Yeşil Çayın Faydaları, Zayıflama Üzerindeki Etkileri.
Purdue Üniversitesi'nden Dorothy Morre ve James Morre çifti Amerika'da bir televizyon programında yeşil çayın kanseri önlediği konusunda bir araştırıcı ile yapılan söyleşiyi seyrettikten sonra konu hakkında detaylı araştırma yapmaya karar vermişlerdir. Televizyonda yeşil çayın potansiyel bir antikanserojen etkiye sahip olduğunu dinleyen bu karı-koca çift, konuyu aydınlatabilmek için proje hazırlayıp çalışmaya başlamışlar ve ilginç neticeler elde etmişlerdir. Bu çift Purdue Üniversitesi'nde tıp kimyası ve moleküler farmakoloji dalında profesör olarak çalışmaktadırlar.
Tek başına besin değeri olmayan ve kakao, kahve. tütün gibi uyarıcılar içerisinde yer alan çay hemen her yaştan insan tarafından kullanılan en yaygın içeceklerden birisidir. Theaceae familyasının Camellia cinsinden olan çay, birçok ülkede yetiştirilmektedir. Özellikle Çin, Japonya. Hindistan, Cava, Seylan ve Brezilya gibi ülkelerde yetiştirilen çay bitkisi, ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesinde çok miktarda yetiştirilmektedir. 1922-1927 yılları arasında ilk defa Rize'de çay çiftlikleri kurulmuş ve çok hızlı bir şekilde artarak ülke ihtiyacından fazla çay üretilir hâle gelmiştir. Tabiî hâlde 10 metre kadar uzayabilen çay bitkisi, yapraklan, toplanmasının kolay olması için budandığından çiftliklerde boyları 1-2 metre kadardır.
Çay bitkisinin yapraklarından bugün üç çeşit çay yapılmaktadır. Bunlar; siyah çay, yeşil çay ve Oolong çayı (yarı fermente olmuş)' dır. Bütün çaylar aynı botanik kökenli olmasına rağmen yeşil çay diğerlerinden işleme yönünden farklılık gösterir. Siyah çay üretiminde muayyen nem ve 15-30 °C sıcaklıktaki odalarda enzim etkisiyle çay oksidasyona tâbi tutularak yeşil yapraklanıl kararması sağlanır. Bu işlem aynı zamanda fermantasyon olarak da bilinir. Yeşil çay üretiminde ise çaydaki enzimler, kurutma (soldurma) işlemi sırasında etkisiz hâle getirildiklerinden yaprakların kararması önlenir ve yeşil olarak kalır. Çayın bileşimindeki en önemli maddeler kafein ve fenolik bileşiklerdir. Çayda % 4 civarında bulunan (kuru maddede) kafeinin çay demlendiği zaman % 80'i deme geçer. Hem siyah hem de yeşil çayda kafein miktarı aynıdır. Çayın bileşiminde yer alan fenolik bileşikler birçok bileşik grubunu içine alır. Flavanol yapısındaki kateşinler bunlar içerisinde en önemlileridir. Yeşil çayda bu bileşikler tabiî hâldedirler. Siyah çayda ise bu kateşinler enzimlerin etkisiyle (polifeııol oksidaz ve peroksidaz) okside olurlar ve çayın rengi kararır. Çayın anti-kanserojen etkisinin bu bileşiklerden ileri geldiği düşünüldüğünden araştırma kateşinler üzerinde yapılmıştır.
Bay ve bayan Morre, "yeşil çay yapraklarının antikanserojen bileşikler bakımından zengin olduğu ve miktarının vücutta antikanser etkisi yapmaya yeterli olduğunu" belirtmektedirler. Günde en az dört fincan yeşil çay içmek suretiyle bu bileşiklerin kâfi miktarda alınabileceği ve bu suretle kanser hücrelerinin çoğalmasının önlenebileceği veya yavaşlayacağı ifade edilmiştir. Epidemiyolojistler günde 4 fincandan fazla yeşil çay içenlerin genel olarak, kansere yakalanma riskinin daha az olacağını belirtmektedir.
