2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karakter Problemleri ve Vajinismus
MAKALE #8215 © Yazan Dr.Mehmet TEKNECİ | Yayın Ocak 2012 | 4,654 Okuyucu
VAJİNİSMUS VE KARAKTER PROBLEMLERİ

Vajinismus, bilinçdışı bir anlamı olan cinsel ilişki sırasında vajen girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması ve cinsel ilişkinin gerçekleşemediği bir bozukluk durumudur . vajinismus, Kadın tarafından bilinç düzeyinde yaşanılmasını istemediği ve rahatsız olduğu bir durumdur. Vajinismuslu kadınlarda cinsel birliktelik dışında vajen girişi kontrol edilebilir veya edilmeyebilir.Örneğin parmak sokulabilir. Parmak ile vajen girişinde kasılma olmuyorsa buna basit vajinismus denilmektedir. Vajinismus ilk, cinsel ilişki deneyimi sırasında kendini göstermektedir. Vajeni çevreleyen kasların kasılmasıyla cinsel birleşme oluşamamaktadır. Büyük bir panik, endişe ve korku yaşanmaktadır. Bu korkuyla kadın eşini iter, bacaklarını kapamaya çalışır. Sonrasında ise büyük bir utanma, suçluluk, kendini küçük görme, cinselliği yaşamayanın eksikliğini hissetme, üzülme, hayal kırıklığı yaşanır. Zamanla üstüne birde toplum içinde yükselen "ne zaman çocuk geliyor?" baskısını hissetmektedir. Bu girdap zamanla cinsel birlikteliğin daha da büyük bir kabus haline getirmektedir. Cinsel isteksizlik oluşmaktadır. Çok seyrek görülen yaralanmalar, vajina içi yırtıklar, kadının cinsel hastalıkları, cinsel organındaki rahatsızlıklar ve disparoni gibi sebepler dışında bu gibi durumlarda da kadın kendini kasabilmektedir. Fakat bunlar dışında tamamen vajinismus psikolojik bir rahatsızlıktır. Cinsel birliktelik sırasında kişi birden bir panik içerisine girer. Sıkıntı ve korku yaşar. Her ne kadar aklıyla cinselliği yaşamak istese de kontrolünü yitirir. Vajinal pubik kasların kasılmasıyla birlikte, bütün vücudunda bir gerginlik hisseder.

Vajinismusta, eşin tutum ve yaklaşımı çok önemlidir. Eğer erkek eşinin kaygı ve korkularını ,vajinismus problemini anlamaya çalışıp, onun yanında olduğunu göstermek yerine ;bir an önce cinsel birlikteliği gerçekleştirip hem kendisine ve eşini hem de aile büyüklerine karşı erkekliğini gösterme çabasına girme yaklaşımına dönerse, problemin halledilmesi zorlaşacaktır.

Vajinismuslu kadınların eşleri, zaman zaman eşi tarafından beğenilmediği ve sevilmediği duygularına girebilmektedir. Bu cinsel soğukluk ve isteksizliğe ve erkekte cinsel sertleşme problemine sebep olabilmektedir. Bazı evliliklerde cinsel ilişkisiz bir yaşam sürülmekte, sanki hayatı paylaşan iki arkadaş gibi bir ev paylaşılmaktadır. Ve cinsellik yaşanamamaktadır. Kişiler burada daha ziyade çocuk olamaması ve sosyal baskı yüzünden bir rahatsızlık duymakta ve onun için bir tedavi arayışı içerisine girmektedirler. Yoksa hem erkeğin hem de kadının kendi özellikle psikopatolojik gelişimsel süreçlerinden dolayı ,cinsellikten uzak durmayla ilgili bir yaklaşımları bulunabilmektedir.
Çocuk ile anne ve baba arasındaki ilişkinin normal ve sağlıklı bir süreçte geçmemesi karakter yapılanmasında bazı eksikliklere sebep olmaktadır. Aklımızla her ne kadar cinsellik yaşanması gereken bir şey olduğunu söylesekte, içsel olarak (bilinç düzeyinde ya da bilinçdışı) yoğun bir sıkıntı yaşanılabilmekte ve kişi bu sıkıntıda cinsel birlikteliği yaşamaktan uzak durmaktadır.

Karakter (kişilik) kusurları olan kişilerde, cinsellik yaşanmış olduğunda veya yaşamaya çalışıldığında içsel olarak;

