2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma
MAKALE #8474 © Yazan Dr.Dt. Emre BAYRAMOĞLU | Yayın Şubat 2012 | 4,725 Okuyucu
Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma

Diş hekimliğinde çene eklemi rahatsızlıkları olarak bilinir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma hastada farklı farklı problemler oluşmasına neden olmaktadır. Bunun tespiti uzman diş hekimi tarafından yapılabilir.


Genellikle geceleri gerçekleşmesine rağmen kişi gündüz de dişlerin sıkıyor veya gıcırdatıyor olabilir. Ancak gündüz bilinç açıkken yapılan bir sıkma ile gece uykuda yapılan arasında dişlerde ve eklemde oluşan zararlar birbirinden farklıdır. Bunun yanı sıra her hastada diş sıkma problem oluşturmayabilir. Genellikle birkaç faktörün biraraya gelmesiyle eklem rahatsızlıkları meydana gelir.


Bu faktörlerden en önemlisi, stres faktörüdür. Tüm vücuttaki eklem ağrıları da stresle pekiştiğinde kişiye daha çok problem yaratmaktadır. Özellikle sınav zamanındaki gençler, bir yakınını beklenmedik bir şekilde kaybeden bireyler, yoğun ve stresli bir mesleğe sahip olanlar ile kişisel yaşantısında problemler olan kişiler eklem ağrıları açısından özellikle de çene eklemi rahatsızlıkları açısından risk grubundadır.


Ağız içindeki dişlerin doğru konumlanmamış olması, dişlerin çapraşık olması, yüksek dolgular ve yükseklik ayarı iyi yapılmamış protezler de eklem rahatsızlıklarının nedeni olabilir.


Çocuklarda 13-14 yaşlarına kadar süt dişleri ve daimi dişler aynı anda ağızda bulunmakta olduğu için bu dönem karışık dişlenme olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde çocuğun diş sıkması çok anormal bir durum değildir. Daimi dişler tamamlandıktan sonra bu durum genellikle ortadan kalkar.
  • Diş sıkma ve gıcırdatma nasıl tespit edilir?
  • Diş sıkma ve gıcırdatma dişlerde aşınmaya neden olur. Hasta dişlerinin boylarının kısalmasından ve dişlerinde sıcak-soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet oluşmasından bu durumdan şüphelenebilir. Bunların dışında dişlerde kırıklar da gıcırdatmanın bir sonucu olabilir.
  • Geceleri dişlerini gıcırdatan bir kişinin yakınları bu durumu tespit edebilir. Ancak diş sıkma durumunda bu durum farkedilemez. Hastaların bu durumu tespit etmesinin en kolay yolu sabah uyandıklarında çene kaslarında, boyun ve sırtın üst kısımlarında ve baş bölgesinde ağrı ve yorgunluk hissetmeleridir.
  • Daha ileri seviyede eklem problemlerinde hasta ağzını açarken eklem bölgesinden ses gelebilir veya hasta ağzını kısıtlı bir oranda açabilir. Bu durumlarda hemen bir diş hekimine gitmek gereklidir. Çünkü eklem problemlerinin ileriki safhalarında tedavileri daha zordur.
  • Tedavisi kolay mıdır, maliyetli midir?
  • Tedavisi dişlerin kapanışını dengeleyen ve düzene sokan bir gece plağının yapımıyla sağlanabilir. Hastanın en az 6 ay boyunca her gece düzenli olarak bu plağı kullanması gerekmektedir. Bu süreçte hekimin de hastayı ayda bir çağırarak kontrol altında tutması gerekmektedir. Bu tedavinin tercihen protetik diş tedavisi uzmanı hekimler tarafından yapılması önerilir. Bunun nedeni yapılan tedavideki hataların hastanın durumunu daha kötü bir hale getirmesinin mümkün olmasıdır.
  • Plak tedavisi her eklem hastasına durumuna uygun bir şekilde yapılır. Ancak 6 ay ila 1 yıl arasında plak kullandıktan sonra eğer hastanın dişsel bir bozukluğu varsa bu sürecin sonunda dişlerin kapanışının düzeltilmesi gerekmektedir. Bu işlem ortodontik tedavi, dişleri aşındırarak veya protetik tedavi ile yapılabilir.
  • Yemek yerken, ağzını açarken hatta konuşurken bile ağrıları olan bir hastanın rahatlamasını sağlayan bir tedavi olduğu için maliyet eklem hastalıklarının tedavisinde hasta ve hekim için her zaman ikinci planda olmalıdır.
  • Eklem rahatsızlığı olanlar başka nelere dikkat etmelidirler?
  • Geceleri diş sıkan veya gıcırdatan kişinin eklemini 24 saat ayakta durmak zorunda olan bir kişinin bacak eklemine benzetmek mümkündür. 24 saat ayakta durduğunuzda bacaklarınız nasıl ağrıyacaksa gece boyunca diş sıkmanız da çene eklemini bu şekilde etkileyecektir.
  • Bu durumda gün içinde çene eklemini yoracak işlemlerden kaçınabiliriz. Mesela sakız çiğnemek, büyük bir meyveyi ısırarak yemek, gün boyunca konuşmak, fast food tarzı ürünleri büyük lokmalar halinde koparmak, fındık fıstık gibi çerezleri çok tüketmek çene eklemini çok yoracağından kaçınmak gerekebilir.
  • Stres faktörüne çok bağlı bir durum olduğu için psikolojik destek alabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Emre BAYRAMOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Emre BAYRAMOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Emre BAYRAMOĞLU'nun Makaleleri
► Diş Sıkma-Diş Gıcırdatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Sıkma ve Gıcırdatma Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA
► Diş Sıkma ve Gıcırdatma (Bruksizm) Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU
► Diş Sıkma Dr.Dt. Nihat TANFER
► Diş Gıcırdatma (Buruksizm) PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Dt.Erkut AKÇALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:33
Top