Profesör çift yaptıkları çalışmada bu etkinin nasıl olduğunu araştırmışlar ve bunun çok çeşitli tipteki kanser hücrelerinin yüzeylerindeki bir enzim ile yeşil çaydaki bileşiklerin etkileşmesinden ileri geldiğini belirtmişlerdir. Bu enzim quinol oksidaz veya NOX olarak isimlendirilmektedir. Hücre yüzeyinde birçok fonksiyonun icrasına yardımcı olan bu enzimin hem normal hücrelerin hem de kanserli hücrelerin çoğalması için gerekli olduğu vurgulanmaktadır. Normal hücreler büyüme hormonlarının sinyallerine cevap olarak sadece bölünecekleri zaman NOX enzimi aktivitesini gösterir. Bunun aksine kanser hücreleri NOX enzim aktivitesini nedeni bilinmeyen bir şekilde her zaman gösterme yeteneğindedirler. NOX enziminin bu fazla aktif şekli TNOX (tümörlü enzim) olarak bilinmekte ve uzun zamandan beri kanser hücrelerinin çoğalmasında önemli rolü olduğu kabul edilmektedir. Çünkü ilaçlar TNOX aktivitesini yavaşlatarak kültür içerisinde tümör hücre çoğalmasını bloke etmektedir. Hücre kültürlerinde ve izole edilmiş hücre zarlarında yapılan çalışmalarda 100 kısım suya bir kısım siyah çay katılarak yapılan dilusyonların TNOX enzim aktivitesini yavaşlattığı bulunmuştur. Yeşil çay demlerinde ise bu etkinin 10 ile 100 defa daha fazla olduğu (1/10'luk dilusyonlarda) görülmüştür. Acaba çayın içerisindeki hangi bileşik bu etkiyi yapmaktadır? Profesör Morre ve kocası yeşil çayda tabiî olarak bulunan kateşinlerden Epigallokateşin gallar (EGCg)'ın antikanser etkisini test ettiler. Hücre kültürlerinde ve çözeltiler içerisinde saflaştırılmış NOX enzimi ile yapılan araştırmalarda, düşük dozlarda EGCg'nin kanserli hücrelerdeki TNOX aktivitesini yavaşlattığı, fakat sağlıklı normal hücrelerdeki NOX aktivitesini yavaşlatmadığı bulunmuştur. Araştırmalar aynı zamanda bu bileşiğin (EGCg) laboratuarda insanın kanserli meme hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığı ve öldürdüğünü göstermiştir. EGCg varlığında kanser hücreleri çoğalmamış veya bölünmeden sonra büyüyememişlerdir.
Bundan sonra herhalde yeşil çay önem kazanacak, siyah çaydan yeşil çaya doğru artan bir meyil olacaktır dîye düşünülebilir. Belki de tavşan kanı diye tabir ettiğimiz çayları bulamayacak ve özlemini çekeceğiz.
Yeşil çayın faydaları
Yeşil çayla ilgili birçok olumlu şeyler duyarız ancak tam olarak nelere yararlı olduğunu bilmeyiz. Yeşil çay hastalıklarla, iltihabi rahatsızlıklar ve kalp hastalıklarıyla savaşmanızı sağlar mı? İşte yeşil çayın yararları.
Kanser riskini önler
Yeşil çay tedepen tırnağa kanseri önlemeye yardımcı oluyor. Araştırmalara göre düzenli içilen yeşil çay, akciğer, gırtlak, mide, bağırsak ve prostat kanserlerinin gelişmesini, büyümesini ve yayılmasını önlüyor.
Cildinizi yumuşatır
Yeşil çay kaşınma ve şişliklere karşı doğal bir antiseptiktir. Bir yeriniz yandığında, kestiğinizde ya da bir şey ısırdığında üzerine biraz yeşil çay dökün ya da ilgili yere yeşil çaylı pamuk koyabilirsiniz.
