2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişimde Dinlemenin Önemi
MAKALE #8576 © Yazan Meral HASANDAYIOĞLU | Yayın Mart 2012 | 13,354 Okuyucu
İLETİŞİMDE DİNLEMENİN ÖNEMİ

Biz anne-babalar ve öğretmenler, çocukların sorunlarına çözüm ararken, görevimizin onlarla konuşmak, öğüt vermek ve öneri de bulunmak olduğunu düşünürüz. Oysa çocuğun sorunlarını çözmede gerekli olan, onu dinlemektir. Dinlemek çocuğun gelecekte de sağlıklı bir iletişim kurabilmesini, kendisi hakkında olumlu duygulara sahip olmasını, değer verildiğini hissetmesini kendine saygısını ve problem çözme davranışını geliştirir. Konuşmasına fırsat verilen çocuk, başkalarını da dinlemeyi öğrenir. Dinleyen çocuk, olayları daha rahat kavrar, neden sonuç ilişkileri kurarak zihninde muhakeme eder. Kendi düşüncelerini aktarır. Böylece etkilendiği etmenleri süzgeçten geçirerek tepki vermeyi öğrenir. Çocuğun bütün bunları başarabilmesi için yaşantı edinmesini sağlamamız gereklidir. Çocuk yaşayarak öğrenir. Yani bizim onu dinlememiz duygularını rahat ifade etmesini sağlamamız, dinlemeyi öğrenmesi açısından önemlidir.
İyi bir dinleyici olmak için; çocuğu dinlerken rahat bir şekilde oturulmalıdır. Rahat bir oturuş çocuğu dinlemeyi kolaylaştırır. Çocukla konuşurken göz teması kurmak önemlidir. Bu nedenle ya çocuğun boyunun hizasına gelmek için diz çökmeli ya da kucağa almalıdır. Konuşurken aynı seviyede olmak, çocuğa biz eşitiz, rahatlayabilirsin mesajı verir. Aksi durumda kendisinden fiziksel olarak çok büyük olan anne- babasını otorite olarak kabul eder. Duygularını paylaşmaya çekinebilir. Göz teması çocuğa duyulan ilgiyi ve saygıyı gösterir. Kendi duygularının anlaşılıp anlaşılmadığını hissetmek ister. Göz göze gelmek bazen en iyi iletişim yoludur. Konuşurken karsısındakinin gözlerindeki sevgi ve ilgiyi hisseden çocuk içindeki sıkıntıları daha rahat dile getirebilir. Kendisi ile ilgili olumlu yargılar geliştirir.

Çocuk, uykusuz, yorgun, acıkmış ya da başkalarının yanındaysa konuşmak istemez. Fiziksel ihtiyaçları karşılanmış olursa konuşma bölünmez. Konuşurken çocuğun aynı zamanda ses tonuna, yüz ifadelerine ve bakışlarını kaçırıp kaçırmadığına dikkat edilmeli, davranışları ile söylediklerinin tutarlı olup olmadığına bakılmalı. Örneğin Anne- babası boşanmış çocuk “ hayır ben onların ayrılmasına üzülmedim.” Derken gözleri sulanıyorsa çocuğun söyledikleri bize inandırıcı gelmez. İyi bir dinleyici olmak için, karşımızdaki kişinin beden dilini de duymamız gerekir. Çocuk kendisine yakın duran, yüzüne bakan kişiye daha çok güven ve konuşma isteği duyar. Çocuk bir şey anlatırken “ tamam, sen anlat ben dinliyorum” diyen ve bu arada başka bir işle uğraşan anneyle konuşmak istemez.

Dinleme sırasında çocuğun sözünü kesmeden,çocuk durakladığında “Hımm, evet anlıyorum.....” gibi sözlü belirtiler ya da gülümseme, baş sallama gibi sözsüz belirtiler yapılmalıdır.

Çocuğu dinlerken sessiz olunmalı, zaman zaman duraklamalarda söze karışılmalıdır. Sessizlik, konuşan kişiye konuştukları hakkında düşünme ve olaya daha dikkatli bakma fırsatı verir, konuşan kişiyi rahatlatır. “Arkadaşlarımla oyun oynamayacağım.” diyen bir çocuğun sözünü keserek “Ben sana söylemiştim, onlar iyi çocuklar değil başka arkadaşlar bulmalısın.” demek o çocuk için gereken sessizliği sağlamaz. Çocuk düşüncelerini tam olarak söyleyemez, kendisini rahatsız hisseder. Yargılandığını düşünebilir ve konuşmaktan vazgeçer. Çocuğumuzu dinlemenin başka yararı var mı? Diye incelediğimizde;

Kelime dağarcığının zenginleştiğini, Konuşma yeteneğinin geliştiğini ve duygularını daha iyi ifade ettiğini görüyoruz. Ayrıca,

Çocuğun içine kapanması, ağlaması, saldırgan davranması yerine kendini sözle anlatarak rahatlamasını sağlar. Çocuğun toplumsal yaşama uyumunu kolaylaştırır.
Doğru anlaşıldığını hisseden çocuk, kendini daha huzurlu ve rahat hisseder. Bunun sonucunda çocuğun kendine güveni artar. Duygusal ve sosyal yönden gelişmesini sağlar. Başkaları tarafından dinlenen çocuk da başkalarını kolaylıkla dinler. Aile içi ve diğer ilişki kurduğu insanlarla sağlıklı bir iletişim içine girmesini kolaylaştırır. Çoğu çatışmalar karşımızdaki kişiyi yeterince dinlemediğimiz için oluşmaktadır. Duygularını konuşma yoluyla dile getiremeyen kişi, bir şekilde anlatmak anlaşılmak isteyecektir. Çocuklarımızı etkin dinersek eğer, şiddet ve öfke gibi çatışma içeren yolları denemeye ihtiyaç duymayacaklardır.

Çocuklarımızı etkin dinlemek ve sağlıklı iletişim kurmak dileği ile hoşça kalın.

Meral Hasandayıoğlu
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı&Aile Danışmanı





Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişimde Dinlemenin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Meral HASANDAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Meral HASANDAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral HASANDAYIOĞLU Fotoğraf
Meral HASANDAYIOĞLU
İzmir
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Meral HASANDAYIOĞLU'nun Makaleleri
► İletişimde Anlama Odaklılık Psk.Namık ACAR
► İletişimde Empati ve Sempati.. Psk.Cevher SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İletişimde Dinlemenin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Öfke ? Şubat 2016
► Eşimi Kıskanıyorum Ocak 2015
► Ailenin Önemi Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:56
Top