2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Şarkılarının Özellikleri - Eğitimdeki Yeri ve Önemi
MAKALE #8435 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Şubat 2012 | 10,120 Okuyucu
Çocuk Şarkıları

Müzik, kulağımıza hoş gelen, belli bir ritmi olan seslerdir. Bu sesler doğanın sesleri de olabilir, enstrumantel de olabilir. Kuş sesleri, bir ırmağın çağıldayarak akması, rüzgarın hafif hafif yaprakları titreştirmesinden duyduğumuz sesler, belki de fırtınanın asi sesi, dağlara rüzgarın çarpmasıyla uğuldayan sesler, sürüngenlerin yerde otu, çöpü hışırdatmasıyla oluşan sesler… Bunlar gibi saymakla bitiremeyeceğimiz, bizlerde güzel duygular yaratan pekçok ses. Her bir enstrumandan çıkan tatlı nağmeler…


Müzik, güncel hayatımızda çeşitli şarkı sözleri ile kendini var etmekte. Şarkı sözleri pekçok mesaj içermekte, iyi ve olumlu katkılar yaratabildiği gibi; içi boş, gereksiz tekrarlardan oluşan, yapmış olmak için yapılan, adı eser olarak geçen, ahlaki değerleri hiçe sayan birçok şarkı sözlerine de raslayabiliyoruz. Yetişkinler olarak, kişiliği oturmuş insanlar olduğumuzdan etkilenmiyoruz. Çocuklar söz konusu olunca bunda bir ayırdedicilik olması gerektiğinin altını çizmek gerek.

Çocuk şarkıları, çocukların hassas duygularına hitap eden, öğrenmeye son derece açık olan çocuklara doğru ve yaşına göre öğrenme olanağı sağlayan, sevgi, saygı, kardeşlik duygularını veren, şiddetten uzak, naif duyguların hissettirilebileceği şarkı sözlerinden oluşmalıdır. Pekçok öğretilebilecek konu müzikal olarak verilebilir. Çocuklarda kavram gelişimine yardımcı mükemmel bir etkinlik olarak kullanılabilir. Hatta anaokulu sınıflarında çocuklarla birlikte şarkı sözleri oluşturulabilir. Bazı bestelere bu sözler monte edilebilir. Çocuklar bir eser ortaya koymanın mutluluğunu yaşarlar. Ayrıca bir ekip çalışmasıdır ki, bu çocukların gelecekteki yaşantıları ve iş hayatları için çok önemli katkılar sağlar. Dilin doğru kullanımı, bilişsel gelişime hizmet etmesi, duyguların ifade biçimindeki farklılığın çocuklara hissettirilebilmesi önem taşımaktadır.

Çocuklar, çağımız iletişim araçlarından oldukça fazla nasibini almaktadır. Evlerimizde televizyon kullanımı yetişkinlere uygun müzik kanallarıyla mümkün olmakta, çocuklar kulağına çalınan, kendisine uygun olmayan şarkı sözlerine ve müziğe maruz kalmaktadırlar. Üstüne üstlük bazı anaokullarında yetişkinlere uygun bazı müzik parçalarının ve sanatçılarının taklidinin yapıldığını görüyoruz. Gerek giysi gerekse tavır ve hareketler yönü ile. Velilere de yılsonu gösterisi olarak sunuluyor. Televizyon kanallarında da sanatçı taklitleri, büyümüşte küçülmüş pek çok çocuğu görebiliyoruz. Ayrıca çocuk gelişimi açısından o saatte uykuda olması gereken çocuklar göbek dansı ile yetişkinlerin alkışlarını toplamaktalar. Alkışlar olumlu pekiştireç olarak kullanılmakta, çocuğa hiçbir şey vermeyen, çocuğun fiziksel ve duygusal sağlığını hiçe sayan ortamlarda çocuklar kullanılmaktadır. Çocuğun kişiliğinin temellerinin atıldığı yaşlar heba olup gitmektedir. Çocuğun, erken çocukluk eğitiminin verildiği yaşlar ve bunun önemi herkesçe bilinmeli ve elimizdeki cevherler keşfedilmelidir.

0-5 yaş, çocuklarda kişilk gelişiminin oluştuğu kritik bir dönemdir. Oluşan kişilik ona ömür boyu kılavuzluk edecektir ve hayat boyu bu izlerle yaşayacaktır. Çocuklarda yaratıcılık destekleneceğine, sanatçı taklitleri ve idol olarak benimsenmesinin yolları açılmaktadır.

Çocuklar çocukluğunu yaşamalı; her yaş döneminin özellikleri yaşanmalı; asla bir daha dönülemeyecek çocukluğun kıymeti bilinmeli; ebeveynler ve eğitimciler olarak elimizden gelen yapılmalıdır. Çocuklar, masumiyet duygularından uzaklaştırılmadan, yaşlarına uygun yaşamalı, yetişkinlerin minik versiyonları olmaktan kurtarılmalı.

Burada Kayahan’ın “Bir Aslan Miyav Dedi” şarkısını anmadan geçemeyeceğim. Çocuk şarkısı olma özelliğini çok güzel ifade ediyor. Bu tür şarkıların hazırlanmasına özel bir önem verilmeli, çocuk eğitimcileri ve sanatçılar işbirliği içinde çalışmalıdırlar.
Bu gerekliliği ve önemi bilen herkese yapacakları çalışmalar için başarılar diliyorum.

ÖZNUR SİMAV

PEDAGOG- AİLE VE İLETİŞİM DANIŞMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Şarkılarının Özellikleri - Eğitimdeki Yeri ve Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Çocuk Eğitiminde Annenin Yeri Dr.Psk.Murat İDİN
► Çocuk Gelişimi ve Özellikleri Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Çocuk ve Ergen Psikolojisinin Önemi Psk.Derya NUR YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk Şarkılarının Özellikleri - Eğitimdeki Yeri ve Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:11
Top