2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarla İletişimin Temeli
MAKALE #8535 © Yazan Meral HASANDAYIOĞLU | Yayın Mart 2012 | 4,777 Okuyucu
İLETİŞİMİN TEMELİ

Yeni bir bebeğin dünyaya gelişi ile evli çiftler artık anne- baba kimliğine kavuşmuşlardır. Yaşamlarını farklı bir boyutta devam ettirecekler. Heyecan, mutluluk, telaş, kaygı ve bazen şaşkınlık duyguları ile dalgalanacaklar ama yeni yaşam tarzına çabuk uyum sağlayacaklardır. Anne- baba olarak bebekleri ile iletişimde onun dilini anlama ve ihtiyaçlarını gidermede sıkıntı yaşasalar da Anne içgüdüsel olarak ne yapması gerektiğini biliyor babada ona eşlik ediyor, olacaktır. O halde sorun yok.
Bebeğimizin yetişkinlikte de sorun yaşamaması için onu size tanıtıp nasıl davranmalıyız? Sorusuyla ilgili ipuçları vereceğim.

Bebeğimiz ilk haftalarda zamanının çoğunu uyuyarak geçirir. Anne karnındaki güvenli ortamı devam ettirmek ister. Ancak, ihtiyaçlarını karşılamak için uyanır, ağlar, sinyaller verir. İhtiyaçların zamanında eksiksiz karşılanması anne bebek arasında kurulan güvenli bağlanmanın devamını sağlayacaktır.

Bağlanma bir defada olup biten durum değildir; Anne ve bebek için sürekliliği olan bir yolculuktur. Bağlanmanın niteliğini, bebeğinize olan ilginiz ve duyarlı bakımınız belirler. Bebeğiniz ya güvenli ya da güvensiz bir bağ kurabilir. Duyarlı ve tutarlı bakım vermeniz güvenli bir bağ oluşumunu ve sağlıklı ilk ilişkilerin kurulmasını teşvik eder. Bu da ileride arkadaşları, öğretmeni ve diğer yetişkinlerle sağlıklı ilişkiler kurabilmesini ve özgüven geliştirmesini sağlar. Bebek annesine güvenmeden kendine güvenmeyi öğrenemez.
0-1 yaş arasında kurulan güvenli bağ ilerleyen dönemde ortaya çıkan bağımsızlaşma sürecinin sağlıklı gelişmesine neden olur. 0-6 aylar; tanımanın ve güvenmenin oluşabilmesi için temeli atılan en önemli iletişim dönemidir. Aile içinde anne-babanın dışında çok fazla sayıda insanın bebeğe dokunması, kucağına alması ve bakımı ile ilgilenmesi bağlanma sorunu yaşatabilir, bebek huzursuzlaşabilir.

Bebek doğduğu andan itibaren çevresinde olup bitenlere karşı duyarlıdır. Seslere tepki vermesi sizin hareketlerinizi takip etmesi iletişim kurmak için gösterdiği ilk girişimler olarak kabul edilebilir. Siz de bebeğinizin bu girişimlerine karşılık vermek için onun gözlerine 20 -25 cm uzaklıktan bakmaya çalışın, çünkü bu mesafe bebeklerin görmek için odaklanabildiği en iyi uzaklıktır.

Bebeğinizi gözlemleyin, ilk haftalarda farklı saatlerde uyanıp ağlasa da zaman ilerledikçe ihtiyaçlarını gidermek için hep aynı saatlerde uyanacaktır.
Ağlamanın bebeğinizin dil gelişimi için çok önemli olduğunu her zaman hatırlayın. Bebeğiniz konuşmaya geçmeden önceki dönemde ancak ağlayarak kendi ihtiyaçlarını karşısındakilere iletebiliyor.

Birinci ayın sonunda ağlamaları isteklerini belirtici nitelik kazanır. Altı ıslandığında, ilgi ve sevgi arzuladığında, bir yeri ağrıdığında başka türlü ağlamaya başlar. Dikkatli bir anne bu farkı hisseder. Anne, bebek için en önemli varlıktır. Anne gülümser ise bebek de gülümser.

Anne sakin, yumuşak ve sevecense bebek de sakin, huzurlu ve gülümseyen bir bebek olur. Birazda bebeğimizle birlikte keyifle yapabileceğimiz etkinliklerden bahsetmek istiyorum bu etkinlikler sayesinde daha rahat iletişim kurabiliriz.

1- Yaptığınız etkinlik ne olursa olsun yaklaşımınız sevgi dolu, şefkatli ve yumuşak olsun. Örneğin, bebeğinizi kucağınıza alıp ayna karşısında ismini seslenin çıkardığı sesleri taklit edin.
2-Bebeğinizle sık konuşun. Konuşmanız bebeksi olmasın, doğal ve sakin olun.
3- Bebeğinizle göz teması kurun. Müzik dinletin, ritme uygun kucağınızda hareket ettirin ve dans edin.
4-Bebeğinize renkli resimler gösterin. Resimlerle ilgili konuşun.
5- Bebeğinizin görüş alanı içindeki nesneleri hareket ettirin. Dikkatini çekin.
6- Ona farklı boyutta ve malzemelerden yapılmış oyuncaklar verin.
9- Bebeğinizi açık havaya çıkarın. Yolda giderken ilgisini çeken nesneleri işaret edin ve adını söyleyin. Bir yaşından itibaren çevresini keşfetmesini destekleyin.
10- Ona hikâyeler, masallar öyküler anlatın, yüksek sesle okumak beyni uyarmanın en basit ve etkili yoludur. Okurken sesinize heyecan katın.
11-Altını değiştirirken, banyo yaptırırken her aşamayı açıklayın.
12-1,5 yaşından itibaren resim yapması için eline kâğıt ve boya verin. Sınırsız karalama yapacaktır. Bu nedenle kâğıdınızı büyük, boyanızı kalın pastel veya mum boya tercih edin. Nesnelerin tadına bakmak isteyeceğinden, etkinlik sırasında yanında olun.
Anne- Baba olmanın sorumluluk gerektirdiğini biliyoruz, yükümüz ağır ancak bir o kadar zevkli ve renkli yeter ki bebeğimizle geçirdiğimiz zamandan zevk almasını bilelim. Onunla paylaşımımız ne olursa olsun önce sevgi ve şefkatle dolu olsun gerisi kendiliğinden gelir.

Çocuğumuzun kendine güvenli ve sağlıklı ilişkiler kurabilen yetişkin olması dileği ile hoşça kalın.

Bu makale Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı & Aile Danışmanı Meral Hasandayıoğlu tarafından 28.02.2012 tarihinde yazılmıştır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarla İletişimin Temeli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Meral HASANDAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Meral HASANDAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral HASANDAYIOĞLU Fotoğraf
Meral HASANDAYIOĞLU
İzmir
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Meral HASANDAYIOĞLU'nun Makaleleri
► İletişimin Püf Noktaları Psk.Burcu ATATÜR
► Etkili İletişimin Kuralları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Aile İçi İletişimin Arttırılması Psk.Melek SARIÇİÇEK
► İletişimin Sihirli Gücü Psk.İpek ERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarla İletişimin Temeli' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Öfke ? Şubat 2016
► Eşimi Kıskanıyorum Ocak 2015
► Ailenin Önemi Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:43
Top