2007'den Bugüne 92,874 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,037 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sık Yapılan Diyet Hataları ve Adım Adım Sağlıklı Kilo Verme
MAKALE #8462 © Yazan Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ | Yayın Şubat 2012 | 5,173 Okuyucu
SIK YAPILAN DİYET HATALARI

Fazla kilolar görünüşünüzü ve psikolojinizi bozduğu gibi pek çok ciddi hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve bu ağırlığı korumak için dikkat edilmesi gereken konular vardır. Ama işte tam da bu noktada başlar diyet hataları.

1. Kulaktan dolma bilgilerle diyet yapmak

Dahiliye uzmanı veya endokrinolog kontrolünden geçen kişi, gereken tahlilleri yaptırıp diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlanan beslenme modeli ile diyet tedavisine başlamalıdır. Televizyonda izlediğiniz, gazete köşesinden kestiğiniz veya bir ünlüyü zayıflatan diyet size uygun olmayabilir.

2. Doğru hedef belirlememek

Yıllar içerisinde alınan kilolardan birkaç haftada kurtulmaya çalışmak hiç gerçekçi ve sağlıklı değildir. Çoğunlukla haftada 0,5- 1 kg ağırlık kaybı sağlıklıdır.

3. Kahvaltıyı atlamak

Kahvaltı yapmayan kilo almaya mahkumdur. Bu nedenle uyandıktan sonra en kısa zaman dilimi içerisinde (1 saat içinde) kahvaltı yapılmalıdır. Sadece poğaça ve çay değil de proteinli bir gıda içeren dengeli bir kahvaltı olması zayıflama diyetlerinde önemlidir.

4. Günde 1 - 2 öğün yiyerek beslenmek

Sık öğünler halinde beslenmek, metabolizmayı hızlandırır ve mideyi dolu tutarak bir sonraki öğünde fazla ve hızlı yemeyi engeller. Günde 1-2 öğün yiyenlerde vücut yağ depolama eğilimindedir.

5. Geç saatte akşam yemeği yemek

Akşam yemeğini yatmadan ~ 3,5 saat önce sonlandırmak gerekir. Dolu mide ile yatağa girmek vücudun yağlanması için en iyi fırsattır. Diğer yandan akşam yemeğinden yatana kadar geçen süreçte ara öğün almanın bir sakıncası yoktur; meyve, yoğurt veya süt gibi hafif bir şeyler tüketilebilir.

6. Tek tip beslenmeyi öneren diyetler uygulamak

Yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açması sebebiyle tek tip beslenmeyi öneren diyetlerden (lahana çorbası diyeti, protein ağırlıklı diyetler, ayırma diyetleri, renk diyeti, sebze ve meyve diyetlerinden) uzak durmak gerekir. Bu tarz diyetler metabolizmanıza ve sinir sisteminize ciddi zarar verebilir. Her zaman besin çeşitliliğine önem verilmelidir.

7. Hızlı yemek

Tokluk hissinin 20. dakikada oluştuğu unutulmamalı yemekler yavaş yenmelidir. Aynı zamanda tüketilen besinlerden keyif ve tat alabilmek adına iyice çiğnemek şarttır. Tat alma duyusu mide değil dildir.

8. Yemek yerken dikkati dağıtmak

Yemek yerken kitap okumak, TV izlemek gibi herhangi bir şeyle meşgul olunmamalıdır. Böylesi bir durumda kişi neyi, ne kadar yediğinin farkına varamadan aşırıya kaçabilir. Yemeklerinizi sakin bir ortamda yemeyi tercih edin ve lokmaları iyice çiğneyin.

9. Evde yüksek enerjili besinler bulundurmak

Gözden uzak olan gönülden ırak olur sözünden yola çıkaran evde enerjisi yüksek (tatlı, cips, kuruyemiş gibi) besinler bulundurmayın. Gerekirse göremeyeceğiniz şekilde dolaplara saklayın.

