2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



El Bakımı ve Shea Butter
MAKALE #8612 © Yazan Ebru KALAY SULAR | Yayın Mart 2012 | 7,372 Okuyucu
Dış etkenlerden en çok ellerimiz etkilenir. Eller, güzelliğin en önemli göstergesidir. Bir insanda farkına varmasak da ilk göze çarpan bölümüdür eller. Konuşurken, dokunurken velhasıl her şekilde en çok göz önünde elleriniz vardır. Sizin hakkınızdaki ilk yargılar da ellerinize bakarak edinilebilir. Temiz ve bakımlı mı yoksa özensiz ve bakımsız mı? Belki doğru, belki de değil ama Albert Einstein’ın dediği gibi; ‘Bir ön yargıyı yıkmak, bir atomu parçalamaktan daha zordur.’ Bakımsız, kuru ve çatlamış bir el ve ojesi bozulmuş, bakımsız ve kırılmış tırnaklar, karşınızdakilere, sizin de bakımsız olduğunuzu düşündürülebilir.

Buna karşılık, bakımlı, pürüzsüz, nemli bir cilt ve bakımlı tırnaklar da çevrenizdekilerin, sizin hakkınızda bakımlı olduğunuz gibi bir yargıya varmalarına neden olabilir. Bu nedenle, el bakımı, el güzelliği oldukça önemlidir. El bakımı düzenli ve sık aralıklarla olmalıdır. Çünkü, yaşlılık belirtileri kendini ilk olarak ellerinizde gösterir. Özellikle, sürekli olarak sıcak / soğuk suya ve deterjana maruz kalan ellerimiz kurur, irritasyona uğrar ve hızla yıpranır. Ellerin üzerinde ve özellikle de parmak uçlarında, tırnak kenarlarında kuruluklar, ciltte incelme, kuruluğa bağlı gerginlik hissi ve çatlama gibi sıkıntıların sıklıkla yaşandığı bilinir. Bu da, zaman içerisinde cildin hızlı yıpranmasına ve erken yaşlarda kırışıklık oluşumuna neden olabilir.

• Bu nedenle, deterjanla çalışırken eldiven kullanılması yıpranmayı geciktirmek için iyi bir önlem olacaktır. Ayrıca, işlerinizi bittikten hemen sonra iyi bir nemlendirici bakım kremi kullanmak da ellerinizi deterjan ve suyun olumsuz etkilerine karşı, hızlı bir bakım yaparak koruyacaktır.

• Mevsimsel değişiklikler, ani hava değişiklikleri de yine en çok ellerinizin yıpranmasına neden olur. Soğuk havalarda ellerinizin görünümü daha kırışık, mat, bakımsız ve kuru olabilir. Soğuk ve nemli hava ellerinizin çok hızlı çatlamasına neden olabilir. Çok sıcak havalarda da, el üzerinde kuruluklar, pullanmalar, matlık ve kırışıklık görünümü dikkat çeker. Bu durumlarda daha sık aralıklarla nemlendirici kullanmak faydalı olacaktır. Gün ortasında dışarıda krem bulmak sorun olabilir. Büyük ambalajları taşımak da oldukça zahmetlidir. Bu nedenle, kullandığınız nemlendiricilerin çanta / seyahat boylarından temin ederek, gün ortasında nemlendirici krem ihtiyacınızı da giderebilirsiniz.

• Ellerinizin de yüzünüz gibi düzenli olarak günlük ve ayrıca belirli aralıklarla yapılan yoğun bir bakıma ihtiyacı olduğunu unutmayın. Her mevsimde, ancak, özellikle yaz aylarında UV ışınlarının zararlı etkileri daha yoğun olacağından el bakımınıza gösterdiğiniz özen de her zamankinden fazla olmalıdır. Her mevsimin ellerinizin ihtiyaçlarını artırıp azalttığı dönemler olabilir. Cildinizin ihtiyaçlarını görerek önlem almak, cildinizi ve sizi daha bakımlı, genç ve güzel gösterecektir. Hava koşulları da kırışıklık oluşumunda, beslenme şekli, su ile fazla temas, deterjan ve kimyasal madde ile çalışmak kadar etkili olabilir. Düzenli nemlendirici krem kullanmak bu tip dış etkenlerin olumsuz etkilerini en aza indirir. Özellikle elleri su, deterjan ya da kimyasal madde ile çok temas eden bireylerin daha sık aralıklarla nemlendirici kullanmaları gerekebilir.

• El bakımı oldukça önemlidir. El bakımının tırnak bakımıyla beraber düşünülmesi daha doğru olur. Sağlıklı tırnak, esnek ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Görünümü pürüzsüz, tırnak uçları beyazdır. Zaman zaman, çoğumuz tırnaklarıyla ilgili sorunlar yaşadığımız dönemler geçirmişizdir. Tırnak kırılmalarının ve pul pul kalkmasının birçok nedeni olabilir. Tırnak üzerindeki beyaz lekeler, renk değişiklikleri, yavaş uzama, tırnaklardaki yumuşamalar ve tırnak batmaları gibi sorunlar da dış etkenlerden kaynaklanabileceği gibi bazı sağlık sorunları, vitamin eksikliği, demir anemisi, dengeli beslenmeme v.b. nedeniyle de olabilir. Böyle bir durumda bir uzmandan yardım almak gerekebilir.

