2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğuma Sınırları Nasıl Öğretebilirim?
MAKALE #8308 © Yazan Psk.Ebru DEMİR KARA | Yayın Şubat 2012 | 8,637 Okuyucu
Çocuğuma kuralları/sınırları nasıl öğretebilirim?

Bir çocuğu yetiştirmek, kitapta yazılanları okuyup anlayıp uygulamaya kalabilseydi işimiz ne kadar da kolay olurdu. Ancak çocuk yetiştirmek kitaptaki bilgilerin yanında özveri emek sevgi istemektedir, çocuk yetiştirmek bir görev değildir bir uğraş değildir geçici bir rol hiç değildir. Çocuk büyürken beraberinde ebeveynin edindiği yeni kazanımlar, ebeveynin kendini yetiştirmesine farkındalığına olanak sağlar. Çocuk yetiştirmek sadece vermek değil almaktır da, bu etkileşimsel süreçte ebeveynlerin en çok zorlandığı şey ise sınırları koymak ve sınırları aşmak isteyen küçük adamların karşısında güç mücadelesine girmeden, birbirlerini kırmadan incitmeden çözüm yolları bulabilmektir.

Sınır nedir?

İletişimde bireyin kendi varlığını başkasından ayırt etme, nerde başlayıp nerede bittiğini gösteren her şeydir.

Çocukta sınır; çocuğu destekleyici, koruyucu, yaşama hazırlayıcı işleve sahiptir. Kişi için anlamı açık sınırlar olmalı çünkü bir çocuk açık bir alanda kaybolur, sınırları ise bu açık alanda onu korur, güvenliğini sağlar ve yönlendirir. Çocuğun kendi davranışlarında sorumlu olması, varolan şeyi somut olarak anlaması için sınırlar şarttır. Bu sınırları koyacak yetişkinler ise anne ve babadır.

Ebeveynler sınır koymakta neden zorlanır?

Günümüzde yetişkinlerin de kendilerine pek sınır koyabildiği söylenemez, herkes her şeye hemen sahip olmak istiyor ve bu tüketim toplumunda çocuklarda nasibini alıyor. Anne “benim olmadı onun olsun.” diyerek bastırdığı isteklerinin kendi çocuğunun önüne serebiliyor ve çocuğa sınır koymak engellenebiliyor ya da çalışan annelerde “çok vakit geçiremiyoruz beraber, birlikte olduğumuzda da her istediği oluyor” diyerek anne baba yaşadığı karmaşık duyguları zaman zaman tutarsız davranışlar olarak gösterebiliyor ve sınırları ihlal edebiliyorlar. Serbest yaklaşımı benimsemiş bir ebeveyn çocuğuna her istediğini verdikçe çocuk büyüdüğünde dünyadaki her şeye sahip olabileceğini düşünen, karşısındakinin duygularını düşünemeyen, sürekli “ben” diyen ve “biz”i öğrenemeyecek bir yetişkin olabilir.

Bunların yanında geçmiş bülten yazılarımızda bahsettiğim anne baba tutumlarını düşünürsek;

Cezaları sıkça kullanan otoriter cezacı anne babalarımız, çocuğun isteği karşısında çocuğa bir “hayır” cevabı ve ardından gözleriyle tehdide başvurabiliyor, ısrarında vazgeçmeyen çocuk karşısında tehdit ardından bir şaplak gelebilir. Serbest anne babalarımız “hayır” cevabının ardından ikna için çabalara, uzun açıklamalara, yalvarmalara başvurur. Demokratik anne babalarımız ise; net ve kararlı bir şekilde “hayır” dedikten sonra çocuğa alternatifler bulabilir. Çok sevdiği bir çizgi filmi izleyen Ertunç’a annesi “cd nin sesini biraz kısar mısın?” diye seslenir.Ertunç “tamam” der ve bekler çünkü daha net bir mesaj geleceğini bilir. Annesine -tamam ile şunu söylemektedir “yapmak zorundamıyım ki, zorunda olduğumu duyamadım.” Annesi Ertunç a isteğiyle ilgili daha açık, net bilgileri şu şekilde verir “ Ertunç biraz sesini kısar mısın yoksa cd ni kapatmak zorunda kalacağım.” Böylece Ertunç tüm bilgilere sahiptir artık sıra annesinin bu davranışı tutarlı şekilde sürdürüp sürdürmediğini test etmektedir. Belki birkaç kez annesini deneyecek ancak sonunda annesinin tutarlılığını görünce annesiyle işbirliğine gidecektir. Özellikle güçlü bir iradeye sahip çocuğa sahipseniz bunu öğretmekte biraz daha enerjiye ihtiyacınız var demektir.

Peki çocuklar nasıl öğrenir?

Çocuklar somut yollarla öğrenir; sözcüklerimiz ve davranışlarımız sözcük soyutken; davranışlarımız somuttur ve kuralları davranışlarımız belirler.

Anne mutfakta bulaşık yıkarken arkasında kalan 3-4 yaşında çocuğuna yapmaması gereken davranışı “hayır Pelin yapmamalısın” gibi bir ifadeyle söylüyorsa, Pelin bunu işitmeyecek ve davranışını tekrarlayacak sınırlarınızı denemeye devam edecektir. Pelin’e annesinin mesajı ulaşmadı çünkü söz uçtu, Pelin annesiyle göz teması kurmadı ellerini görmedi davranışıyla verdiği mesaj Pelin tarafından görülmedi. Anne gizliden yapabilirsin, çok önemi, yok” mesajını ulaştırdı Pelin’e. Ebeveynler tutarlı olduğunda çocuklar sınırlarını daha kolay öğrenirler. Çocukların sınırları esnek ama katı olmayan, yaptırımı olan ama zorlayıcı olmayan nitelikte ve yaşlarına uygun olmalıdır. Çocukla iletişim kurarken göz teması, dokunsal temas, net, tutarlı, kararlı olmak önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğuma Sınırları Nasıl Öğretebilirim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ebru DEMİR KARA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ebru DEMİR KARA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru DEMİR KARA'nın Makaleleri
► Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Çocuğuma Ölümü Nasıl Anlatmalıyım Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Boşanıyorum Çocuğuma Nasıl Söylemeliyim Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Çocuğuma Cinselliği Nasıl Anlatırım Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Çocuğuma Cinsel Eğitimi Nasıl Verebilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğuma Sınırları Nasıl Öğretebilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 4+4+4 ve Keşke Eylül 2012
► Aşkın "O" Hali Eylül 2012
► O Benim Travmam Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:23
Top