2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile İçi İletişim ve Çocuk
MAKALE #8278 © Yazan Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR | Yayın Şubat 2012 | 8,080 Okuyucu
Kişiler arası iletişim, iki ya da daha fazla kişinin karşılıklı olarak bilgi aktardığı bir süreçtir. İnsanlar için bu süreçte, beden dili, jestler, mimikler ve ses tonu önemlidir. Bireyler doğuştan iletişim kurma ihtiyacına sahiptir ve bunları beden hareketleriyle, çıkardığı seslerle ortaya koyarlar.

Her birey bir aile grubunun içinde doğar ve bu nedenle ilk iletişime geçtikleri kişilerde aile fertleri olur. Bireylerin toplumsallaşması için önemli olan iletişim ilk olarak ailede başlar. Bebekken gülme ağlama şeklinde ifade edilenler büyüdükçe yerini konuşmaya, sözsüz ifadelere bırakır. Sağlıklı iletişimde böyle olması gerekirken günümüzde iletişim fiziksel ve sözel şiddet şeklinde olmaktadır. Bu da aile içi iletişimdeki aksaklıklardan kaynaklanmaktadır. Çünkü aile çocuğun ilk sosyal deneyimini kazandığı yerdir.


Çocukların gelişimi için önemli olan iletişimde sadece annenin ya da sadece babanın rolü yoktur. Her ikiside bu süreçte önemlidir. Geleneksel aile tiplerinde “Çocuklara anne bakar, baba çalışır.” diye bir yargı vardır. Fakat bu yargı modernleşen toplum ile doğruluğunu yitirmiştir. Ailesiyle sağlıklı iletişim kurabilen ve sıkıntılarını rahatlıkla ailesine iletebilen çocukların arkadaşlarıyla, çevresindeki bireylerle etkili iletişim kurduğunu söyleyebiliriz. Bu çocukların sosyal yetkinlikleri diğer çocuklara oranla daha fazladır.


Sadece ebevynlerin çocukla olan ilişkisi değil aile üyelerinin birbirleriyle olan iletişimi de çocuğun gelişimini etkiler. Anne ve baba sürekli kavga içinde olursa çocuk bu durumdan olumsuz etkileneceği açıktır. Bu nedenle çocuk, anne ve baba arasındaki iletişim sağlıklı olmalıdır. Anne, baba ve çocuğun birbirlerine saygılı olması iletişimin düzelmesindeki en önemli noktalardır.


İletişim kopukluğunun bazı nedenleri vardır ve bu nedenlerden biri günümüzdeki teknolojik gelişmelerdir. Teknolojik gelişmelerle aile üyeleri birbirinden daha fazla kopmaktadır. İnternet, televizyon, telefon gibi nedenlerle çocuk, anne ve baba arasında kopukluk olur.Günümüzde ailelerdeki iletişim kopukluğunun nedenlerinden biri de aile fertlerinin birbirleriyle fazla vakit geçirmemesidir. Birbirlerine fazla vakit ayıramayan ailelerde iletişimde sağlıksız ve kopuk olur.


Peki çocuğumuzla etkili bir iletişimi nasıl kurarız?


Ailenin çocuğuyla etkili iletişim kurabilmesi için çocuğunu dinlemesi, anlaması, olduğu gibi kabul etmesi gerekmektedir. Çocuklara bu şekilde davranıldığında çocuk kendisini değerli görür ve bu çocuğun gelişimi için önemli bir adım olur.Etkili iletişimin temel taşlarından biri edilgen dinlemedir. Edilgen dinleme, anne,baba kendi görüşlerini iletmek yerine onay tepkilerini kullanarak tamamen susmadan, göz teması kurarak çocuğun konuşmaya teşvik edilmesidir. Bu yöntemle, çocuk dinlenildiğini, duygu ve düşüncelerinin önemli olduğunu, vereceğe karara güvenildiği iletisini alacaktır.


Aile içi iletişimin kopmaması ve sağlıklı bir iletişimin oluşması için öncelikle bireyler birbirlerine olan sevgilerini göstermelidirler. Ülkemizde sevgi gösterme şımartılma gibi görülmektedir. Bu nedenle sevgi göstermenin sakıncalı olduğu görüşü vardır.Fakat bu görüş doğru değildir. Çünkü her çocuğun sevilmeye ihtiyacı vardır.Ayrıca aile içinde önemli olan bir diğer nokta ise birbirlerine karşı olan saygıdır. Aile içinde ne kadar sevgi olursa oldun saygı olmadığı sürece iletişim kopuk ve sağlıksız olur. Bir diğer yapılacak şey ise bireylerin birbirlerine değerli olduklarını hissettirmeleridir. Ailedeki herkesin kendisini değerli görmesi iletişim için önemli bir ayrıntıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile İçi İletişim ve Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba ŞENDİR Fotoğraf
Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
Adana
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR'in Yazıları
► Aile İçi İletişim Psk.Ayşe YILMAZ
► Aile İçi İletişim Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Aile İçi İletişim Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Aile İçi İletişim Psk.Dnş.Muharrem KÖSE
► Aile İçi İletişim Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aile İçi İletişim ve Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yaşamak... Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:21
Top