2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yorgun Sınav Arkadaşım Merhaba
MAKALE #8240 © Yazan Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ | Yayın Ocak 2012 | 4,413 Okuyucu
YORGUN SINAV ARKADAŞIM MERHABA

Şu günlerde duyguların tamamen karışık farkında mısın?


Ne kadarda zor geçti bu yıl, sınava hazırlanmak ne kadar zor oldu. Aslında sınava hazırlanmaktan ziyade sınava konsantre olamamak zor geldi. Yok şifre, yok kitapçıkların yanlış basılması, puanların yanlış hesaplanması, iptal olacak mı? Olmayacak mı? Dedikoduları yordu seni, farkındayım.

İçindeki "yeter artık durun" sesini uyar gibiyim. "bırakında sınava hazırlanayım, bırakın da kendime geleyim, bu sınava ben giriyorum, bırakın da geleceğimi ben belirleyeyim, şifre falan beni ilgilendirmiyor bırakın beni" diyorsun.

Yorgun olduğunu, yorulduğunu biliyorum. Ama sınavların vazgeçilmez olduğu olan ülkemizde, elimizden sizlere ümit aşılamaktan başka bir şey gelmiyor. Tıpkı Ziya Gökalp'ın "nice hastalıklar vardır ki onlara ilaç yerine ümit aşılamak gerekir" dediği gibi. Aslında kalan süre içerisinde sana enerji verecek en büyük kaynakta ümittir. Sınava az kaldı, ha gayret diyerek başlamak zamanı şimdi, sana düşen en büyük görev elinden gelenin en iyisini yapmak, performansını en iyi şekilde kullanmaktır.Ryan Lochte dünya rekortmeni bir yüzücünün siz rekorları kırdığınız yarışa nasıl başlıyorsunuz? sorusuna ben rekor kırmak için değil elimden gelenin en iyisini yapmak için çıkıyorum bunun sonucunda rekor gelir veya gelmez bu o performansıma bağlı diyor. Şu sıralar dedikodulara kulak tıkayarak, çevrenle değil kendinle ilgilenmen en iyisi olacaktır.kendinle baş başa kalman çalışmanı artırman, eksiklerini kapatman en iyisidir.


Yarınlar ümitle dolu sınav arkadaşım, senin gibi binlerce genç hep bu ümitle hareket ediyor. Bu sınavı aşabilmenin en iyi yolunun motivasyonunu kaybetmemek olduğunu biliyorsun aslında. Konfüçyüs "kararlı olmak insanı korkudan uzaklaştırır" diyor. Kararlı mısın, bu sınavda elinden gelenin en iyisini yapmaya kararlı mısın?


Gerçek şu, sınavdan kaçış yok!


-Korkacak mıyız?,

-Hayır
kaçacak mıyız?
-Hayır
Vazgeçecek miyiz?
-Hayır.

Biz elimizden gelenin en iyisini yapacağız.



Tarihimiz binlerce kahramanlık hikayeleriyle dolu, onlar vazgeçmediler, korkmadılar, kaçmadılar, ellerinden gelenin en iyisini yaptılar ve bize bu vatanı bıraktılar. Şimdi sende kendin için elinden gelenin en iyisini yap. Sınav soruları çözülemeyecek kadar zor değil. Sen eksiklerini gider, konularına çalış, hala zamanın var bunu iyi kullan ve zafere ulaş


Her şeyden önce kazanacağınıza inanın ve maça 1-0 önce başlayın. İnanmadan asla başaramazsınız. Atatürk inanmasa Kurtuluş Savaşını kazanamazdı, Süreyya AYHAN inanmasa bunca birinciliği alamazdı, milli takım inanmasa çeyrek final oynamazdı. Galatasaray inanmasa UEFA ve Süper Kupayı alamazdı. Nasuh MAHRUKİ inanmasa Everest'te tırmanamazdı...v.b. bir çok örnek zaferin önce inanmakla geldiğini bize gösteriyor.


Kaygınızı yenmek için öncelikli olarak arttırmamanız gerekir. Bunun için sınavla ilgili yorumlardan kaçının. (bu yıl sorular zor çıkacak, TÜBİTAK soruları hazırlıyormuş...v.b.)


Şu duygulardan sıyrılın;


-Ya başarısız olursam korkularından ,


-Yeterince çalışmadığı için kendini suçlamaktan ,


-Kesinlikle başarılı olamayacağım yargılarından,


- Sürenin çok yetersiz olduğunu düşünmekten,


-Hiçbir şey hatırlamadığını hiçbir şey bilmediğini düşünmekten,


- Diğerlerinden farklı olduğunu, daha zayıf ve beceriksiz olduğunu düşünmekten,


- Sıkıntı bunaltı hislerinden,


- Hareketsizleşme, ya da huzursuzluk, aşırı hareketlilik hissetmekten,


- Sınav sonuçlarının felaket olacağını düşünmekten


- Aile ve yakınlarını hayal kırıklığına uğratacağını düşünmekten,


-Kaybedersen asla tekrar denemeyeceğini ya da kendini toparlayamayacağını düşünmekten,



Zafere ulaşanlar vazgeçmeyenlerdir.




ADNAN DEMİRCİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yorgun Sınav Arkadaşım Merhaba" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Adnan DEMİRCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
Samsun
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ'nin Makaleleri
► En İyi Arkadaşım İnternet Psk.Dnş.H. Burcu TATOĞLU
► Okula Yeniden Merhaba! Psk.Serap DUYGULU
► Ama Ben Seni Arkadaşım Olarak Görüyorum Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Okula Başlamak-Okula Merhaba Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yorgun Sınav Arkadaşım Merhaba' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:50
Top