2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanan Anne Babalar mı?
MAKALE #8552 © Yazan Uzm.Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ | Yayın Mart 2012 | 5,327 Okuyucu
Evliliklerde boşanma hukuki bir süreç, kağıt üstünde boşanmak mümkün. Peki ya karı kocalar duygusal ve fiziksel boşanmayı gerçekleştiremezse neler oluyor? Hele bir de aynı zamanda çocukları varsa..O zaman durum daha da zorlaşıyor elbette ki.
Boşanan anne babalar mı yoksa karı kocalar mı? Çocuklara bunu sağlıklı bir şekilde anlatabilmek çok önemli. Boşanmış ailelerde çocuğun daha az zarar görmesi, anne ve babanın karşılıklı tutum ve davranışlarına bağlı.

Eşlerden biri kendisine yeni bir hayat kurmaya çalışıyor, diğeri ise durumu kabullenebilmiş veya eski eşine dair bağımlılığından vazgeçebilmiş değil. Bu durumda anne babasının arasında kalan çocuk aslında karı koca çatışmasının mağduru oluyor. Duygusal boşanmayı gerçekleştiremeyen eş çocuğu kendi duygularına kalkan yapabiliyor. Eski eşine çocuğunu göstermeyebiliyor, kendisine hayat kurmak isteyen eş ise anne veya babalık görevlerini unutabiliyor. Yeni hayatında çocuğunu ihmal edebiliyor eski eşinden kaçabilmek için. Eski eşler birbiriyle mücadele ederken bundan en büyük zararı çocuklar görüyor.

Diğer bir sıkıntı boşanma öncesi veya sonrası çocuklara büyük sorumluluklar yüklemek. Anneler veya babalar karşı tarafın davranışıyla ilgili çocukları hakem yapmak isterler. Derler ki “söyle bakalım yavrum annen mi haklı baban mı?”. Çocuk için kimin haklı olup olmadığı değil, anne ve babasının çocuğun farkına varıp varmadığı önemlidir. Her insan gibi çocuklar da farkedilmek ve kabul görmek isterler. Doğumdan itibaren çocuğun üstünde olan ilgi azaldığında durumu anlamlandıramayan çocuk, anne babasının boşanmasını kendi suçu olarak görür. Çocuk dünyasında buna dair bir çok olumsuz düşünce geliştirir, şemalar dediğimiz bu inançlar yetişkin hayatında mutsuz bir evlilik yapmasına yol açabilir.

Eşler çatışırken ihmal edilen anne babalık görevleri, bazen çocukta ortaya çıkan davranış problemlerine neden olabilir. Anne babasından yeterli duygusal desteği göremeyen çocuklarda alt ıslatma, tırnak yeme, tikler, yıkıcı davranışlar veya okul başarısızlığı görülebilir.

İstatistiksel veriler boşanmanın ciddi bir sosyal sorun olduğunu şüphe götürmez bir tarzda kanıtlamaktadır. Ancak boşanmayı iyi ya da kötünün karşıtlığı olarak görmek çok basit bir yaklaşım olur.

Boşanma ile ilgili düşündürücü gerçeklerin ve anne babası boşanmış çocukların gelişimle ilgili ve psikolojik sorunlar yaşamak açısından diğer çocuklardan daha fazla risk altında olduğuna dair artan verilerin ışığı altında, giderek daha fazla çift aileyi dağıtmanın doğru olup olmayacağını sorgulamaktadır. Bazıları, en azından çocuklar büyüyüp evden ayrılana kadar, kişisel isteklerini bir kenara atıp evliliği sürdürmeyi düşünebilir. Boşanmayı karşı tarafın istediği durumlarda, eşler karşı tarafın önüne istatistikleri koyarak, karşı tarafta suçluluk duyguları uyandırıp, fikrini değiştirmeyi deneyebilir. Araştırma sonuçları göstermiştir ki; sadece çocukların iyiliği için bir arada kalmanın çok nadir işe yaradığıdır. Bazen, birarada kalmak, çocuklara, anlaşamayan eşlerin boşanmasından daha çok zarar verebilmektedir. Kasıtlı sessiz kalmalardan, sürekli bağrış çağırışlardan, fiziksel şiddet göstermeye kadar çeşitli anlaşmazlık tezahürlerine şahit olmuş çocuklar, boşanmış aile çocuklarından daha uyumsuzdur. Kısacası, bazen, bir evlilik sorununu çözmenin tek yolu evliliği sona erdirmek olabilir.
Günümüzde evliliklerin sona ermesi sık rastlanır bir olay olduğu için, bir çok çocuk- çok küçük olanlar hariç- boşanma kelimesini bilmektedirler.

