2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi
MAKALE #8668 © Yazan Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU | Yayın Mart 2012 | 5,385 Okuyucu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan erişkinlerin yaşadıkları en büyük sorunlar; başladığı işi bitirememe, yapılacak işi erteleme, organize olmakta güçlük çekme, işleri öncelik sırasına göre dizememe, problem çözme ve karar verme, zaman yönetimi gibi alanlardır. Terapinin amacı kişinin yeni başa çıkma becerileri kazanmasına yardımcı olmak ve daha önce idare etmede zorlanmış oldukları yaşam alanlarında yeni deneyimler kazanmalarını sağlamaktır. Amaç işlevselliği iyileştirmek ve kişinin kendi, dünya ve gelecek hakkındaki olumsuz inanç sistemini yeniden yapılandıracak yeni deneyimler kazanmasını sağlamaktır.

Yeni başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi ve uygulanması Bilişsel Davranışçı Terapi’de erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu açısından önemlidir. Kişinin zaman yönetimi, organize olma ve dikkatin dağılması gibi olumsuzluklar kişinin günlük yaşamının çoğu kesiminde kötümser düşüncelere neden olur. Danışanın ‘‘Ben bunu yapamam’’, ‘‘Bu benim açımdan işe yaramaz’’ şeklindeki olumsuz düşünceleri Bilişsel Davranışçı Terapi’de ele alınarak üzerinde çalışılır. Dikkat eksikliği bozukluğunun kişinin hayatına getirdiği olumsuzluklar kişinin özgüvenini ve kendi yeterliliğine olan inancını zedeler.


Bilişsel Davranışçı Terapi kişilere var olan bilişsel özelliklerini ( olumsuz düşünce şekillerini) ve inanç yapılarını fark edip değiştirmeleri konusunda yardımcı olmayı amaçlar. İnsanların düşüncelerinin, duygu ve davranışlarını ne şekilde etkilediğine odaklanır.


Bilişsel Davranışçı Terapi ile kişiler alternatif düşünceler yaratarak yeni davranışsal ve düşünsel deneyimler kazandıracak olan yeni bakış açıları geliştirler. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu özellikle erişkinliğe kadar tanımlanmamışsa bilişsel üçlü olarak bilinen kişilerin kendileri, dünya ve gelecek hakkında geliştirdikleri inanç sistemi üzerinde olumsuz yönde önemli etkileri olur. Bilişsel Terapi kişilerin özgüvenini olumsuz etkileyen bu inanç sistemi üzerinde çalışır.


Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı; var olma ve yarış duygularımızı kazandığımız yaşam alanlarını etkileyen kişiler arası, akademik ve mesleki problemlerimizle ilgilidir. Son zamanlarında yapılan araştırmalar Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan erişkinlerin olmayanlara nazaran çocukluk dönemlerinde daha fazla zorluk ve olumsuz deneyim yaşadıklarını göstermiştir. Bu olumsuz deneyimlerin kişinin kendisine ve yeterliliklerine ilişkin görüşünü olumsuz yönde etkilemesi şaşırtıcı değildir. Bilişsel Davranışçı Terapi özellikle bu sorunlar ile başa çıkmada etkilidir.


Bilişsel Davranışçı Terapi pozitif düşünce gücü değil, dengelenmiş düşüncenin gücüdür. Değişemez düşünceleri kabul etmekle değişiklik yapmak konusunda esnek olmak ve ne değişebilir konusundaki tüm olasılıkları belirtmek arasında bir denge bulmamızı sağlar.


Tedavi amaçları net olmazsa tedavi sonuçları net olmaz. Bilişsel Davranışçı Terapi’de, danışanların terapiye katılarak ne elde etmeyi umdukları konusunda tartışma ve ortak anlaşma gerçekleştirilir. Tedavi amaçları saptanırken hastaların günlük yaşamda karşılaştıkları belirli problemleri incelemek ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun etkilerini anlamak ve yeni başa çıkma stratejileri araştırmak tedavinin en önemli parçalarındandır.


Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu için Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımlarının bir özelliği diğer terapi modellerine nazaran daha yapılandırılmış olmasıdır. Bu yapının derecesi kişiden kişiye değişir. Yapılandırılmış terapide, terapi hedefleri çok nettir. Seansta hangi sorunların ve konuların üzerinde çalışılacağı saptanır ve her konunun üzerinde tek tek çalışılır. Seans tamamlanırken bir sonraki seansın gündem maddeleri belirlenir ve seanslar arası köprü oluşturulur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Romina KUYUMCUOĞLU'nun Makaleleri
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Arzu BEYRİBEY
► Bilişsel Davranışçı Terapi (Bdt) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Bilişsel Davranışçı Terapi Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlikte Depresyon Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top