında bazı koşullarda olumlu etkilerinin de olduğu bilinmektedir. Örneğin bir evlilikte çatışma çoksa ve anne babalık rolleri artık işlev göremez halde ise boşanma sonrası etkinliklerine bağlı olarak daha iyi olabilmektedir. Boşanmanın anlamı ve sonuçları her bir aile üyesi için farklılaşmaktadır. Aşağıda boşanma kadın, erkek ve çocuklar açısından incelenmiştir.

Kadın Açısından Boşanma

Boşanmadan kadınlar erkeklere göre daha çok etkilenmektedirler. Buna neden olarak hem bireysel hem de toplumsal etkenler gösterilebilir. Kadınlar duygularını ifade etmeye daha çok eğilimlidirler ve bu duruma daha duygusal yaklaşırlar. Bunun yanında toplumsal açıdan boşanmış kadınlar daha çok baskı görürler, onlara yönelik toplumda daha katı şemalar vardır. Ayrıca kadınlar boşandıktan sonra ekonomik olarak daha çok güçlük çekerler. Yapılan araştırmalara göre kadınların boşanma sonrası karşılaştıkları güçlükler şunlardır: Ekonomik sıkıntı (%88.6),çevre baskısı (%80.8), velayet babadaysa çocuklara özlem duyma (%79), erkek tacizi (%77), aile baskısı(%73.2), ruhsal/duygusal sıkıntı (%70), konut bulma sıkıntısı (%56),nafakayla ilgili sıkıntı (%55.8), evin tamirat gibi işlerini yapmakla ilgili sıkıntı (%34.2).

Erkek Açısından Boşanma

Boşanma erkekler açısından da güç bir durumdur. Hem kadınlar hem erkekler boşanma sonrasında duygusal boşluk yaşamaktadırlar. Ayrıca genelde çocuklar annelerin yanında kaldıkları için çocuklarını görme, onlarla vakit geçirme ve onları özleme ile ilgili olarak da sorun yaşayabilmektedirler. Araştırmaların erkekler için belirledikleri sıklıkla sorunlar ise şunlardır: Velayet annedeyse çocuklara özlem duyma (%71.6),ev ve kendi işlerini yapmakta güçlük (%62.6),ruhsal/duygusal sıkıntı (%58.6).

Çocuklar Açısından Boşanma

Çocuklar boşanmaya yaşlarına bağlı olarak farklı tepkiler gösterirler. Özellikle okul öncesi dönemde olan daha küçük çocuklar daha çok korkarlar, kafaları karışır. Çocukların bu dönemdeki ben merkeziyetçileri göz önüne alındığında bu durumdan dolayı kendilerini suçlarlar, ayrılan anne ya da babanın nerede kalacağı ile ilgili kaygılanırlar, annelik ve babalık rolleri ile ilgili daha çok endişelenir ve bundan sonra ne olacağı ile ilgili bir takım açıklamalara ihtiyaç duyarlar. Küçük yaştakiler parmak emme, altını ıslatma, bebek gibi konuşma gibi davranışlarla ile erken dönemlere gerileyebilir, hırçınlık gösterebilir, saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Daha büyük çocuklar özellikle de ergenliğe doğru çocuklar daha az korku duyarlar ama bununla birlikte anne ve babalarına yönelik kızgınlık duyguları olabilir. Çocuklar okulda güçlükler yaşayabilir, derslerinde başarısızlık gösterebilir, arkadaş ilişkileri bozulabilir, daha içekapanık hale gelebilirler. Daha inatçı, isyankar, uyumsuz bir tavır gösterebilir, kötü alışkanlıklar edinebilirler. Yaşa ek olarak çocukların cinsiyeti de boşanmaya bakış açılarını etkileyebilmektedir. Örneğin anneleri ile birlikte kalan ve annelerinin boşanmadan dolayı bunalımda olduğu erkek çocuklar daha çok saldırganlık ve şiddet göstermiş daha çok bunalıma girmişlerdir. Yine babanın ilgisi özellikle erkek çocuklar için oldukça önemlidir.
Çocuklar üzerindeki bu kötü etkilerin ilerideki ilişkilerini etkileyip etkilemediği ile ilgili tartışmalı araştırma sonuçlar bulunmaktadır. Boşanmış ailelerin çocukları ile diğer çocuklar arasında ilerideki ilişkilerinde güvenli bağlanma ve olumlu ilişki, romantik ilişki tutumları, yakın ilişki nitelikleri açısından bir farklılık bulunmamaktadır. İlişkilerinde daha az doyum, daha az güven, daha çok çatışma ve duygu karmaşası yaşadıkları ile ilgili araştırmalar olsa da diğer bireyler ile aralarında görülen bu fark düşüktür.

Boşanmanın çocuklar üzerinde bir takım olumsuz etkilerinin olduğu bilinse de evlilikte başa çıkılamayan sorunlar ve çatışmalı aile ortamı içinde yetişmek çocukları daha kötü etkileyebilmektedir. Genel olarak boşanmanın bazı insanlar için olumlu bazı insanlar için kısa süreli olumsuz etkileri bazıları için de uzun süreli olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu olumsuz etkileri önlemek ve üstesinden gelmek için de boşanma süreci uygun yollar ile yaşanmaya çalışılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanmaya Farklı Bakış Açıları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► "Otizm" E Farklı Bir Bakış Değer ÇAĞLI METE
► Empatiye Farklı Açılardan Bakış Psk.Bengisu Nehir AYDIN
► Evliliği Boşanmaya Götüren Nedenler Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanmaya Farklı Bakış Açıları' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:20
Top