Eğer evliliğiniz bir süredir gergin ve mutsuzsa, çocuklarınızın birşeylerin yolunda gitmediğinin farkında olmaları büyük bir olasılıktır. Kavganın-özellikle fiziksel şiddet ve alkolizm- bol olduğu ailelerde, çocuklar farkında olmadan, anne babalarının ruhsal durumlarını okumayı öğrenirler. Kızgın ya da mutsuz bir ebeveyne yaklaşmak için en doğru zamanı çeşitli ayrıntılardan yola çıkarak bulabilirler. Aynı şekilde ne zaman ortada olmamaları gerektiğini de bilirler. Boşanma hakkında az çok bir şeyler bilmek ve sürekli anne-babanın kavgasına tanık olmak bile birçok çocuğu anne babasının ayrılıyor ya da boşanıyor olduğu haberine hazırlamaz. Olay patladığı zaman, ki bu çoğu kez anne ya da babanın evden ayrılması ile kanıtlanır, bir çok çocuk gerçekten sarsılır. Eğer çocuk anne ve babasının kavgalarından uzak tutulmuşsa daha da büyük bir şok yaşar. İstismar eden biri bile olsa, bir ebeveynden ayrı olmak çocukları dehşete düşürür. Çocuğun aileyi terk etmiş olan ebeveyni özlemesi doğaldır. Ebeveynin ayrılmış olması çocukların bağlılık duygularını yok etmez.

Amato ve Keith (1991) boşanmış ailelerin çocuklarıyla ilgili yapılan 92 çalışmanın metaanalizini yapmışlardır. Boşanma sırasında çocuğun yaşının, çocuğun psikolojik ve sosyal uyum ve anne-baba ile ilişkilerine üzerine en anlamlı etki eden faktör olduğunu saptamışlardır. Her çocuğun gelişim hızı aynı olmasa da, aynı yaş grubundaki çocuklar benzer özellikler taşır. Ailenin dağılması, aynı yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda da bir çok değişik duygusal tepkiye yol açar. Çocuklar bu duyguları ilerideki yaşamlarının çeşitli aşamalarında tekrar tekrar yaşayabilirler. İçinde bulundukları yaşa göre bazı duygular öne çıkar, diğerleri geri planda kalıp ileriki yaşlarda tekrar yoğunluk kazanır.
Önemli olan eşlerin duygusal ve fiziksel boşanmayı sağlayarak, yasal boşanmayı gerçekleştirebilmesi. Karı kocalık ilişkisi bitebiliyor, ancak anne babalık bir ömür boyu süren belki de hayattaki en zor görev. İnsanlar eşlerini seçebilme şansına sahip mutsuz olduklarında da boşanabilme seçenekleri her zaman var. Ancak bir çocuk için anne babasını seçme veya değiştirme ihtimali mümkün değil. Karı kocalık rolleri bittiğinde de anne baba kalmayı başarabilmek çocuğun gelişimi için çok önemli. Bir insanın anavatanı çocukluğudur sözünü unutmayarak, çocuklarımızın çocukluğunu mutlu ve sağlıklı geçirebilmesi için anne babalık görevlerimizi unutmamalıyız.

Uzm.Psikolog
Didem TURGUT ÇÖNKÜ

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanan Anne Babalar mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ'nün Makaleleri
► Evhamlı Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Sık Seyahat Eden Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Gençlerde Asilik ve Anne Babalar Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanan Anne Babalar mı?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma ve Çocuklar Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:01
Top