2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Başarısızlığı
MAKALE #8643 © Yazan Psk.Dnş.Metin KILIÇ | Yayın Mart 2012 | 5,177 Okuyucu
OKUL BAŞARISIZLIĞI

Öğretim çağındaki çocuklarımızın birçoğu “okul başarısızlığı” ile karşılaşabilmektedir. Okul başarısızlığı; Öğrencinin okul başarısının, gerçek yeteneğinin, potansiyelinin altında kalması durumudur.


Kendi çocuklarımızı olsun, etrafımızda ki bir çok çocuğu olsun “daha başarılı olabilir” diye nitelendiririz. Bu çocuklar için, aslında “yeteneği doğrultusunda daha başarılı olması beklentisi” dile getirilmektedir.

Birçok öğrencinin başarısı kapasitesinin altındadır diyebiliriz.
“okul başarısızlığı” ne kadar erken fark edilirse çözümü de o kadar kolay olur. Okul başarısızlığı iyice kronik bir hal almadan, sebep olan faktörlerin ortaya çıkarılarak çözüm yoluna gidilmelidir. Burada en büyük görev eğitimcilere ve anne babalara düşmektedir. Okulda öğretmenler, evde anne babalar çocuğun başarısızlığına sebep olan şeyleri iyi gözlemlemelidir.

Okul başarısızlığına sebep olan etmenlerin başında,”özgüven eksikliği, hedefi olmama,motivasyon eksikliği, anne babanın olumsuz tutumları ve yüksek beklentileri ya da beklentilerinin çok düşük oluşu, anne babanın aşırı baskısı, olumsuz aile ortamı” gelmektedir.

Bütün bu etmenlerin olumluya çevrilmesinde anne baba ve eğitimcilere büyük görevler düşmektedir.

Çocuğumuza veya öğrencilerimize, özgüven aşılayarak, motivasyonlarını yükselterek, gerçekçi ve destekleyici beklentiler içerisinde olarak, onlara güvenli bir öğrenme ortamı sunarak yardımcı olabiliriz. Bu açılardan öğrencilerimiz ve çocuklarımız için yapabileceğimiz çok şey olduğuna inanıyorum…

Doç. Dr. İlhan Kasatura’ nın bir araştırmasında, başarılı öğrenciye göre aile özellikleri şunlardır;”Neşeli,sosyal,koruyucu,arkadaşça,iyimser,işbirlikçi”.
Yine aynı araştırma sonucunda, başarısız öğrenciye göre aile özellikleri de; “Huysuz,sosyal olmayan,koruyucu,arkadaşça olmayan,kötümser,anlayışsız”.
Çocuğu ile bağları kuvvetli, yaptığı çalışmalarda çocuğunu destekleyici, çocuğunun davranışlarında “değiştirilmesi gereken” değil “geliştirilmesi gereken“ yönler bulunduğunu düşünen anne babaların çocuklarının başarılı olmaları tesadüfi değildir.
Her çocuk her şeyi başaramayabilir ama, çok iyi başardıkları, başarabilecekleri şeyler mutlaka vardır. İşte bu yönlerini bizim ve dolayısıyla da çocuğumuzun farkına varmasını sağlamalıyız…

Her birey içerisinde bir potansiyel ile dünyaya gelir.Her insanın içinde var olan bu potansiyelin ortaya konulması, gelişmesi için uygun bir ortam gerekmektedir. Bir buğday tohumu ne kadar iyi bir potansiyele sahip olursa olsun, toprakla buluşmadığı sürece ve toprağa kavuştuktan sonra gerekli olan, su, güneş ve diğer gerekli mineralleri alamadığında gerçek özünü ortaya çıkaramaz… Fakat aynı buğday tohumu için bütün olumlu ortamlar gerçekleştirilse bile “buğdaydan başka bir şey” olması sağlanamaz!
Çocuğun bulunduğu ortam bu kadar önemlidir ama, içindeki “gizil güç-potansiyel” de bir o kadar önemlidir.

Başarılı bir öğrenci olma ile başarısız bir öğrenci olma arasındaki fark önemli ölçüde biz anne babalar ile eğitimcilere bağlı dersek herhalde abartmış olmayız.
Bütün bunları söylerken öğrencilerin yapması gerekenleri göz ardı edemeyiz. Öğrencinin istemesi, gayret göstermesi, günü gününe yapması gereken çalışmaları yerine getirmesi de çok önemli…

Tabii ki “Öğrenciye rağmen! başarı elde edilemez”. Fakat biz bu yazımızda başarı yada başarısızlığın “büyüklere düşen yanını “ ele alıyoruz.Bunu bir yazı dizisi halinde devam ettireceğiz. öğrenci tarafında başarı yada başarısızlığın etmenlerini sonra ele alacağız…
Haftaya “Karne günü”. Çocuklarımızın ve biz büyüklerin “karnelerimizi!” değerlendireceğimiz gün…

Metin KILIÇ

Uzman Öğretmen- Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Başarısızlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Metin KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin KILIÇ Fotoğraf
Psk.Dnş.Metin KILIÇ
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Metin KILIÇ'ın Makaleleri
► Okul Başarısızlığı Psk.Burçin DEMİRKAN
► Okul Başarısızlığı ve Nedenleri Psk.Şebnem ALTINIŞIK YILMAZ
► Başarısızlığı Öğrenmek! Psk.Dnş.Metin KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Başarısızlığı' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıyaslanmak Mayıs 2012
► Malumat Mı, Bilgi mi? Mayıs 2012
► Işık Göründü… Mayıs 2012
► Bugünü Yaşamak Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:42
Top