• Dış etkenlere bağlı tırnak kırılmalarının birçok sebebi olabilir. Ellerinizin çok fazla kimyasal madde, deterjan, sıcak – soğuk su, ani hava değişikliklerine maruz kalması ya da tırnaklarınızın uzun süre havasız kalması bu dış etkenlerin başlıcaları arasında sayılabilir. Böyle bir durumda tırnak için özel nemlendirici ve balsamlar kullanmak, tırnak kuruluklarının azalmasına ve daha sağlıklı tırnaklara sahip olmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, tırnak kenarlarındaki derinin kuruyup çatlamasını önlemeye de destek olur.

• Elleriniz de en az yüzünüze gösterdiğiniz özeni hak ediyor. Çünkü, yaşlılık belirtileri ilk olarak ellerinizden başlar. Güneş lekeleri, kuruluk, kızarıklık, çatlamalar ve kırışıklık gibi belirtiler cildin yardım çağrılarıdır. Yapılacaklar yetersiz kalmadan önlem alınmalıdır. El kremi deyip geçmemek gerekir. İyi bir el kremi, ürünü kullandığınızda ellerinizde yağlılık hissi yaratmamalıdır. Ancak, uzun süre etkisini de kaybetmemelidir. İyi bir el kremi, farklı süreçlerde etkili nemlendirici ve yağlar içermelidir. Mümkünse, uygulamada en iyi sonuçları almanız için, teknik açıdan kullanacağınız el kreminin, 2 – 3 farklı yağ, nemlendirici içermesi önerilir. Bununla beraber, sözünü ettiğimiz etkiyi almak için, iyi bir el kreminin formülünde, yağlılık hissettirmeyen ama gün boyu nemliliği sürdürecek aktifler de bulunmalıdır. Örneğin, Shea Butter böyle bir doğal aktiftir. Shea Butter, shea ağacının meyvesinden elde edilen özel ve çok alanda etkili bir yağdır. Sayısız faydası olduğu bilinmektedir. Gün boyu nemlilik hissi sağlar. Bununla beraber, irritasyonu azaltır, kızarıklık görünümde azalmalara neden olur. Tahrişlerde ve hafif yaralar üzerinde etkili olduğu söylenmektedir. Ayrıca, cilt tarafından hızla emildiği için cillte yağlılık hissi yaratmaz.

• El bakımı yaparken ilk önce, el için özel olarak hazırlanmış peelingler uygulanarak el, ölü deriden ve kirlerden arındırılır. Ancak, her zaman söylediğimiz gibi gerekli miktar ve aralıklarla peeling uygulaması yapılmalıdır. Çünkü, gereğinden fazla peeling uygulamak, yarardan çok zarar getirir. Ellerinizin daha çok yıpranmasına, irritasyona, bölgesel kuruluklara ve çatlamalara neden olabilir. Bu nedenle, peeling işleminin uygulama sıklığının cildin ihtiyacına göre belirlenmesinde ve mümkünse 1 – 2 haftalık aralıklarla yapılmasında fayda olacaktır. Gerektiğinde yapılan peeling işlemi, cildin ölü derilerden, kirliliklerden arınmasına ve gözeneklerin açılarak cildin nefes almasına yardımcı olacaktır. Peeling uygulandıktan sonra, daha canlı, pürüzsüz ve sağlıklı bir görünüm kazanan ellerinize nemlendiricilerle ya da yağlarla masaj yapın. Bu işlem sırasında ellerin sıcak tutulması, cildin ürünü daha iyi emmesini ve daha yumuşak ve esnek olmasını sağlayacaktır. Günlük olarak da nemlendiricilerle düzenli el bakımı ihmal edilmemelidir.

Gün boyu koruma altında yumuşacık bir cilde sahip olmak hayal değil. Cildiniz, her yaşta ve mevsimde özenli bir bakım ister. Değişen yaş, hava koşulları, beslenme şekli ve cilt yapınız, cilt bakımınızın nasıl yapılacağıyla ilgili size yol gösterecektir. Kendinize ve cilt bakımınıza ayırdığınız zaman, güzelliğinize ayırdığınız zamandır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"El Bakımı ve Shea Butter" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Ebru KALAY SULAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Ebru KALAY SULAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru KALAY SULAR Fotoğraf
Ebru KALAY SULAR
İstanbul
Kimyager - Sağlık Kurumları İşletmeciliği
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Ebru KALAY SULAR'ın Yazıları
► Kanguru Bakımı- Ten Teması Doç.Dr.Güliz ONAT
► Cilt Tipleri ve Bakımı Ebru KALAY SULAR
► Düğün Öncesi Cilt Bakımı Ebru KALAY SULAR
► Ayak Bakımı ve Ayak Sağlığı Ebru KALAY SULAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'El Bakımı ve Shea Butter' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cilt Tipleri ve Bakımı Şubat 2012
► Eğitimde Ailenin Rolü Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:41
Top