10. Yemeğin tadına bakmadan tuz kullanmak

Tuz ve aşırı tuzlu besinler vücutta su tutar. Dolayısıyla kişi tartıldığında moralini bozabilir. Yemek ve ekmeklerden alınan tuz ile yetinmeye çalışılmalıdır. En iyisi, masaya tuzluk getirmemektir. Gerekirse çeşitli baharatlarla yiyecekleri lezzetlendirmeye çalışılmalıdır.

11. Rafine şekerden vazgeçmemek

İnsülin seviyesinde ani değişikliğe yol açarak tekrar tatlı yeme isteği uyandıracağı için rafine şekerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Şekerin fazlasının vücutta yağa dönüştüğünü unutmamalıdır. Çay ve kahve gibi içeceklerde rafine şeker yerine yapay tatlandırıcılar bir günde izin verilen limiti geçmemek suretiyle güvenle kullanılabilir.

12. Aşırı zeytinyağı tüketmek

Halk arasında sıvıyağların katı yağ ve margarinlerden daha düşük enerji içerdiği görüşü yaygındır. Katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağın 9 kcal. enerji içerdiği bilinmeli, ona göre hareket edilmelidir. Özellikle salataya eklenen yağların miktarına hiç dikkat edilmemesi, sağlıklı diye ekmeğin zeytinyağına bandırılması kilo alınmasına neden olabilmektedir.

13. Egzersiz yapmamak

Sadece diyet yaparak sonuç almaya çalışmak daha düşük enerjili diyet uygulanmasını, tedavi süresinin uzamasını, metabolizma hızının yavaşlamasını, sabrın tükenmesini, kaçamakların olmasını, verilen kiloların geri alınmasını sağlar. Aynı zamanda yağsız vücut kitlesinden ziyade yağ kaybını sağlamak adına da diyetin mutlaka egzersiz ile desteklenmesi gerekmektedir.

14. Posalı (yani lifli) besinler tüketmemek

Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya), kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur pilavı, kepekli pirinç / makarna / erişte / un), yulaf, sebze ve meyveler içerdikleri lifler sayesinde midede hacim sağlayarak uzun süre tok tutar ve diyete uyumu artırırlar. Ayrıca kan şekeri, kolesterol ve kan basıncını istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Dışkılama sayısını ve miktarını artırarak kabızlığı önlemekte, kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler içermektedir. Lif alımını artırmak adına soyulmadan yenilebilen sebze ve meyveleri kabukları ile birlikte tüketmekte yarar var.

15. Yeterince su içmemek

Posalı besinlerin bahsedilen etkilerini gerçekleştirebilmesi için, gün içerisinde bol su ve sıvı almak gerekir. Besinlerin sindiriminden metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılmasına kadar pek çok aşamada önemli görevler üstlenen suyun %20'lik kaybı ölümle sonuçlanabilir.

16. Her light ürüne inanmak

Baklavadan çikolataya, dondurmadan bisküvilere kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkan light ürünler referans ürünlere göre enerjilerinin en az %25 oranında azaltılmaları ile elde edilirler.

Tabii ki bazı light ürünler, daha az yağ ile şeker bunun yanı sıra bitkisel lif içeriyor oluşu ile de daha uzun süre tok tuttukları için ara öğünler için iyi bir seçim olabilir. Bireyler belirli yiyeceklerden kısarak bu ürünleri tercih edebilirler. Ancak her light ürünün de bir enerjisi olduğu ve serbest olarak tüketilemeyeceği unutulmamalıdır.


17. Sabırlı ve kararlı olmamak

Yeme düzeninizi bozacak aksilikler, fazla ikramla karşılaştığınız bayramlar, kutlamalar ya da sağlık sorunları her zaman olabilir. "Diyeti bozdum artık bir daha toparlayamam" diye düşünmeyin. Aylar, yıllar içerisinde yerleşen fazla kilolar çok da kolay gitmeyecektir. Bunun zaman alacağını unutmadan, sağlıklı bir beden için sabır ve kararlılıkla diyete devam etmelidir. Uygulanan sağlıklı beslenme yaşam biçimi haline getirilebilirse ulaşılan kilo kalıcı olacaktır.

