2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergen Astım Hastalarında Tehlike: Astım - Alkol - İlaç Etkileşimi
MAKALE #8436 © Yazan Prof.Dr.Yonca TABAK | Yayın Şubat 2012 | 5,487 Okuyucu
Astım akciğerlere giden hava yollarının çeşitli uyaranlarla daralması, tıkanması sonucu öksürük, nefes darlığı şikayetlerinin ataklar halinde görülmesi ile seyreder. Ataklar hava yollarını gevşeten sprey ilaçlarla açılır. Tedavi sonrası hasta kendini tamamen normal hisseder, ta ki bir sonraki atağa kadar.

Dünya Sağlık Örgütü Dünya’da her yıl 250.000 astımdan ölüm gerçekleştiğini bildiriyor. İyi bir tıbbi bakım ve tedavi ile önlenebilecek olan bu hastalıkta havayollarında tıkanmaya neden olan durum bronşlardaki mikropsuz yangı yani alerjik iltihaptır. Bu iltihap bronşların şiş ödemli, kırmızı ve hassas olması ile sonuçlanır. Hassas bronşlar ise en ufak bir tetikleyiciye daralarak yanıt verir.

Astım hastalarında hava yollarındaki bu alerjik yangının tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi düşük doz kana karışma oranı az olan kortizonlu sprey ilaçlarla yapılır. Doktor kontrolünde doz ayarı yapılması gereken kortizonlu sprey ilaçlar düzenli kullanıldığında astım kontrol altında tutulur. Ataklar önlenir.

Ancak kortizonlu ilaç tedavisini kullanmadan sadece gereksinim duyulduğunda bronş gevşetici sprey ilaç kullanan hastalar kendilerini yalancı bir iyilik halinde hissederler. Bronş gevşeticilerin şikayetleri giderici etkileri yanında altta yatan iltihabi durumu düzeltici etkileri olmadığından hastalık için için kötüye gider ama hasta bunu fark etmez. Bu nedenle kortizonlu sprey ilaç önerilen astımlı hastaların veya astımlı çocukların anne babalarının bu ilaçları doktor önerisi olmadıkça kesmemeleri gerekir.

Astım dış etkenlerden çok etkilenen bir hastalıktır. Sigara dumanı en önemli astım tetikleyicisidir. Özellikle genç erişkinlerde ve ergen gençlerde sosyal ortamlarda aktif ve pasif sigara içimi bu yönde ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Sigaranın yanı sıra alkol tüketimi de astım hastalarının uzak durması gereken bir alışkanlıktır. Özellikle astımlı genç kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görülen alkol ile astım alevlenmesinden kısmen reflü sorumlu tutulmaktadır.

Reflü astım hastalarının % 80’inde görülen hastalığın doğal bir sonucudur. Astım mide başını tutan kasları gevşetir ve asitli mide içeriği yutma borusundan yukarı soluk borusuna kaçar. Bronşlara kadar uzanan mide asidi kontrolsüz bir astım hastasında ciddi astım atağına yol açabilir. Alkol reflüyü artırdığı bilinen bir maddedir.
Alkol gibi ergenlik çağındaki astımlı genç ve erişkinler için bir diğer tehlike de yüksek dozda kafein içeren enerji içecekleridir. Enerji içeceklerinin içindeki yüksek doz kafein midede asit salgısını artırıp, mide başını saran kasları gevşeterek reflüye yol açar. Reflü astımı kötüleştirir; astım ise reflüyü. Özellikle de eğer ilaçlarını düzenli kullanmayan kontrolsüz bir astım hastası söz konusu ise bu durum daha da tehlikeli olur.
Sonuç olarak; astım tedavi ile kontrol altında tutulabilen kronik bir hastalıktır. Düzenli tıbbi takip ve bakım ile ataksız normal bir yaşam sürdürülebilir. Ancak sadece tıbbi bakım yetmez. Özellikle ergenlik çağındaki astım hastalarının hem ilaçlarını düzenli kullanması, kullanıp kullanmadıklarının ebeveynleri tarafından denetlenmesi; hem de beslenme ve yaşam şekillerini bu hastalığa göre değiştirmeleri gerekir.
Bol meyve sebze içeren bir beslenme planı; çay,kahve, kola veya enerji içecekleri gibi kafein içeren gıdalardan, alkolden ve sigaradan uzak durmanın gerek yaşam kalitesini artırmada; gerekse daha az ilaçla hastalık kontrolünü sağlamada büyük katkı sağlayacağının ergenlere anlatılması gerekmektedir.

Unutulmamalı ki kontrolsüz astım öldürebilir!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergen Astım Hastalarında Tehlike: Astım - Alkol - İlaç Etkileşimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yonca TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yonca TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yonca TABAK Fotoğraf
Prof.Dr.Yonca TABAK
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yonca TABAK'ın Makaleleri
► Astım Dr.Sevin KARALAR
► Astım Dr.Fatih DEMİRCAN
► Spor ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Yaşlılık ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Astım ve Gebelik Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Allerji ve Astım Prof.Dr.Nihat SAPAN
► Gebelik ve Astım Dr.Sevin KARALAR
► Astım Sıklığı Artıyor Dr.Sevin KARALAR
► Soru ve Cevaplarla Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Sigara, Alerji ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergen Astım Hastalarında Tehlike: Astım - Alkol - İlaç Etkileşimi' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:49
Top