2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yemek Yeme Kültürümüz ve Çocuklar
MAKALE #8254 © Yazan Gözde ERDOĞAN | Yayın Şubat 2012 | 7,630 Okuyucu
Günümüzde esnek çalışma saatleri, anne-babanın çalışması, televizyon gibi bir çok farklı faktörlerin hayatımızda varolmasının dezavantajlarını yaşamaktayız. Evde belirli bir yemek saatinin bulunmaması ya da öğünün ayaküstü, televizyon karşısında geçiştirilmesi çocuklarımıza uygun rol model olamamamızın dışında bir şölene de dönüşebilecek olan yemek saatini sıradan ve çabucak hallolması gereken bir süreç haline getirmekteyiz.

Bizlerin beslenme alışkanlıklarının değişimiyle çocuklarımızın da yemek problemleri de bir çok farklı şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında sıklıkla varolan yemeği reddetme, kusma, sadece istediği belirli yiyeceklerle beslenme, ısrar ve inatlaşma hatta ağlama davranışları gözlemlenmektedir. Bu durumla karşılaşan ailelerin problemle başetme yöntemleri ise geçici çözümler olmakta ve yaşanılan problemi pekiştirmekten öteye gitmemektedir.

Çocuğunuza yemek alışkanlığı kazandırırken yemek saatlerini ve öğünlerde nelere dikkat etmeliyiz;

• Unutulmamalıdır ki yemek saati sadece ihtiyacımızı gidermek değil bizlerin paylaşım alanları da olabilir. Ailenin bir arada olması ve çocuğunuzun sizinle birlikte sofrayı paylaşması çok önemlidir.
• Bu nedenle yemek saatleriniz olmalı ve o saatlere esneklik payı olsa dahi uyum sağlanmalıdır. Bu durum çocuğunuzun genel kurallara da uyum sağlaması için iyi bir adım da olacaktır.
• Evde ebeveynlerden biri eksik olsa bile o saatte masaya oturmalı ve eksik olan kişi için de tabak konulmalıdır. Böylelikle bir ritüelin devam ettiğini ve olmayan kişinin de o sofraya geç de olsa oturacağını çocuğunuz bilir. Bu ritüele herkesin uyduğunu görmesi de çocuğunuz için önemli bir ayrıntıdır.
• Yemek saatlerinde televizyonunuz ilgi odağı olmamalıdır. Bu dikkatinizi tek bir noktaya toplar. Bu noktada aileler televizyonu çocuğun reddedici tutumunda bir silah olarak kullanmakta fakat her yerde ve her koşulda televizyonun yanınızda olamayacağı için çocuğunuzun erken yaşta yemek yeme alışkanlığını sağlıklı bir şekilde edinmesi onun gelişimi için önemlidir.
• Sofrada ısrarcı tutumlardan kaçınılmalıdır. Bu çocuğunuz ile tartışmaya, inatlaşmaya ve sonuç olarak da başarısız bir yemek yeme alışkanlığına neden olacaktır. Sınırlarını kendisi koyması da önemlidir. Çocuğunuzun reddettiği şey onun gerçekten ihtiyacı olduğu kadar mı yoksa sizin sınırınız mı?
• Çocuğunuzun yemeği reddetmesi durumunda bu duruma olağan dışı tepkiler vermek yerine sakin karşılamalısınız. Bu özgürlüğü ise çocuğunuza sunmanız onun bireysel sorumluluğu için önemli bir adımdır.
• Çocuğunuzun yemeğini reddetmesinin ardından açlığını farklı şekilde telafi etmesi durumunda ise sınırlarınız olmalı. Yemek saati dışında acıktığında istediği yiyecekle değil reddettiği yiyecekle açlığını gidermelidir.
• Yemek yaparken çocuğunuza istediği yiyeceği sorun. Fakat bu çocuğunuzun her istediği yiyeceği yapmalısınız anlamına gelmemektedir. Çocuğunuzun ihtiyacı olan sebze yemeği ise ona iki ya da üç farklı seçenek sunabilir, onun seçim yapmasını isteyebilirsiniz. Aynı durum diğer besin öğelerinde de geçerli olabilir.
• Korumacı bir tutum ile çocuğunuzun yemeğini siz yedirmemelisiniz. Ona yardımcı olabilirsiniz fakat kesinlikle onun yemeği başarısızlıklarına ve dağınıklığına rağmen kendi yemesi gereklidir. Bu beceriyi deneyimleyemeden geliştiremeyeceği unutulmamalıdır.
• Hiçbir çocuk siz onu aç kalmaz. Çocuğunuz ihtiyacı olduğunda sizden elbette yiyecek isteyecektir fakat sizi açlıkla kontrolü altına almaya çalıştığında istediği ve sevdiği yiyeceklerle karnını dilediği şekilde doyuracağı da unutulmamalıdır. Sağlıklı bir yemek alışkanlığı kazanması için çocuğunuzu aç kalma korkusundan uzaklaşmalısınız.
• Çocuğunuzun peşinden koşarak, sallayarak ya da korkutup kandırarak yemek yedirmeyiniz. Bu sadece sorununuzu bir adım daha büyütmekten başka bir işe yaramayacaktır.
Bir çok konuda olduğu gibi yemek yeme konusunda da çocuğunuzu belirli bir sınır içerisinde tutmak ve kontrol altına almak önemlidir. Ebeveynlerin yaşadıkları sıkıntılara duygularından bir an da olsa sıyrılarak gerçekçi yaklaşmaları yararlarına olacaktır. Sevgi ve mutluluk ile…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yemek Yeme Kültürümüz ve Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gözde ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gözde ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ERDOĞAN Fotoğraf
Gözde ERDOĞAN
İstanbul
Çocuk Gelişimi Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gözde ERDOĞAN'ın Yazıları
► Çocuklar ve Yemek Yeme Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Duygusal Yemek Yeme Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
► Çocukta Yemek Yeme Sorunları Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Emine ÖZDEMİR
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunları Psk.Kemale GÜNHAN
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Yemek Yeme Kültürümüz ve Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dokunmak Kasım 2011
◊ Doğa ile Başbaşa Kasım 2011
◊ Kaliteli Zaman mı? Kasım 2011
◊ Otizm ile Yaşam Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:15
Top