A-Basitlik veya utanılacak birşey olarak düşünülen cinselliği yaşamanın yoğun küçük düşmüşlüğünü ve aşağılanmışlığını hissedecek ve bu hisler kişinin çok canını yakabilmektedir. Veya;
B- Cinselliği kadın olmanın keyfiyle yaşamak demek ,sanki yanlış birşey yapıyormuş gibi suçluluk duygusu hissebilecek ve o yaptığı yanlıştan dolayı öfkelenebilecek, tamamen yalnız kalacak, terkedilecek, çaresiz kalacak gibi içsel duygular hissedilebilmektedir. Kişi bu duygu ve düşüncelerin mantık dışı olduğunu farkedebilir veya edemeyebilir. Bu duygu ve düşünceler içinde eşiyle cinsel birliktelik olursa ,sanki eşi kendini terkedecekmiş gibi hissedebilir.
C- Cinsel birlikteliği yaşamak içsel olarak ,kontrol edilmek, zorla içine girilmek, esir olmak gibi hissiyatı kişide oluşturabilmektedir.
D- Cinsel birliktelik içsel olarak ,yoğun parçalanma korkularına sebep olabilir.
E- Cinsel birliktelik içsel olarak, yoğun yok olma ve boğulma duygularına sebep olabilmektedir.
F- Cinsel birliktelik yaşamak içsel olarak ,yoğun suçluluk ve direnme duygularına yol açmaktadır.
G-Cinsel birliktelik yaşamak içsel olarak, gücü ve iktidarı kaybetme gibi hissedilebilir.
Bu ifade ettiğimiz nedenler çocuğun psikolojik gelişimsel sürecinde ki sorunların sonucunda problemli karakter yapılanması ile yaşanabilmektedir. Karakter sorunları ;yaşadığımız korkuları, suçlulukları daha yoğun yaşamamıza sebep olabilir. Eğer kişi cinsel eğitim eksikliği de mevcut ,aile içi ve kardeşlerinden de mantıklı bilgi alamamışsa, cinsellikle ilgili problemleri yaşaması gayet normaldir. Kadınların kendi aralarındaki abartılı konuşmalar, filmlerdeki tecavüz sahneleri ile ilgili görüntüler, yanlış bilgiler ve inanışlar da eklendiğinde vajinismus yaşanılablir. Cinselliğin pis, kötü olduğunu açık ve örtülü ifadeleri ,cinselliği kadın için zarar verici, aşağılayıcı, kötü bir şey olduğunun, toplum içinde imaları, kızlık zarının kaybetmenin psikososyal kaygıları vajinismusa sebep olmaktadır.

Kızlık zarını kaybedince korkunç fiziki bir acı duyacağı düşüncesi ve günlerce bu acıdan kurtulamayacağı kaygıları gibi bir çok çarpıtılmış düşünce, yanlış ve çarpıtılmış bilgiler vajinismusa sebep olmaktadır.

Karakterle ilgili problem oluşmasına sebep olan anne ve babaya baktığımızda; vajinismuslu kadınların büyük bir kısmının annenin zayıf ve güçsüz yapıya sahip bir karakter özelliği olduğunu, babalarının bir kısmının baskıcı ve otoriter oldukları, fazla kontrol eden, sorumluluk vermeyen, çocukluktan kurtulup erişkinliğe doğru giden yolda anne veya baba çocuğunun ayrışmasına müsade etmezse, bazı şeyleri tek başına karar verecekleri nitelikleri kazanabilecek süreci yaşatmazlarsa- bu ebeveynler kontrolcü, sorumluluk vermeyen, bağımlı, hayatla ilgili korkuları olan, karakter kusurları olan anne babalar- erişkinliklerinde vajinismus gözlebilmektedir. Normal olması gereken şekilde bir anne, baba, kız ilişkisi yaşanmadığı gözlenmektedir. Annenin zayıf ve güçsüz olması kız çocuklarının cinsel kimlik evresinde de bazı sapmalara sebep olmakla birlikte, erişkin yaşlarda cinsel yönelim olarak eşcinsel eğilimde olabilmektedir. Bu da vajinismusa sebep olmaktadır.

Çocukluk yaşı ve hayatın ilerleyen dönemlerin yaşanan cinsel şiddet, taciz, tecavüz, ensest durumlar, duygusal ve fiziksel yaşanan travmalar ve kişinin ruhsal yapısında bir çok izlere sebep olabilmekte ve bunlara bağlı olarakta vajinismus görülebilmektedir.
Yine yaşadığımız bir çok olay gebelik, düşük, kürtaj gibi daha sonradan vajnismusa sebep olabilmektedir. Cinselliği kişi içsel olarak yaşadığı duygusal travma sonucunda tamamen kapatabilmektedir.

Sonuç olarak; İnsanın ruhsal (psikolojik) yapısının oluşumunda genetik mirasının, Bakıcı(Anne vs.) ve çocuk arasında sağlıklı gelişimsel süreç yaşayıp yaşamadığının, annesinin karakter yapısının, annesinin varlığının ya da yokluğunun, babasının karakter yapısının, babasının varlığı ya da yokluğunun, kardeşlerin, aile içi ilişkilerin, geçirdiği hastalıkların, sosyal ve kültürel çevrenin etkisi, akraba ilişkileri, ekonomik koşullar, eğitim, hayatın içinde yaşanmış kişisel travmalar, sosyal felaketler gibi bir çok faktörün vajinismus problemine sebebiyet verdiği gözlenmektedir.Sözün özü hepimizin bize özel farklı bir hayat öyküsü var ve buna bağlı olarak her kadının vajinismus sebebi kendine özeldir. Onun için gelen danışanlardan ayrıntılı bir anemnez alıp onun kişisel bilgilerini detaylı bir şekilde dinlemeliyiz.

Mehmet Tekneci, MD
Birey,Aile ,Çocuk Terapileri Enstitüsü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karakter Problemleri ve Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet TEKNECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet TEKNECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet TEKNECİ Fotoğraf
Dr.Mehmet TEKNECİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi157 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet TEKNECİ'nin Makaleleri
► Karakter Eğitimi,çocukları Yemek Yasak! Psk.Dilek AKICI TAYANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Karakter Problemleri ve Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aktarım Karşı Aktarım Aralık 2019
► Grup Psikoterapisi Ekim 2019
► Depresyonu Anlamak Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:41
Top