2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilgi Krallığı
MAKALE #8639 © Yazan Psk.Dnş.Metin KILIÇ | Yayın Mart 2012 | 4,213 Okuyucu
BİLGİ KRALLIĞI

İlk çağlarda dünya güçlülerin elindeydi. Güçlülük, kas gücü ve fiziksel güç demekti. Güçlü olan yaşardı. İlk çağlarda sözü dinlenen, yöneten olmak, egemen olabilmek için güçlü kuvvetli olmak yeterli idi.


Medeniyetin ilerlemesi ile beraber, güç babadan oğla mirasla devredilen bir simge oldu. Yönetim ve güç krallıklar, beylikler olarak devredilen bir güç haline geldi.
Daha sonra endüstrileşme ile beraber sermayeye, paraya sahip olmak gücün elinde bulundurulması anlamına gelmeye başladı…

Belirli bir konuma gelmek günümüz bilgi toplumuna ulaşıncaya kadar bireysel güç ve çabalar ile pek fazla mümkün olmamaktaydı… Fiziksel güç, sermaye ve miras ile elde edilen bir güç içerisinde bireysel olarak elde edilen bir güç söz konusu değildi…
Bilgi çağında, bilgiye ulaşmak ve elde etmek daha kolay olmaya başladığından dolayı bir şeyleri başarma konusunda ihtiyaç duyduğumuz her şeye ulaşma konusunda bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Ulaşmak istediğimiz bilgiye ulaştıktan sonra, onu işleme, kullanma konusunda sınırsız bir özgürlüğe sahibiz…

Gücün ölçüsü sahip olunan bilgi ve bu bilgileri kullanmamız ile eş değer olmaya başladı… bilgiyi ne kadar yerinde ve etkin olarak kullanırsak o bilgiden kendimize bir yarar ve güç sağlamış oluruz… Günümüzde hemen her konudan çok genel bir bilgiye sahip olan ve bir konuda da çok derin bir bilgi ve birikime sahip olan kimsenin başarılı bir birey olması konusunda hiçbir engel yoktur…

Güç için gerekli olan en önemli donanım bilgi olduğu için, ve bu donanıma da ulaşma konusunda herkesin bu ihtiyaçlarını giderme ve kullanma konusunda bir engel olmadığına göre güçlü olmak konusunda bir eşitsizlik söz konusu değildir, en azından önceki çağlarla kıyaslandığında…

Hepimiz kitaplar, dergiler, internet, yazılı ve görsel basın, konferanslar, seminerler yoluyla istediğimiz bilgilere rahatlıkla ulaşabilmek gibi bir şansa sahibiz…
Zor şartlarda okuyarak çok üst düzeylere insanlar kolaylıkla gelebilmektedirler. Yine var olan bilgiler ışığında yeni bilgi alanları meydana getirerek yeni sektörlerin açılmasını sağlayan “bilgi kralları” bu dünya da ve gelecekte en önemli güç öğeleri olmaya devam edecektir.

Bilgi krallıklarını kurmaya sermaye gerekmez, miras olarak bir şeylerin bizlere kalması da gerekmez. Herhangi bir insanın ulaşabileceği, sahip olabileceği, ihtiyaç duyulabilecek her şeye sahip olabiliriz…

Bilgisayar konusunda aynı bilgiye sahip iki kişiden birisi devlet memurluğu ya da bankada çalışmak gibi bir düşünce taşırken bir başkası da donanım ve ya yazılım konusunda iş hayatına atılmayı ve daha büyük projeleri tasarlıyor olabilir… bilgiye ulaşma konusunda eşit şansa sahip olabiliriz ama farkı yaratan bu bilgileri işleme ve kullanma şeklimizdir.

Her yıl dünya üzerinde üretilen bilgiler bir önceki yıla göre %30 oranında artmaktadır. Bu bilgilere sahip olmak dahası ihtiyacımız olan bilgilere ulaşıp bunları etkin kullanabildiğimizde ortaya dahiyane fikirler ve ürünler çıkarabiliriz…
1 kg metalin değeri 5 dolar, 1 kg tekstil 15 dolar ama 1 kg bilgisayar işlemcisi 2 bin dolar,1 kg uzay mekiği ise 500 bin dolar.

Bir binek otomobilin tahmini ağırlığı 1 ton 30 kilogram. Bu ağırlığın yaklaşık olarak yüzde 64'ü demir, yüzde 9'u alüminyum, yüzde 7'si plastik, yüzde 5'i kauçuk, yüzde 3'ü cam ve yüzde 12'si de diğer hammaddelerden oluşuyor.

Oranlar bu hammaddelerin birim fiyatlarıyla çarpıldığında bu otomobilin hammadde maliyeti 854 dolar olarak karşımıza çıkıyor. Bu ham maddelerin işlendikten sonra ortaya çıkan bu harika binek otomobile, müşterinin kaç liraya sahip olduğunu araştırmak istemedim, bunu siz tahmin edin!

2007 yılında karı azalan ve 1000 kişiyi işten çıkaracağını açıklayan dünyanın en popüler sitesi Yahoo’ya dünya devi Microsoft 44.6 milyar dolarlık teklif yaptı.

Google, 1.3 milyarın üzerinde web sayfalarına ulaşarak, yarım saniyeden az bir sürede tüm dünyadaki kullanıcılara arama sorgularıyla ilişkili sonuçları getirmektedir. Bugün, Google günde 100 Milyondan fazla kullanıcı sorgulamalarına cevap vermektedir. İnternet arama motoru Google’ın piyasa değeri 80.82 milyar dolara ulaştı. Google sadece 6.1 milyar dolarlık gelirinin 1.5 miyar dolarını reklamlardan elde ediyor.

Resmi Google Blogu’nda yapılan açıklamaya göre; Google kurulduğu yıl olan 1998 yılında 26 milyon web sayfası indexledi Bu sayıyı 2000 yılında 1 milyar‘a çıkardı. 2008 senesinde ise 1 Trilyon‘u aşan indexlenmiş sayfa söz konusu ve Google index’ine, hergün milyarlarca yeni sayfa ekleniyor.

John Kenneth Galbraith’ in söylediği gibi ,“Sanayi toplumunun yakıtı paraydı.Bilgi toplumunda yakıt da güç de bilgidir.”


Eskiden güç konusunda “büyük balık küçük balığı yutar” denilirdi ve bu durum fiziksel güç, mirasla geçen güç ve sermaye açısından bakıldığında doğru idi ama artık sanal güçlerin çarpıştığı, yarıştığı, mücadele ettiği bir dünyada artık “hızlı balık yavaş balığı yutar” felsefesi önem kazanmıştır…

Metin KILIÇ

Uzman Rehber Öğretmen-Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilgi Krallığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Metin KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin KILIÇ Fotoğraf
Psk.Dnş.Metin KILIÇ
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın Makaleleri
► Malumat Mı, Bilgi mi? Psk.Dnş.Metin KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Bilgi Krallığı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıyaslanmak Mayıs 2012
► Malumat Mı, Bilgi mi? Mayıs 2012
► Işık Göründü… Mayıs 2012
► Bugünü Yaşamak Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:36
Top