Cildinizi korur
Laboratuvarlarda cilde doğrudan uygulanan yeşil çayın cildi güneş yanıklarından ve kanserden korumaya yardımcı olduğu görüldü. Yeşil çayınızın nemlendirici ve güneşten koruyucu özelliğinden yararlanabilirsiniz.
Tansiyonu düşürür
Yeşil çay içmek 120 / 80 arasında sağlıklı bir tansiyona sahip olmayı sağlıyor. Günde yarım fincan çay içenler, içmeyenlere göre hipertansiyon gibi rahatsızlıklara % 50 daha az risk taşıyor. Bunun nedeni ise yine yeşil çayda bulunan polyphenoller.
Hafızayı korur
Yeşil çay hafızayla ilgili sorunları önler. Günde en az 2 fincan yeşil çay içenlerin algılama ve zihinsel işleyişlerinin içmeyenlere göre daha az . Yeşil çaydaki antioksidanlar Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı beyni koruyor.
Genç kalmanızı sağlar
Yeşil çay hücrelerinizin daha uzun ömürlü olmasını ve daha genç ve sağlıklı kalmanızı sağlar. Kalp hastalığı gibi riskleri azaltır, ömrünüzü uzatır ve enerji verir. Günde 1, 5 bardak yeşil çay içmek kolesterol ve yağın vücut tarafından emilimini önler.
Zayıflatır
Zayıf kalmak bazılarının yeşil çay içmesi için yeterli bir sebep olabilir. Yeşil çay kalori yakmaya yardımcı olur. Her gün az da olsa içenler için bu oldukça sevndirici olmalı!
Yeşil çay ve diyet
Daha önce yeşil çayı denemiş ama hoşlanmamış olabilirsiniz. Ancak ben derim ki, kendinize bir şans daha tanıyın! Gelin bu defa çayı birlikte hazırlayalım… Porselen bir demlik içine kuru haldeki yeşil çayınızı koyun. Ortalama ölçü, her fincan için bir tatlı kaşığıdır. Su kaynama noktasına yaklaşırken altını kapatın. Veya kaynadı ise, çayın üzerine dökmeden önce beş dakika kadar dinlendirin. Sıcak suyu ilave ettikten sonra demliğinizi örtüp servis tepsisine koyabilirsiniz. Yeşil çayın sıcak suda 1-2 dakika demlenmesi yeterlidir. Ancak unutmayın, 1-2 dakika sonra yaprakları çaydan çıkarmanız gerekir. Ayrıca yeşil çayı başka çiçekler ve otlarla birlikte de demleyebilirsiniz. Örneğin zencefil, nane, limon yaprakları ve yasemin yeşil çaya yakışacak otlardır… Üstelik bu katkılar, çayınıza zarar vermeyeceği gibi, yararlarını da artıracaktır.
Yeşil çayı demlerken çubuk tarçın ve karanfil ilave edebileceğiniz gibi kakule, kök zencefil, portakal kabuğu ya da farklı aromalarda kurutulmuş meyvelerle de farklı lezzetler elde edebilir ve çayınızı daha zevkli içebilirsiniz.
1 fincan yeşil çay için;
1 çay kaşığı yeşil çay
2 adet karanfil
1 küçük parça çubuk tarçın
Sıcak su
Çay fincanına malzemeleri koyun. Kaynadıktan sonra sıcaklığı 70-80 dereceye kadar soğuyan sudan fincana ekleyerek 2-3 dakika demlendirin ve çay yapraklarını çıkardıktan sonra çayınızı içebilirsiniz.
Şeker yerine bal ile tatlandırıp içilmesi tavsiye olunur.
Yeşil Çayın Faydaları;
Yeşil çay içindeki kateşinler sayesinde :
Kanser riskini azaltır.
Yeşil çay yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadınlarda %60 oranında önlemektedir.
Yeşil çay düzenli içilmesi halinde prostat kanseri riskini üçte iki azalmaktadır.
