2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi-Köpekte Zatürre (Pnömoni) Hastalığının Hazırlayıcı Nedenleri ve Belirtileri
MAKALE #8584 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Mart 2012 | 35,053 Okuyucu
HAZIRLAYICI KEDİ-KÖPEKTE ZATÜRRE (PNÖMONİ) HASTALIĞININ NEDENLERİ,BELİRTİLERİ

Akciğer sorunlarıyla gelen bazı kedi-köpeklerinin sahiplerinin sigara tiryakisi olmalarımı dikkatimi çekti.Sigara tiryakisi hasta sahiplerinin evlerinde,kapalı ortamda da sigara içtiklerini evcil hayvanlarının bundan olumsuz etkilendiklerini gözledim.İnsanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarında pasif içici olmaları burada söz konusu..Akciğerleri sorunlu evcil hayvanlar yavru yada yaşlı değil 2 ila 5 yaş arasında olmaları pasif sigara içiciliğini akla getiriyor.İnsanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de sigara zatürre(pnömoni),akciğer kanseri,KOAH gibi solunum yolu hastalıklarında hazırlayıcı rol oynamaktadır.

Evcil hayvanlarda pasif içicilik, başkalarının içtiği sigara dumanına veya sigara dumanı içeriğinde bulunan kimyasal maddelere maruz kalarak soluma durumudur. Kendisi sigara içmeyen birinin sigara dumanına maruz kalması, istek dışı olarak gerçekleştiğinden, olaya bu isim verilmiştir.Sigara içen kişi tarafından, sigara dumanının sadece %15’lik bir bölümü solunuyor. Geri kalan yüzde ise dışarıya veriliyor. Bu nedenle de pasif içicilerin zarar görme riski daha yüksek.Kedi ve köpeklerin ömürlerinin 15-16 yıl olduğu düşünüldüğünden oluşan zarar daha da yüksektir. Tütün dumanında bulunan gazlar ve küçük parçacıklar, 60’ın üzerinde kansere neden olucu kimyasal madde içeriyor. Bunun dışında, sigara kullanmayan birisi sigara dumanına maruz kaldığında solunum yolları rahatsızlıkları, gözlerde yanma, öksürme ve burun çekme, baş ağrısı ve dikkat azalması gibi olumsuz etkiler de ortaya çıkabiliyor.

Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni bakteri, virüs ve nadiren parazitlerin sebep olduğu akciğer enfeksiyonu olarak ifade edilir. Zatürre, bakterilerin yol açtığı, yüksek ateş, öksürük ve koyu balgamla kendini belli eden bir hastalıktır. Bu bakterilerin neden olduğu her 100 hasta hayvandan 5′i ölümle sonuçlanır. Ayrıca bu bakterilerin kanda görülmesi ve bütün vücuda yayılması ciddi rahatsızlıklara yol açar. Bunların başında menenjit gelir. Belirtileri aniden ortaya çıkabileceği gibi, kronik ve uzun süreli bir seyir de gösterebilir .Yavru kedi - köpeklerde ve yaşlı hayvanlarda şiddetli seyreder ve ölüme yol açabilir. Zatürre mikrobunun antibiyotiklere karşı direnç kazanması da bu hastalığın ciddiyetini arttırmaktadır.

Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveol adı verilen havayla dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesine ve yine bu alana kan damarlarından gelen serumun dolmasına neden olur. İçleri serum sıvısı ve iltihap hücreleri ile dolan, yani hava içeriğini kaybeden alveoller solunum işlevlerini yerine getiremezler. Eğer pnömoni yaygın ise hastada solunum yetersizliği görülebilir.

Kedi-köpekde pasif içiciliğin dışındaki zatürreye hazırlayıcı sebepler;
-Yaşlılık
-Aşırı soğuk havaya maruz kalma
-Kronik kalp ya da akciğer hastalığının varlığı,
- Öksürük refleksinin bozulması,
- Yabancı cisim aspirasyonu,
- Zararlı gazlara maruz kalmak,

Pnömoni belirtileri;

Pnömoni genellikle ateş, boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerini takiben başlar ve hastalarda bu belirtilerden 2-3 gün sonra yüksek ateş, titreme, hızlı soluk alıp verme, halsizlik, öksürük, balgam çıkarma, nefes almakla batıcı tarzda göğüs ağrısı ve hastalığın ciddiyeti ile ilişkili olarak nefes darlığı, siyanoz gibi semptomlar ortaya çıkar. Atipik seyirli pnömonilerde , karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtiler de olabilir.

Hızlı solunum, tedirginlik
Boğazda, kaslarda ağrı olması
Nefes alıp verirken sırtta batma tarzında bir ağrı
Dudakların morarması ve dudaklarda uçuk tarzı yaralar meydana gelmesi
Dalgın ve yorgun bir halde olma, algılamada zorluk çekme
Çok fazla su içme isteği ve idrar miktarının azalması
Çok şiddetli ve ilerlemiş vakalarda koma hali görülür.

Bu belirtilerin hepsinin birarada olması gerekmez. Bunlardan bir kaçının olması, zatürre olma ihtimalini gösterir. Vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurulmalıdır.

İ.SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi-Köpekte Zatürre (Pnömoni) Hastalığının Hazırlayıcı Nedenleri ve Belirtileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Kedi ve Köpekte Kusma Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Gebelik ve Doğum Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Acil Bir Vakayı Farketme. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kedi-Köpekte Zatürre (Pnömoni) Hastalığının Hazırlayıcı Nedenleri ve Belirtileri' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:53
Top