2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stres: Doğaya Aykırı Tavır Takınmanın Bedeli
MAKALE #8287 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Şubat 2012 | 7,475 Okuyucu
TESPİT

Tüm dünyada, pek tabi ki ülkemizde de streste ve ona bağlı olarak ruhsal ve bedensel sorunlarda hızlı bir artış yaşanıyor.

İLGİLİ BİLGİ

Beden ile ruh karşılıklı etkileşim halindedir. Ruhumuzdaki ferahlık ve akabinde oluşacak olan gevşeme hali bedene, bedendeki rahatlık ve gevşeme ise ruha yansır. En basitinden yüzlerdeki soğukluk ve asabiyet bile kısa süre sonra zihinleri ve bedeni kasar. Kasılan her şey bir müddet sonra yorulur. Sürekli kasılı ve gergin olarak yorulan ruh da bir süre sonra strese yatkın hale gelir.

Stres de ülser, gastrit, spastik kolon, depresyon, hatta kanser gibi hastalıklara davetiye çıkarır. Tüm bunları başlatan en önemli nedenlerin başında sıcaklık, samimiyet, doğallık, tebessüm, ilgi, alaka bulunması gereken yüzlerdeki gereksiz, suni, yapmacık, soğuk ve katı ifadeler (jestler ve mimikler) gelir.

STRESİ BESLEYEN ANA KANALLAR

Yüzde başlayıp kısa sürede tüm bedeni ve ruhu geren stres faktörlerinin başında şunlar gelir:

Kibir, gösteriş, kişisel zaaflar, egoistlik, güvensizlik gibi ruhu sıkan ve kasan hastalıklı duygular,

Her şeyin tamamen kişilere bağlı olduğunu öğreterek hayal kırıklıklarına zemin hazırlayan bazı kişisel gelişim ekolleri ve felsefeler,

Hatalı meslek ve görev algıları,

Tevekkül, kader inancı, sabır, hikmet tasavvuru gibi adeta stres savar işlevi gören değerlerdeki zayıflama,

En çok da medyada empoze edilen agresif, hırçın, asabi, saldırgan, huysuz karakter örnekleri, bu tarz rol ve model kalıpları.

STRES: DOĞAYA AYKIRI TAVIR TAKINMANIN BEDELİ

Öz zayıfladıkça detay, uygulama azaldıkça söz ve iddia öne çıkar. Halkının içsel huzuru büyük ölçüde bozuk olan ülkelerde çok fazla sayıdaki binanın adı "Huzur Apartmanı" olur. Huzur ve sükunetini kaybetmiş, adeta ruhsal cinnet geçiren toplumlarda belli bir mekanda ikamet edenlere “Site ve Mahalle Sakini” denilir.

Bir insanın yolda bir yakınını - akrabasını görünce sevinmesi misali insan organizması karşısında kendi türünden bir varlık (başka bir insan) gördüğünde bilinç dışı olarak ilgi ve alaka eğilimi içine girer, sıcaklık ve ünsiyet hisseder. Bu olumlu yöndeki hazır ruhsal kuruluma rağmen ortaya konulan ve büyük çoğunluğu sonradan öğrenilen soğuk, katı jest ve mimikler kişilerin ruhunu tıpkı vicdan azabı gibi kasar ve yorar. Bu türden bir bedensel kasılmanın ürünü olan ruhsal yorulma, daha önce de belirtildiği üzere kişileri orta ve uzun vadede strese, stres de ruhsal ve bedensel pek çok soruna açık hale getirir. Çünkü stres ruhu yorduğu için psikolojik ve fizyolojik savunma sistemimizi zayıflatır.

STRESLİ İŞ EFSANESİ VE AŞIK SURATLARLA KASILAN RUHLAR

Esasında stresli iş yoktur; sadece bir işi alışılagelen mesleki kalıplar içinde algılamaya ve yapmaya şartlanmış, o yüzden de durduk yere kendi stresini kendisi üreten, sonra da kabahati yapılan işe yükleyen insanlar vardır.