Yeşil çay deri kanserine yol açan ultroviyole ışınların zararından korur.
Tümörü küçültür.
Antioksidandır.
Yeşil çaydaki antioksidan E vitaminindekinden 20 kez daha kuvvetlidir.
Kolestrolü düşürür.
Tansiyonu ayarlar.
Kan şekerini ayarlar.
Grip virüsünü öldürür.
Ağız kokusunu önler .
Yeşil çay içindeki C vitamini sayesinde :
Stresi azaltır.
Yeşil çay içindeki kafein sayesinde :
Performansı etkiler, yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırır.
İdrar söktürücü özelliğinden dolayı zayıflama rejimlerinde kullanılıyor.
Yeşil çay içindeki flavonoidler sayesinde :
Kan damarlarını güçlendirir.
Yeşil çay içindeki polisakkaridler sayesinde :
Kan şekerini düşürür.
Yeşil çay içindeki fluorid sayesinde :
Diş çürümesini engeller.
Yeşil çay içindeki E vitamini sayesinde:
Antioksidan olarak rol oynar.
Yaşlanmayı geciktirir.
Yeşil çay içindeki EGCG (Epigallokateşin Gallat) adlı kimyasal madde sayesinde :
Kanser hücrelerinin gelişmesini önlüyor.
Akciğer, mide, bağırsak karaciğer ve deri kanserlerini önleyici etki yapıyor.
Alzheimer'i önleyici.
Sigara kullanımının toksik etkisini azaltıyor.
Yeşil çay içen hamile kadınlar sorunsuz bir doğum gerçekleştirebilirken, sakat çocuk dünyaya getirme riski de azalıyor.
Diş çürüklerine sebep olan bakterileri öldürerek çürükleri önler.
İçeriğindeki kateşin maddesi nedeni ile kolesterolü düşürür.
Antioksidan özellikleri vardır. Bu özelliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olabilmektedir. İspanya’daki Murcia Üniversitesi ve İngiltere’deki Norwich Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü araştırmalar, yeşil çayda bulunan ‘polipenol EGCG’ maddesinden üretilecek olan ilaçlarla, çeşitli kanser hastalıklarının tedavisinin gerçekleştirilebileceğini ortaya koymuştur. Zihinsel aktivitelerde yarar gösterdiği ileri sürülmektedir.
Tek başına besin değeri olmayan ve kakao, kahve. tütün gibi uyarıcılar içerisinde yer alan çay hemen her yaştan insan tarafından kullanılan en yaygın içeceklerden birisidir. Theaceae familyasının Camellia cinsinden olan çay, birçok ülkede yetiştirilmektedir. Özellikle Çin, Japonya. Hindistan, Cava, Seylan ve Brezilya gibi ülkelerde yetiştirilen çay bitkisi, ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesinde çok miktarda yetiştirilmektedir. 1922-1927 yılları arasında ilk defa Rize'de çay çiftlikleri kurulmuş ve çok hızlı bir şekilde artarak ülke ihtiyacından fazla çay üretilir hâle gelmiştir. Tabiî hâlde 10 metre kadar uzayabilen çay bitkisi, yapraklan, toplanmasının kolay olması için budandığından çiftliklerde boyları 1-2 metre kadardır.
