2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gastrit ve Beslenme
MAKALE #8490 © Yazan Dyt.İlkay KIVRAK | Yayın Şubat 2012 | 5,914 Okuyucu
GASTRİT VE BESLENME

Gastrit mide mukozasının (iç yüzeyinin) iltihaplanmasına verilen isimdir. Çeşitli nedenlere bağlı oluşabilir. Asprin ve genellikle ağrı kesiciler, kafeinli içecekler, sigara kullanımı, helicobacter pylori adındaki bir bakterinin yol açtığı mide enfeksiyonu, yaralanma, yanık gibi stres oluşturan durumlar, yetersiz ve düzensiz beslenme başlıca gastrit nedenleridir.

Karın ağrısı, kramplar, ağızda acı bir tat, kusma, mide bulantısı, gaz ve hazımsızlık, şişkinlik hissi, iştah azalması belirtileri arasındadır.

Hiçbir belirti göstermeden ilerleyebileceğinden genellikle ileriki yaşlarda daha sık görülür ve çoğunlukla kronikleşmiştir. Ülsere göre daha yüzeysel bir hastalıktır ancak tedavi edilmediğinde ülsere yol açabilir. Tedavide ilaç tedavisinin yanında mutlaka diyet tedavisi de uygulanmalıdır. Sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı, demli çay ve kahve tüketilmemeli, gereksiz ilaç kullanımından (özellikle ağrı kesici ve asprin) kaçınılmalıdır.

Diyet Tedavisi


- Uzun süre aç kalmaktan kaçının. Sabah-öğle ve akşam öğünleri düzenli tüketilmeli ve ana öğünler arasındaki açlık süresi 2-3 saatten uzun olmayacak şekilde sağlıklı ara öğünler tüketilmelidir.
- Asitli yiyecek ve içecekler mideye zarar verdiği için tüketilmemelidir. Portakal gibi asitli meyveler ve bunların suları, kola gibi asitli içecekler ve hazır meyve suları mideye zarar verebilir.
- Sindirimi zor olan yiyeceklerden kaçının. Özellikle çiğ sebze ve meyvelerin fazla tüketimi mideye zarar verebilir. Salatalar tek başına bir öğün olarak değil yemeklerin yanında tüketilebilir veya salata yerine haşlanmış veya buharda pişmiş sebzeler tercih edilebilir. Meyveler olgun ve kabuksuz olarak tercih edilmelidir.
- Acı baharatlar ve tuzlu, baharatlı yiyecekler de mideye zarar verir. Turşu, salamura, çemen, sucuk, sosis, salam gibi tuzlu ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir.
- Hazır soslar, yağlı yiyecekler (mayonez, kaymak, krema…), yağda kızartılarak veya kavrularak yapılan yemekler tüketilmemelidir.
- Süt-yoğurt bazı durumlarda hazımsızlık yapabilir. Eğer rahatsızlık vermiyorsa tüketilebilir.
- Aşırı üzüntü ve stresten uzak durun, ağız içinde bozuk ve çürük diş varsa tedavi görün.
- Kahvaltıda 1 dilim az yağlı ve az tuzlu peynir, 1-2 dilim ekmek ve 1 çay bardağı ılık ıhlamur veya rahatsız etmiyorsa süt tüketin.
- Öğle-Akşam yemeklerinde Çorba (pirinç, sebze, un çorbaları…) ve kavrulmadan pişmiş sebze veya et yemeği yanında az yoğurt ve 1-2 dilim ekmekle beraber alınabilir.
- Ara öğünlerde 1 porsiyon kabuksuz olgun meyve veya yoğurt tüketilebilir.
- Tüm bunların yanında doktorunuzun uygun gördüğü ilaçların düzenli kullanımı çok önemlidir. İlaç ve diyet tedavisi beraberinde yaşam tarzı değişikliği ile mide sağlığımıza ulaşmamız mümkün.

ÖRNEK MENÜ

Kahvaltı : 1 adet yumurta veya 1 kibrit kutusu kadar tuzsuz peynir
1-2 çay bardağı ıhlamur/ılık süt
1-2 dilim ekmek
1 adet kabuksuz elma/şeftali/çilek
İkindi : 1 çay bardağı süt veya ıhlamur ve 2 bisküvi veya 1 küçük kase sütlü tatlı veya tatlı yoğurt
Öğle : 1 porsiyon kızartılmadan pişirilmiş et,tavuk veya balık, yanında patates püresi veya bunların yerine sebze yemeği
Salata veya meyve
1-2 dilim ekmek
Akşam : 1 porsiyon çorba (pirinç, şehriye, sebze, un çorbalarından) veya pilav/makarna
1 porsiyon kıymalı sebze yemeği
1-2 dilim ekmek
1 adet kabuksuz meyve
Salata veya meyve

Sağlıklı günler .....
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gastrit ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İlkay KIVRAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İlkay KIVRAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlkay KIVRAK'ın Makaleleri
► Gastrit ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Dyt.Beste ALİMERT
► Gastrit İçin Beslenme PDF Dyt.Nilgün AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gastrit ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon ve Beslenme Mart 2012
► Gebelik Öncesi Beslenme Şubat 2012
► Hipertansiyon ve Beslenme Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:29
Top