2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağız Kokusu ve Ozon Gazı ile Tedavisi
MAKALE #8241 © Yazan Dt.Betül YURTERİ | Yayın Ocak 2012 | 14,082 Okuyucu
Ağız kokusu dil sırtındaki bakterilerin çoğalmasından, solunum, sindirim yolu gibi problemlerden kaynaklanır. Ozon gazı ile dil sırtındaki oksijensiz ortamda yaşayan anaerob denilen bakteriler öldürülür. Ozon gazının oksitleyici bu etkisi sonucu ağız kokusu engellenir. Ağız kokusu tedavisinde ozon gazının kullanımı, dilin fırçalanması ya da üzerindeki beyazımsı sarımsı tabakanın fırçalanması çok önemlidir. Dil sırtı fırçalandıktan sonra diş hekiminin yazacağı bazı antiseptik solüsyonların kullanımı sonucu yeniden ağız kokusuna sebep olan bakterilerin oluşması engellenir. Ağız kokusu tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Diş hekiminin yapacağı en önemli şey kaynağını bulmaktır.

Ağız kokusu ya dil kaynaklıdır ya da sistemik hastalıkların varlığından dolayı olur.
Ağız içi kaynaklı dediğimiz dilin arka kısmından kaynaklanan ağız kokuları Lazer ile, Ozon gazı ile probiyotik tedavi denilen streptotoksin enzimlerinin ağza verilmesi ile tedavi edilirler. Sistemik rahatsızlık kaynaklı olanlarda ise tedavi ilgili doktorlarla beraber yapılır.

Tedavinin kalıcılığı


Dil kökü sebebiyle ağız içinden kaynakalanan ağız kokusunun tedavisi oldukça başarılıdır. Eski uyumsuz kçprülerin ve kronların değiştirilmesi, eski yapısı bozulmuş dolguların yenilenmesi, hastanın hekiminin dediği metogla dişlerini fırçalaması ve diş ipi kullanması, dilin mutlaka fırçalanması koku yapan bakterilerin üremesini durdurur. Ayrıca hekiminizin yazacağı özel gargaralar ve solüsyonlar yeniden koku yapan bakterileri baskılayacağı için kalıcı bir ağız florası değişikliği olur. Özellikle çinko içeren gargaraların kullanımı ağız kokusu tedavisinde etkindir.

Dili fırçalamak ağıziçi kaynaklı ağız kokusunda kazımanın travmatik olmasından dolayı kişiler kolayca kendileri yapabilirler. Eğer dilinizi fırçalarken bulantı hissediyorsanız daha hızlı ve ritmik hareketlerle fırçalayın. Fırçalarken gezinin, aynaya bakmayın..Dil fırçaları artık eczanelerde satılmaktadır. Dil fırçaları normal diş fırçalarına göre daha kısa, çapları daha ince ve seyrektir.özellikle dilin arka yarısının fırçalanması gerekmektedir. Dilinizin üzerinde derin çatlaklar var ise mutlaka fırçalamanız gerekir.Asidik besinlerle bu yarıklarda yanma hissedilmesi normaldir.Bazen de beyaz, etrafı kabarık, iyi sınırlı adacıklardır. Bazen dilin bir bölgesinde çıkar, geçer, sonra diğer bölgede oluşabilir. Coğrafik dil de denilir. Bu tip diller mutlaka fırçalanmalıdır. Ağız kokusuna sebep olurlar. Yine kıllı dil dediğimiz hairy tongue vakalarında dil fırçalanması şarttır. Filiform papil denilen pdil sırtındaki papillerin kalınlaşıp keratinleşmesi sonucu dil kıllıymış gibi siyahlaşır. Hatta diş hekiminiz dili kazıyabilir de. Ayrıca sigara içenlerin damakalrında grileşme görülür. Dilleri sarımsı grimsi renktedir. Sigaranın bırakılması gerekir. Ağız içi mantarlarda da beyaz, kabarık kısımlar vardır. Yanma, tat bozukluğu, ağız kokusu vardır. Mantar dediğimiz candida albicanslar tesbit edilmişse ilaç tedavisine başlanır.
Materia alba dediğimiz ağız kokusunun en önemli sebeplerinde besin artıkları ve ölü dokular mevcuttur. Dil mutlaka fırçalanır ve materia albalar kazınır. Ozon gazı sonrasında uygulanır. Lazer de bu tip vakalarda endikedir. Ozon gazının bakteriler üzerindeki etkisi nedeniyle kullanılması uydundur. Ozon gazı ortamın ph ını da düşürdüğünden dolayı ağız kokusu üzerinde etkisi güçlüdür. Bazen ağız kokusu hem ağız içi kaynaklı hem de sistemik hastalıklardan dolayı oluşur. Bunun için diş hekiminin çok iyi bir anamnez alması gerekmektedir.

Diş Hekimi Betül yurteri


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağız Kokusu ve Ozon Gazı ile Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Betül YURTERİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Betül YURTERİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Betül YURTERİ Fotoğraf
Dt.Betül YURTERİ
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Betül YURTERİ'nin Makaleleri
► Ağız Kokusu Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Kokusu(Halitozis) Dt.Erkut AKÇALI
► Ağız Kokusu ile Savaşmak Dt.Ülkü KOLOĞLU
► Ağız Kokusu (Halitosis) Sebepleri Dt.Betül YURTERİ
► Diş Hekimliğinde Ozon Tedavisi Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ağız Kokusu ve Ozon Gazı ile Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:58
Top