Çay bitkisinin yapraklarından bugün üç çeşit çay yapılmaktadır. Bunlar; siyah çay, yeşil çay ve Oolong çayı (yarı fermente olmuş)' dır. Bütün çaylar aynı botanik kökenli olmasına rağmen yeşil çay diğerlerinden işleme yönünden farklılık gösterir. Siyah çay üretiminde muayyen nem ve 15-30 °C sıcaklıktaki odalarda enzim etkisiyle çay oksidasyona tâbi tutularak yeşil yapraklanıl kararması sağlanır. Bu işlem aynı zamanda fermantasyon olarak da bilinir. Yeşil çay üretiminde ise çaydaki enzimler, kurutma (soldurma) işlemi sırasında etkisiz hâle getirildiklerinden yaprakların kararması önlenir ve yeşil olarak kalır. Çayın bileşimindeki en önemli maddeler kafein ve fenolik bileşiklerdir. Çayda % 4 civarında bulunan (kuru maddede) kafeinin çay demlendiği zaman % 80'i deme geçer. Hem siyah hem de yeşil çayda kafein miktarı aynıdır. Çayın bileşiminde yer alan fenolik bileşikler birçok bileşik grubunu içine alır. Flavanol yapısındaki kateşinler bunlar içerisinde en önemlileridir. Yeşil çayda bu bileşikler tabiî hâldedirler. Siyah çayda ise bu kateşinler enzimlerin etkisiyle (polifeııol oksidaz ve peroksidaz) okside olurlar ve çayın rengi kararır. Çayın anti-kanserojen etkisinin bu bileşiklerden ileri geldiği düşünüldüğünden araştırma kateşinler üzerinde yapılmıştır.
Bay ve bayan Morre, "yeşil çay yapraklarının antikanserojen bileşikler bakımından zengin olduğu ve miktarının vücutta antikanser etkisi yapmaya yeterli olduğunu" belirtmektedirler. Günde en az dört fincan yeşil çay içmek suretiyle bu bileşiklerin kâfi miktarda alınabileceği ve bu suretle kanser hücrelerinin çoğalmasının önlenebileceği veya yavaşlayacağı ifade edilmiştir. Epidemiyolojistler günde 4 fincandan fazla yeşil çay içenlerin genel olarak, kansere yakalanma riskinin daha az olacağını belirtmektedir.
Profesör çift yaptıkları çalışmada bu etkinin nasıl olduğunu araştırmışlar ve bunun çok çeşitli tipteki kanser hücrelerinin yüzeylerindeki bir enzim ile yeşil çaydaki bileşiklerin etkileşmesinden ileri geldiğini belirtmişlerdir. Bu enzim quinol oksidaz veya NOX olarak isimlendirilmektedir. Hücre yüzeyinde birçok fonksiyonun icrasına yardımcı olan bu enzimin hem normal hücrelerin hem de kanserli hücrelerin çoğalması için gerekli olduğu vurgulanmaktadır. Normal hücreler büyüme hormonlarının sinyallerine cevap olarak sadece bölünecekleri zaman NOX enzimi aktivitesini gösterir. Bunun aksine kanser hücreleri NOX enzim aktivitesini nedeni bilinmeyen bir şekilde her zaman gösterme yeteneğindedirler. NOX enziminin bu fazla aktif şekli TNOX (tümörlü enzim) olarak bilinmekte ve uzun zamandan beri kanser hücrelerinin çoğalmasında önemli rolü olduğu kabul edilmektedir. Çünkü ilaçlar TNOX aktivitesini yavaşlatarak kültür içerisinde tümör hücre çoğalmasını bloke etmektedir. Hücre kültürlerinde ve izole edilmiş hücre zarlarında yapılan çalışmalarda 100 kısım suya bir kısım siyah çay katılarak yapılan dilusyonların TNOX enzim aktivitesini yavaşlattığı bulunmuştur. Yeşil çay demlerinde ise bu etkinin 10 ile 100 defa daha fazla olduğu (1/10'luk dilusyonlarda) görülmüştür. Acaba çayın içerisindeki hangi bileşik bu etkiyi yapmaktadır? Profesör Morre ve kocası yeşil çayda tabiî olarak bulunan kateşinlerden Epigallokateşin gallar (EGCg)'ın antikanser etkisini test ettiler. Hücre kültürlerinde ve çözeltiler içerisinde saflaştırılmış NOX enzimi ile yapılan araştırmalarda, düşük dozlarda EGCg'nin kanserli hücrelerdeki TNOX aktivitesini yavaşlattığı, fakat sağlıklı normal hücrelerdeki NOX aktivitesini yavaşlatmadığı bulunmuştur. Araştırmalar aynı zamanda bu bileşiğin (EGCg) laboratuarda insanın kanserli meme hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığı ve öldürdüğünü göstermiştir. EGCg varlığında kanser hücreleri çoğalmamış veya bölünmeden sonra büyüyememişlerdir.
