2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarımıza Tutarlı Olmak
MAKALE #8376 © Yazan Gözde ERDOĞAN | Yayın Şubat 2012 | 6,896 Okuyucu
Her yeni gün yeni bir bilgiye ulaştığımız günümüzde, çocuklarımız ile ilgili bir çok danışabileceğimiz ve yararlanabileceğimiz uzmanlar, makaleler, kitaplar var. Güncel olarak her konuda söylenen, yazılan, önerilen ise “tutarlı olmak”. Peki anne babalar için tutarlı olmak ne demektir? Nasıl davrandığımızda tutarlı oluruz?

Bu soruların cevabı çok basit gibi görünse de uygulama her zaman çok zorlu bir süreçtir. Duygularımızın çoğunlukla davranış ve tutumlarımızın önüne geçmesi bizlerin davranışlarında tutarsızlıklar meydana getirmekte ve bu çocuğumuz ile ilişkilerimizi ve onun davranışlarını olumsuz yönlendirmektedir. Çocuğunuza karşı hissettiğiniz yoğun sevgi ve koruma güdüsü olayları gözlemlediğinizde sizleri objektiflikten uzaklaştırarak olayları yansıtıp, farklılaştırmanıza neden olabilir. Günlük hayatınızda yaşadığınız olayların yoğunluğu ile nasıl tutarlı yaklaşımı hayatınıza almalısınız?
Dikkat edilmesi gereken temel noktalar;

• Anne baba olarak çocuğunuza üstlendiğiniz rolünüzün dışında gözlemci olmayı unutmamalısınız. Yaşadığınız olayları gözlemci olarak değerlendirmek sizlerin olaylara karşı farklı bakış açılarına göre değerlendirmenizi sağlayacak ve süreç içinde göremediğiniz çözümleri hayatınıza katabilmenizde önemli bir etken olacaktır.
• Çocuğunuzun sürekli olarak hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız davranışları sergilediğinde sizlerin nasıl tepki verdiğinizi her zaman düşünmeniz çocuğunuzun davranışlarında ne denli etkili olduğunuzu fark etmenizde yardımcı olacaktır.
• Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki olumlu ya da olumsuz bir davranış içsel ya da dışsal pekiştireçler ile sürekliliğini sağlayarak alışkanlık halini alır. Çocuğunuzda olmasını istemediğiniz bir davranışta onun hoşuna gideceği bir nesne, durum ya da onayınız ile davranışını pekiştirip pekiştirmediğinize dikkat etmelisiniz.
• Çocuğunuz ile ilişkinizde gözden kaçırdığınız onun olumlu ve doğru davranışlarını daha çok övmeli ve ödüllendirmelisiniz.
• Hayatımızın her anında sınırlarımızın olması çok önemlidir. Bu sınırları ise öncelikle çocuklarımızın sınırlarınız bizler belirleyerek onlara sınır koymayı öğretmeliyiz. Koyduğunuz sınırlar ise durum ya da olaylardan etkilenmemeli ve her durum ve her koşulda sürekliliği ve devamlılığı mutlaka olmalıdır. Bu anne baba olarak tutarlı bir yaklaşım sergilemeniz için uymanız gereken en önemli nokta olduğu da unutulmamalıdır.
• Sizlerin çocuğunuzda her zaman evet dediği durum ve olay her zaman evet olmalı, hayır dediğiniz durum ve olay ise her zaman hayır olmalıdır.
• Çocuğunuza verdiğini sınırların çok ağır ya da çok geniş sınırlar olmaması da önemlidir. Çocuğunuza koyduğunuz sınırların onun yaş ve gelişimine uygun aynı zamanda psikolojik baskı yaratmayacak seviyede olması önemlidir. Örneğin, çocuğunuzu sevdiği bir çok şeyden mahrum bırakmak onun olumlu davranışlarını ortaya çıkarmak yerine onun mutsuz ve değersiz hissetmesine neden olabilir. Bir başka açıdan baktığımızda ise çocuğunuzun her durumda anne babanın durum ve isteğinden çok kendi isteklerinin yerine gelmesi ve sınırların çok geniş olması çocuğunuzun ileride hayat ile baş başa kaldığında çok ciddi sorunlar yaşamasına neden olabileceği de unutulmamalıdır.

Hayatımızın her anında yaşadığımız olaylara karşı tutarlı yaklaşmamız zor olsa da her zaman aklımızda kalacak birkaç ip ucu ile çocuklarımıza karşı tutarlı yaklaşmamızı sağlayacak ve onlarla ilişkimizi sağlıklı temellere oturtmamızı kolaylaştıracaktır. Unutulmamalıdır ki bizlerin çocuklarımıza karşı olan tutarlı davranışı onlarında hayata karşı tutarlı ve dengeli olmasını sağlayacaktır. Sevgi ve Mutluluk ile…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarımıza Tutarlı Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gözde ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gözde ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ERDOĞAN Fotoğraf
Gözde ERDOĞAN
İstanbul
Çocuk Gelişimi Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gözde ERDOĞAN'ın Yazıları
► Çocuklarımıza Kulak Verelim Psk.Dnş.Onur AKKOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarımıza Tutarlı Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dokunmak Kasım 2011
◊ Doğa ile Başbaşa Kasım 2011
◊ Kaliteli Zaman mı? Kasım 2011
◊ Otizm ile Yaşam Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:13
Top