2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tonalin Cla Diyette Kullanımı
MAKALE #8323 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Şubat 2012 | 125,366 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Tonalin CLA

CLA (Conjugated Linoleic Acid) esansiyel yağ asidi linoleik asidin konjüge izomerleridir. Sağlıklı yaşam, fiziksel uygunluk ve sportif performans için vücut yağ oranının ve serum lipit oranının doğru sınırlar içinde olması gerekir. Günde 2,5 - 5 g CLA takviyesi vücut yağ miktarını azaltıp kas kütlesini arttırmasına yardımcı olarak fiziksel performansın yükselmesine fayda sağlar, vücut yağlarının yakılarak kilo verilmesine ve vücudun düzgün bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.


CLA, esansiyel yağ asidi olarak bilinir. Vücudumuz kendi kendine yapamadığı için dışarıdan besinlerle alınması gerekli bir yağ asitidir. CLA suplemantasyonu vücutta yağ kaynaklı enerjinin kullanımını hızlandırarak kas ağırlığının vücut yağ ağırlığına oranla daha fazla gelişmesine yardımcı olur. İnsanlarda CLA'nın etkileri üzerinde yapılan araştırmalarda, CLA takviyesinin vücut yağ miktarını ve abdominal obezlerde sagital abdominal çapı azalttığı rapor edilmiştir.


CLA NEDİR?


CLA (Conjugated Linoleic Acid); Aspir Çiçeği Yağından (Carthamus tinctorius) elde edilen bir doğal yağ asitidir.


CLA vücudumuz tarafından üretilmeyen dışarıdan alınması gereken esansiyel yağ asitlerinden biri olan linoleik asidin konjüge izomeridir.Yağların vücutta depolanmasına yardım eden LPL enziminin çalışmasına engel olur ve vücutta depolanan yağ miktarının azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda depolanmış yağların kaslarda enerji kaynağı olarak kullanılmasında, vücuttaki yağ miktarının azaltılmasında, yağsız kasların ve kas kitlesinin artırılmasında destekleyici rol oynar.


Diyet yapan kişilere önerilen önemli bir beslenme desteğidir.


Yapılan araştırmalar CLA' nın; vücuttaki kas ve yağ dengesini etkilediğini, depolanmış yağların azaltılmasında çok önemli bir rol oynadığını göstermiştir.


CLA vücutta depolanan yağ miktarını azaltır ve daha önceden depolanmış yağları serbest bırakarak kan akışına dönmesini sağlar.

Kan akışına geri dönen yağlar kaslarda enerji kaynağı olarak kullanılır.
Vücuttaki 1 gr yağ, 1 gr kastan iki kat daha fazla yer kaplar.
Zayıflamak için yapılan düşük kalorili bir diyet proğramı vücuttaki yağ miktarı ile beraber kas miktarını da düşürmektedir.
Halbuki CLA vücutta depolanan yağ miktarını azaltırken kas miktarını arttırmaktadır.
Zayıflama için yaptığınız diyet bırakıldıktan sonra kaybolan kasların yeri yağ ile doldurulacağından, vücut yoyo etkisi denen yeniden tekrar hızla kilo alma problemi ile karşı karşıya gelir.

CLA herhangi bir diyet, kilo verme veya egzersiz proğramıyla beraber veya sonrasında kullanılabilir. Bu durumda yoyo (jo-jo) etkisi denen yeniden hızla kilo alma problemininin giderilmesinde de yardımcı olur. Bu nedenle CLA, diyet bırakıldıktan sonra da formunuzu korumanıza yardım eder.

CLA, genç yaşlarda vücudumuzun başarıyla gerçekleştirdiği yağ yakım metabolizmasının, orta ve ileri yaşlarda da yeniden etkinlik kazanmasına önemli bir yardımcıdır.


Tonalin CLA' nın zayıflatıcı ve kilo verdirici etki mekanizması şöyle açıklanabilir:


Vücudumuzdaki yağ hücreleri tarafından üretilen bir enzim vardır. Bu enzim yağların vücutta depolanmasına yardım eden Lipoprotein-lipaz enzimidir. CLA bu enzimin aktivitesini yavaşlatır ve dolayısıyla vücutta depolanacak yağ miktarını azaltır. Lipoprotein lipaz enzimi (LPL) yağ hücreleri tarafından yapılır ve yağların hücrelerde depolanmasını sağlar. Yani ne kadar fazla LPL yapılırsa o kadar fazla yağ depolanacak demektir.


LPL aynı zamanda üreme hormonları, yani kadında estrojen, erkekte ise testosteron tarafından kontrol edilir. Bundan dolayı cinsiyet farklılığına bağlı olarak da şişmanlama eğilimleri farklı olur. Kadınlarda meme, kalça ve bacaklardaki hücreler LPL üretirken, erkekte karın bölgesi hücreleri LPL zenginidir. Karın bölgesindeki yağlar acil enerji gerektiğinde hemen kullanılır. Halbuki bacak ve kalçalardaki yağlar daha uzun vadeli gereksinimler için depolanmıştır.


LPL, aynı zamanda verilmiş kiloların tekrar alınmasını kolaylaştırır. CLA bu enzimin çalışmasını büyük ölçüde engeller. Kişi kilo kaybettikçe kandaki LPL miktarı artar.
Kilo kaybetme miktarı arttıkça LPL bu kaybı önlemek için mücadele verir. Sanki beden kaybettiği kiloları tekrar geri istemektedir. Kilo kaybı bu enzimi üreten geni uyarmaktadır.