Bundan sonra herhalde yeşil çay önem kazanacak, siyah çaydan yeşil çaya doğru artan bir meyil olacaktır dîye düşünülebilir. Belki de tavşan kanı diye tabir ettiğimiz çayları bulamayacak ve özlemini çekeceğiz.
Yeşil çayın faydaları
Yeşil çayla ilgili birçok olumlu şeyler duyarız ancak tam olarak nelere yararlı olduğunu bilmeyiz. Yeşil çay hastalıklarla, iltihabi rahatsızlıklar ve kalp hastalıklarıyla savaşmanızı sağlar mı? İşte yeşil çayın yararları.
Kanser riskini önler
Yeşil çay tedepen tırnağa kanseri önlemeye yardımcı oluyor. Araştırmalara göre düzenli içilen yeşil çay, akciğer, gırtlak, mide, bağırsak ve prostat kanserlerinin gelişmesini, büyümesini ve yayılmasını önlüyor.
Cildinizi yumuşatır
Yeşil çay kaşınma ve şişliklere karşı doğal bir antiseptiktir. Bir yeriniz yandığında, kestiğinizde ya da bir şey ısırdığında üzerine biraz yeşil çay dökün ya da ilgili yere yeşil çaylı pamuk koyabilirsiniz.
Cildinizi korur
Laboratuvarlarda cilde doğrudan uygulanan yeşil çayın cildi güneş yanıklarından ve kanserden korumaya yardımcı olduğu görüldü. Yeşil çayınızın nemlendirici ve güneşten koruyucu özelliğinden yararlanabilirsiniz.
Tansiyonu düşürür
Yeşil çay içmek 120 / 80 arasında sağlıklı bir tansiyona sahip olmayı sağlıyor. Günde yarım fincan çay içenler, içmeyenlere göre hipertansiyon gibi rahatsızlıklara % 50 daha az risk taşıyor. Bunun nedeni ise yine yeşil çayda bulunan polyphenoller.
Hafızayı korur
Yeşil çay hafızayla ilgili sorunları önler. Günde en az 2 fincan yeşil çay içenlerin algılama ve zihinsel işleyişlerinin içmeyenlere göre daha az . Yeşil çaydaki antioksidanlar Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı beyni koruyor.
Genç kalmanızı sağlar
Yeşil çay hücrelerinizin daha uzun ömürlü olmasını ve daha genç ve sağlıklı kalmanızı sağlar. Kalp hastalığı gibi riskleri azaltır, ömrünüzü uzatır ve enerji verir. Günde 1, 5 bardak yeşil çay içmek kolesterol ve yağın vücut tarafından emilimini önler.
Zayıflatır
Zayıf kalmak bazılarının yeşil çay içmesi için yeterli bir sebep olabilir. Yeşil çay kalori yakmaya yardımcı olur. Her gün az da olsa içenler için bu oldukça sevndirici olmalı!
Yeşil çay ve diyet
Daha önce yeşil çayı denemiş ama hoşlanmamış olabilirsiniz. Ancak ben derim ki, kendinize bir şans daha tanıyın! Gelin bu defa çayı birlikte hazırlayalım… Porselen bir demlik içine kuru haldeki yeşil çayınızı koyun. Ortalama ölçü, her fincan için bir tatlı kaşığıdır. Su kaynama noktasına yaklaşırken altını kapatın. Veya kaynadı ise, çayın üzerine dökmeden önce beş dakika kadar dinlendirin. Sıcak suyu ilave ettikten sonra demliğinizi örtüp servis tepsisine koyabilirsiniz. Yeşil çayın sıcak suda 1-2 dakika demlenmesi yeterlidir. Ancak unutmayın, 1-2 dakika sonra yaprakları çaydan çıkarmanız gerekir. Ayrıca yeşil çayı başka çiçekler ve otlarla birlikte de demleyebilirsiniz. Örneğin zencefil, nane, limon yaprakları ve yasemin yeşil çaya yakışacak otlardır… Üstelik bu katkılar, çayınıza zarar vermeyeceği gibi, yararlarını da artıracaktır.