ADIM ADIM SAĞLIKLI KİLO VERME
Sağlıklı kilo vermede ilk adım kaybedilecek olan ağırlığın belirlenmesidir. Çok uzak hedefler koymadan, haftada 0,5- 1 kg kadar ağırlık kaybı sağlayacak bir enerji belirlenmelidir.

Bu enerjiyi sağlayan öğeler (Karbonhidrat, Protein, Yağ) ve diğer vücut için önemli maddeler (Vitamin, Mineral ve Su) kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir.

Günlük ihtiyacın belirlenmesinden sonraki adım yiyeceklerin gün içine dağıtılmasıdır. Sık öğünler halinde beslenme metabolizma hızını arttıran faktörlerden biridir. Bunun tam aksine uzun süre aç kalınması vücudun yağ depolama isteğini arttırır ve metabolizma hızını düşürür.

Uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltı edilmelidir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür çünkü uyuduğunuz zaman yavaşlayan metabolizmanız tekrar bir şeyler yiyene kadar eski haline dönemez. Güne kahvaltı ile başlayanlar kahvaltı yapmayanlara oranla çok daha fazla kalori yakarlar. Çünkü kahvaltı kasları çalıştırır ve çalışan kaslar kalori yakılmasını sağlar.

Ve sonrasında 3-4 saati geçmeyen aralıklarla diğer öğünler alınmalıdır. Genellikle sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 ana öğün ve bu öğünlerin aralarında 3 ara öğün yeterli olmaktadır.

Kilo verme döneminde,
Yeterli düzeyde protein alınmalı,
Şeker ve yağ alımı mümkün olduğunca kısıtlanmalı,
Sebze ve meyveler gibi posa içeren gıdaların alımı arttırılmalıdır.

Su içmek zayıflatır mı?


Hayır su içmek zayıflatmaz ancak diyet yaparken yeterli miktarda su içmek son derece önemlidir. Su, yetişkinlerde vücudun toplamda yüzde 55-60'ını oluşturur. Hayati sıvı denilen kanın yüzde 90' ı, kasların yüzde 75' i, kemiklerin yüzde 25' i ve hatta yağların enerji için depolandığı dokunun dahi yüzde10 ila 30' u sudan oluşmaktadır. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan besin ve besin öğelerini alırken, yeterli miktarda suyun da alınması gerekir. Kilo verme esnasında metabolik artıkların uzaklaştırılması için, kilo alma esnasında da hücre yapımı için yeterli miktarda su alınması şarttır.

Egzersiz yapmadan zayıflayabilir miyim?


Evet zayıflayabilirsiniz ancak bu doğru olmaz. Vücudun yağ ve kas dengesini sağlamada doğru beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite de önemlidir. Beraberinde bir egzersiz programına başlamak ve mümkünse bunu hayat boyu bir alışkanlık haline getirmek gerekmektedir. Bu mümkün değil ise, gün boyu hareket halinde olunmalıdır. Gün içerisinde hareketliliği sağlayacak kısa yürüyüşler, merdiven çıkma gibi fırsatları değerlendirin. Kilo verirken kas kitlenizin korunması ve ideal kilonuza geldikten sonra da enerji harcaması için kaslarınızı düzenli olarak çalıştırmalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sık Yapılan Diyet Hataları ve Adım Adım Sağlıklı Kilo Verme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halide Elif ÖZKELEŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ'in Makaleleri
► Sağlıklı Kilo Kaybı ve Diyet Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,037 uzman makalesi arasında 'Sık Yapılan Diyet Hataları ve Adım Adım Sağlıklı Kilo Verme' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:25
Top