Gülümsemeyi maddi yardımla aynı kategoride yani sadaka olarak gören bir inanç kültürünün fertleri olduğumuz halde özellikle son dönemde polislerde, banka memurlarında, devlet memurlarında, hatta, "Müşteri memnuniyeti birinci önceliğimizdir" yazan pek çok özel sektör çalışanının yüzünde bile tuhaf bir katılık, soğukluk, gerginlik ve asabiyet hali mevcuttur. Çoğunlukla iş yeri odaklı olan bu suni ifade maskesi bir süre sonra tüm ruha yansır. Kısa sürede tüm ruhu boğarak esir alacak olan bu tavır bozukluğunun bedelini ise başta kişinin kendisi olmak üzere evdeki masum çocukları, ilgili gidişatın muhtemel sonuçlarından habersiz olan eşi, belki de sonunda aile kurumu öder.

SORULMASI GEREKEN SORULAR

Asık surat ve kendini beğenmiş bir yaklaşım olmadan doktorluk yapılamaz mı?

“Sus terbiyesiz, öğretmen misin, sen ne anlarsın” demeyince öğretmenlik mesleği ifa edilemez mi?

Mutsuzluk akan bir surata sahip olmayınca bankada gişe memuru olunamaz mı?

Kibirli bir tavır – tutum portresi takınmayınca iyi yöneticilik mümkün olmaz mı?

Sorulara umursamaz cevaplar vermeyince, adamına göre muamele etmeyince, hastalara baştan savıcı yaklaşmayınca iğne yapılamaz, serum takılamaz, velhasılı hemşirelik yapılamaz mı?

Sıcak, ilgi dolu ve son derece mütevazi olunca iyi insan olunur da illa ki havalara girmeden, burnundan kıl aldırmadan bir makamda oturulamaz mı?

Tüm bu ve benzeri tavır bozukluklarının en bilindik sonucu strestir, akabinde mutluluğu yitirmek, sonra da bir dizi hastalığa açık hale gelmektir.

STRESTEN HASTALIĞA GİDEN SÜRECİN SEYRİ

Bu yazıda bahsettiğim tarzdaki tavır bozuklukları,

Bedensel ve ruhsal kasılma - gerginlik,

Ruhsal ve bedensel yorgunluk,

Stres, mutsuzluk, huzursuzluk,

Ruhsal ve bedensel hastalıklara açık hale gelmek.

Stresle başladığı düşünülen, zaman zaman hastalıkla sonlanan süreç benim bilgi ve tespitlerime göre bu şekilde işlemektedir.

ÇÖZÜMÜN İLK ADIMI

Stressiz bir yaşamın yolu sanıldığı gibi stressiz bir işte çalışmaktan yahut stresi ortadan kaldırmaktan, bir dizi egzersiz vb. çalışmalar yapıp - yapmamaktan geçmez. Stresli bir insanı egzersiz vb. yöntemlerle rahatlatmaya çalışmak çoğu zaman ağlama krizindeki birini gıdıklayarak güldürmeye çalışmakla aynı sonucu verir.

Stresiz bir yaşamın birinci şartı iyi - erdemli bir insan olmayı başarabilmektir. İyiliği ve kötülüğü sadece ahlakla alakalı bir değer yargısı meselesi bildiğimiz, dolayısıyla sağlık ve mutlulukla bağını kopardığımız günden beri bu konuyu doğru okuma becerimizi de kaybettik.

RUHU GEVŞETME YOLUYLA STRESE PANZEHİR OLAN VASIFLAR

Herkese karşı aynı derecede mütevazilik,

Sürekli güler yüzlü bir genel ifade pozisyonu takınmak,

İşi yokuşa süren değil, anlayışla çözmeye çalışan bir yaklaşım,

Hoşgörülü ve kabullenici tutum sahibi olmak,

Saygılı ve ölçülü bir iletişim alışkanlığı edinmek,

Kibarlık ve nezaket,

Kibirsiz ve sakin bir profil takınmak,

Saygılı ve onore edici olmak,

En önemlisi de evvele yüzümüzü ve bedenimizi özellikle insani münasebetler esnasında gereksiz soğukluktan, gerginlikten ve katılıktan uzak tutmaktır.

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stres: Doğaya Aykırı Tavır Takınmanın Bedeli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     20 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Stres: Doğaya Aykırı Tavır Takınmanın Bedeli' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:26
Top