2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kas Ağrısı - Fibromyalji ve Manuel Terapi
MAKALE #8505 © Yazan Fzt.Teoman GÜNDÜZ | Yayın Mart 2012 | 17,606 Okuyucu
Kas Ağrısı-Fibromyalji ve Manuel Terapi

Sizin de bazen kaslarınızın normalden daha fazla sertleştiği ve hatta elinizle yokladığınzda sanki bir kütüğe dokunduğunuz oldu mu? Hatta ve hatta çoğu insanın dediği gibi elinizle bastırdığınızda nohut büyüklüğünde sağa ve sola kaçan sertlikler geliyor mu?

Fibromyaljinin kökeni incelemekle başlayabiliriz hastalığı daha iyi anlayabilmek adına.Fibro Latincede fibröz dokunun kısaltılmasıdır.Myo ise kas,Algos-alji ise ağrı demektir.O halde fibromyaljiyi geniş ve yaygın olarak kaslarda ağrının ve fibröz dokunun kollajen lifler bakımından zengin, hücre ve damarlardan yoksun bağdoku miktarının artmasıdır.Ne yazıkki kadınlarda daha sık görülen özellikle 20 li yaşlarda başlayan bir rahatsızlıktır.Çoğunlukla gereksiz yere kullandığınız ağrı kesici ve benzeri ilaçlara kolay kolay cevap vermez.Peki daha yakından tanımak gerekirse fibromyalji bize hangi şekilde kendini gösterir ve belirtileri nedir?

Genellikle ağrı boyundan ve enseden başlar,kürek kemikleri arasında yoğunluk gösterir.Trapez üst dediğimiz kas grubu vücudun paratoneri gibi çalışır.İskelet sistemine yöneltilen her türlü olumsuzlukta toplayıcı gibi görev yapar ve zamanla sertleşme ve gerginlik görülür.Ayrıca omuzlarda belde ve kalçada da ağrılar gözlenmektedir.
Ağrıyla birlikte görülen yanma ve sızlama hissi olur.Hastanın ifadesi ile kemiricidir.Uyku ve vücutta hassas noktalar belirgindir.Yorgunluk ve bitkinlik de eşlik edebilir.Özellikle stresli ve sinirli olunan zamanlarda ağrı artar.Ayrıca pek de sık görülmemekle birlikte karın ağrısı şişikinlik,barsak ve mesena problemleri kabızlık ve ishal cinsel işlev bozuklukları görülebilir.

Bu ağrılardan şikayetçi bir hastaya fibromyalji tanısı koymak için fiziksel muyane ile birlikte şikayetlerin en az 3-4 ay sürmesi gerekmektedir.Ayrıca hastada genelde sabah bitkinliği ve bununla birlikte vücudun birkaç yerinde hassas noktalar olması gerekir.Genellikle diğer tetkikler normaldir.

Hastalığın sebebi genetik föktörlerle birlikte ruhsal ve fiziksel sorunlar olarak görülmektedir.Kişinin ağır bir depresyon geçirmesi bunalımda olması, yakınını kaybetmesi ekonomik sorunlar stres, fibromyalji için yeterli sebebler olabilir. İklim çok fazla etkili değildir.Ayrıca romatizmal hastalıkların seyrinde de görülebilir.Kronik yorgunluk ve migrende de görülebilr.

Fibromyaljinin tedavisinde ilk amaç uykuyu düzenlemek ruhsal sorunları tedavi etmek olmalıdır.Bunlar için antidepresanlar ağrı kesici ve kas gevşeticileri etkili dozda alnımalıdır.Hasta yaşam şeklini değiştirmelidir.Özellikle uyku düzen içersinde olmalıdır.Uyku düzeni içinde vücudu aşırı zorlamadan düzenli sporla yormalıdr.Klasik fizyoterapi yöntemlerinden elektrofiziksel ajanlar,sıcak uygulamalar,infraruj tedavisi gibi yüzeyel ısıtıcıların yanında ultrason ve kısa dalga akımları ile derin dokuları ısıtmak yararlı olabilir.Ayrıca ağrı içinde enterferans ve tens gibi uygulamalar yapılabilir.Düzenli yapılacak spor ve aktiviteler mutluluk hormonunu artırarak kişinin psikolojik durumunu düzeltir.Ayrıca kassal esnetmeler güçlendirmeler ve gevşetmeler ağrıyı azaltır dolaşımı artırır.

Bununla birlikte yeni yaşamın içersine kas gevşetme teknikleri,doğru nefes alma yöntemleri,yoga meditasyon gibi kişisel tatmini artıracak aktiviteler katılarak hem fiziksel hem ruhsal gevşeme sağlanır bu da stresle başetmede yardımcı olabilir.
Klasik yöntemlerle birlikte bizler manuel fizyoterapistler olarak,fibromyalji hastalarında özellikle merkezi sinir sistemini rahatlatacak craniosacral tedavi, kas ve eklem sistemini rahatlatacak mobilizasyonlar ve manipülasyonlar,kasları gevşetecek myofasial germe ve medikal masaj teknikleri ,özellikle kasların fasyalarını rahatlatacak ağrı bantları ve elastik bantlar,genel bir bütünlük sağlama adına fasya ve iç organlara yönelik osteopati uygulamaları yaparak hastaların tamamına yakınında başarılı sonuçlar almaktayız.

Fizyoterapist Teoman Gündüz
Mart 2012
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kas Ağrısı - Fibromyalji ve Manuel Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Teoman GÜNDÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Teoman GÜNDÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Teoman GÜNDÜZ Fotoğraf
Fzt.Teoman GÜNDÜZ
İzmir
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Teoman GÜNDÜZ'ün Yazıları
► Manuel Terapi Fzt.Deniz İŞÇİ
► Manuel Terapi Fzt.Uğur GÜLEÇ
► Ortopedik Manuel Terapi Fzt.Cihat SEYREK
► Manuel Terapi Nedir Fzt.Ersin SEVER
► Manuel Terapi Nedir? Fzt.Sedat BAYRAK
► Bel Fıtığı ve Manuel Terapi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
► Boyun Fıtığı ve Manuel Terapi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kas Ağrısı - Fibromyalji ve Manuel Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kayropraktik Tedavisi Mayıs 2013
► Craniosacral Tedavi Aralık 2011
◊ Manuel Terapi Ocak 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:32
Top