Yeşil çayı demlerken çubuk tarçın ve karanfil ilave edebileceğiniz gibi kakule, kök zencefil, portakal kabuğu ya da farklı aromalarda kurutulmuş meyvelerle de farklı lezzetler elde edebilir ve çayınızı daha zevkli içebilirsiniz.
1 fincan yeşil çay için;
1 çay kaşığı yeşil çay
2 adet karanfil
1 küçük parça çubuk tarçın
Sıcak su
Çay fincanına malzemeleri koyun. Kaynadıktan sonra sıcaklığı 70-80 dereceye kadar soğuyan sudan fincana ekleyerek 2-3 dakika demlendirin ve çay yapraklarını çıkardıktan sonra çayınızı içebilirsiniz.
Şeker yerine bal ile tatlandırıp içilmesi tavsiye olunur.
Yeşil Çayın Faydaları;
Yeşil çay içindeki kateşinler sayesinde :
Kanser riskini azaltır.
Yeşil çay yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadınlarda %60 oranında önlemektedir.
Yeşil çay düzenli içilmesi halinde prostat kanseri riskini üçte iki azalmaktadır.
Yeşil çay deri kanserine yol açan ultroviyole ışınların zararından korur.
Tümörü küçültür.
Antioksidandır.
Yeşil çaydaki antioksidan E vitaminindekinden 20 kez daha kuvvetlidir.
Kolestrolü düşürür.
Tansiyonu ayarlar.
Kan şekerini ayarlar.
Grip virüsünü öldürür.
Ağız kokusunu önler .
Yeşil çay içindeki C vitamini sayesinde :
Stresi azaltır.
Yeşil çay içindeki kafein sayesinde :
Performansı etkiler, yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırır.
İdrar söktürücü özelliğinden dolayı zayıflama rejimlerinde kullanılıyor.
Yeşil çay içindeki flavonoidler sayesinde :
Kan damarlarını güçlendirir.
Yeşil çay içindeki polisakkaridler sayesinde :
Kan şekerini düşürür.
Yeşil çay içindeki fluorid sayesinde :
Diş çürümesini engeller.
Yeşil çay içindeki E vitamini sayesinde:
Antioksidan olarak rol oynar.
Yaşlanmayı geciktirir.
Yeşil çay içindeki EGCG (Epigallokateşin Gallat) adlı kimyasal madde sayesinde :
Kanser hücrelerinin gelişmesini önlüyor.
Akciğer, mide, bağırsak karaciğer ve deri kanserlerini önleyici etki yapıyor.
Alzheimer'i önleyici.
Sigara kullanımının toksik etkisini azaltıyor.
Yeşil çay içen hamile kadınlar sorunsuz bir doğum gerçekleştirebilirken, sakat çocuk dünyaya getirme riski de azalıyor.
Diş çürüklerine sebep olan bakterileri öldürerek çürükleri önler.
İçeriğindeki kateşin maddesi nedeni ile kolesterolü düşürür.
Antioksidan özellikleri vardır. Bu özelliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olabilmektedir. İspanya’daki Murcia Üniversitesi ve İngiltere’deki Norwich Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü araştırmalar, yeşil çayda bulunan ‘polipenol EGCG’ maddesinden üretilecek olan ilaçlarla, çeşitli kanser hastalıklarının tedavisinin gerçekleştirilebileceğini ortaya koymuştur. Zihinsel aktivitelerde yarar gösterdiği ileri sürülmektedir.
Yazan
|
Bu makaleden alıntı yapmak
için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir: "Yeşil Çayın Faydaları, Zayıflama Üzerindeki Etkileri." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. |
1 Beğeni
Yazan Uzman
|
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak
hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir
yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.