Diyet yapanların kaybettikleri kiloları tekrar kolayca geri almalarının nedeni budur. Bu nedenle ideal kilonuza indikten sonra bile, tekrar kilo almaya başlamadan CLA alımına başlarsanız bu enzimin aktivitesi azaltılacak ve jo-jo (yoyo) etkisi denen yeniden hızla kilo alma problemi giderilebilecektir.


Araştırmalar CLA’ nın sadece vücuttaki yağları azaltan bir yağ asidi değil, aynı zamanda dikkate değer bir şekilde anti-katabolik (kas yıkımının önlenmesi), anti-oksidant (yaşlanma etkilerinin ve serbet radikal hasarın azaltılması), bağışıklık sistemi güçlendiricisi, kolesterol düşürücü ve kanser önleyici etkileri olduğunu da göstermiştir. CLA, özellikle göğüs kanseri, prostat kanseri ve damar sertliği riskini azaltabilmektedir. Ayrıca CLA, insülin duyarlılığını arttırarak yağ asitlerinin ve glukozun yağ dokusundan kas dokusuna geçişini arttırmakta ve yağ oranında azalma sağlamaktadır. Bu özelliği ile CLA, şeker hastalarının kan şekerini kontrol altına almalarına da yardımcı olmaktadır.


Günde 3 g CLA kullanımlı, placebo kontrollü yapılan bir çalışmada CLA alan kişilerde 90 gün sonunda vücut yağ oranında %20 azalma görülmüştür. Yapılan bir diğer çalışmada CLA'nın lipoprotein lipaz'ı baskıladığı görülmüştür. Lipoprotein lipaz yağ moleküllerini parçalar ve yağ hücreleri bunları kolayca emerek vücut yağı olarak depo ederler. CLA lipoprotein lipaz'ı baskılayarak yağ depolarının oluşumunu engeller. Vücut için gerekli enerjinin cilt altında (özellikle abdominal bölge) birikmiş yağların yakılarak kullanımını sağlar.


Süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan bir madde olarak 1978 yılında saptanmıştır. Kırmızı et yağlarında da CLA bulunmuştur, özellikle hayvanların doğal otlaklar yerine yapay yemlerle beslenmesindeki artış bu yağ asitinin süt ve et türü hayvansal gıdalarda bulunabilirliğini azaltmış, dışarıdan beslenme desteği olarak alımını gerektirmiştir.


Vücut kas/yağ komposizyonunun yeniden yapılandırılması, öncelikle abdominal bölge olmak üzere yağlarının yakılması, kas gelişiminin desteklenmesinde kullanılır.

Kilo verme amaçlı diyetlerde ve vücut yağ oranının azaltılmasında yardımcıdır.

Hayvan bilimcisi Cornell tarafından yapılan bir çalışmaya göre;


Sığırın yemine doğal bitki yağları karıştırıldığında hayvanlar sindirim sisteminde yağ asidi oluşturuyorlar. Başka bir araştırmaya göre; ineğin otlatılarak beslenilmesi CLA üretilebilirliğini yükseltmekte. Bu bilgi inek sütündeki CLA içeriğinin etkisinde ve CLA oranı yükseltilmiş süt ürünleri üretmekte kullanılabilir.


CLA ve Damar Sertliği (ATEROSKLEROZ)


CLA’nın in vivo (canlı organizma içinde) ve in vitro (tüp içinde) çalışmalarda antioksidan (oksitlenmeyi önleyen) özellikler gösterdiği rapor edilmiştir. Kolesterolün oksidatif (oksitlenmiş, yükseltgenmiş) türevlerinin ateroskleroz’a neden olduğu , okside düşük dansiteli lipoprotein (LDL)’in aterojenik (damar sertliğini arttırıcı) özellik gösterdiği bilinmektedir. Tavşanlar üzerinde yapılan çalışmalarda dietteki CLA’nın (dietin %0,5 i) kolesterol’ün sebep olduğu aterosklerozu engellediği gösterilmiştir. CLA bu etkisini arterial (arterlerle ilgili) lezyonların (patolojik bozukluk) oluşumunu engelleyerek göstermektedir.


CLA ve Kanser


CLA’nın çok kuvvetli antikarsinojenik (karsinojen etkisini ortadan kaldıran madde) etkisi vardır. Rat’lar ve fareler üzerinde yapılan bu çalışmalarda CLA’ nın kimyasallarla başlatılmış deri, mide, meme ve kolon tümörlerini engellemede potansiyel bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Antikanser etkinlik tüketim düzeyi ile ilintilidir.


CLA ve Kemik Biolojisi


Osteoporoz (kemik erimesi), osteoartrit (eklemi oluşturan kemik yüzeylerinde ve eklem kıkırdaklarında dejeneratif değişikliklerin oluşması ile belirgin durum ve iltihaplı eklem hastalıkları milyonlarca insanın karşılaştığı en önemli sağlık sorunudur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tonalin Cla Diyette Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     23 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
► Diyette Kuruyemiş Tüketimi Dyt.Sinem AKGÜN
► Diyette Yasak Yoktur Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyette Şehir Efsaneleri Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Diyette Yanlış Bilinen Gerçekler Dyt.Meltem ERDAĞI
► Diyette Uyguladığımız Herşey Doğru mu? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tonalin Cla Diyette Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:53
Top