2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Filial Terapi
MAKALE #8717 © Yazan Psk.Elvan Zeynep KAYA | Yayın Mart 2012 | 6,107 Okuyucu
Son dönemlerde oyun terapisi sürecinde dikkatimi çeken çok önemli bir durum var.Anne babalar çocuklarıyla vakit geçirmeyi çok sevmelerine rağmen oyun oynarlarken oyunun iyileştirici ve birleştirici tarafını kullanmak yerine daha çok eğitici yönünü kullanıyorlar. Bu durum çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişkide sorunlara sebep olabilmekte veya varolan sorunları daha da büyütebilmektedir. Bu durumda ve daha bir çok durumda ailelerime filial terapi önerisinde bulunuyorum. Filial terapi nedir biraz anlatmak istiyorum.
Filial kelimesi latin kökenli olup, evlat anlamındadır ve anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkiyle ilgilidir. Hem normal gelişim gösteren, hem de duygusal, davranışsal ve gelişimsel güçlükleri olan çocuklar ile kullanılır. İlk olarak 1960 yılında Bernard ve Louise Guerney tarafından geliştirilmiştir. Daha sonra Dr. Risë Van Fleet çeşitli ülkelerde yaptığı çalışmalarla filial terapi yaklaşımında öncü olmuştur.



Filial oyun terapisi, aile çocuk arası ilişkiyi, aileye önemli teknikler öğreterek, terapötik bir çerçevede,çocuğunun sosyal, duygusal ve davranışsal problemlerini, düşünsel sağlığını güçlendiren yoldur. Filial terapi ailelere yöneliktir ve ailelerin doğrudan çocuklarının davranışları üzerine eğitildiği, çocuk odaklı bir psiko eğitimdir. Anne-baba ve çocuk ilişkisinde açıklığı ve güveni artırmayı hedeflediğinden hem önleyici,hem de sorun varsa, o sorunun çözümüne yardımcı olan kısa dönemli bir terapi programı olarak da tanımlanabilir. Terapi sürecinde anne babalar terapistin yardımıyla çocuklarıyla özel oyun görüşmelerini nasıl yürüteceklerini öğrenme fırsatı bulurlar. Terapistle yapılan seanslarda aile, öğrendikleri becerilerin gelişimi sağlandıktan sonra bu becerileri uygulayabilecekleri uygun ortamı evlerinde hazırlamaları sağlanır.


Filial Terapi; 3-10 yaş arası çocukların sorunlarını azaltmayı, aile içi ilişkiyi güçlendirmeyi,aile üyelerinin sorunlarla başa çıkma becerilerini zenginleştirmelerini oyun yoluyla sağlar. Dana anlaşılır ve açıklayıcı olması için oyunun bu değişiklikleri nasıl oluşturduğunu kısaca anlatmak daha iyi olur sanırım.


Oyun,çocuklar için duygularını ve düşüncelerini ifade edebilecekleri en rahat ve belki de tek alanlarıdır. Çocuklar için duygularını ifade etmek ve duyguları ile başa çıkmak yetişkinlerde olduğu kadar kolay değildir. Yetişkinler,yaşantılarında bir olumsuzlukla karşılaştıklarında olayla ilgili değerlendirme yapabilir ve bu olumsuzluğun üstesinden nasıl gelebilecekleri ile ilgili fikir üretebilirler. Çocuklar aynı becerileri oyun sırasında kazanırlar. Oyun yoluyla çocuklar kendi duygusal süreçlerini fark eder, kendini ifade etme ve problem çözme becerilerini geliştirirler.Çocukta kaygı uyandıran bir durumla bağlantı olan fanteziler, oyun sayesinde,simgesel bir biçimde ifade edilirler.Oyun terapisinde simgesel oyun, çocuğun iç dünyasını yansıtıyor olması açısından çok önemlidir. Oyun terapisindeki oyuncaklar çocuğun kelimeleri ve oyundaki aktivite dili olarak yorumlanabilir.Oyuncakların kullanımı çocuklara korkularını, kaygılarını, fantezilerini,suçluluk duygularını insanlardan çok objelere transfer etmelerine izin verir.Bu da çocukların sorunlarını çözme yöntemleri bulmasına ve buna bağlı olarak rahatlamalarını sağlayabilir.


Filial oyun terapisinin diğer avantajı terapi boyunca öğrendiğiniz becerileri varsa diğer çocuklarınıza da uygulayabilecek olmanız ve böylelikle çocuklarınızla iletişimizi geliştirebilir ve güçlendirebilirsiniz. Kısacası anne baba olma bilgi ve becerilerinizi filial terapiyle geliştirecek, güçlendirecek ve bunu günlük hayatınızda her zaman uygulayarak, çocuğunuzla güçlü bir bağ geliştirebileceksiniz.


Filial oyun terapisinin diğer önemli faydalarından biri de evliliğinizi de olumlu etkilemesidir.Anne baba olarak, çocuklarınızla yaşadığınız problemler ve bu problemleri çözmek için yoğun bir enerji harcamanız ve bu durumun sizleri çok yorması tahammül gücünüzün azalmasına sebep olabilir ve bu durum da eşinizle olan iletişiminizi de olumsuz etkileyebilir. Özellikle çalışan anne baba olarak yorgun ve stresli bir şekilde eve döndüğünüzde hiçbir şeye tahammül edemiyor,çocuğunuzla yaşadığınız ufacık gerginlik eşinizle tartışmaya neden oluyor olabilir ve günden güne ilişkinizi yıpratıyor olabilirsiniz. Aile olarak çocuğunuzla yaşadığınız problemler azaldığında kendinize ve eşinize daha çok zaman ayırabilecek iletişiminizi güçlendirebileceksiniz. Etkili iletişim becerileri, iletişimde anne babanın biz bilincinde olması ile gerçekleşir. Biz bilincinin göstergesi; duyguları tanımak, çocuğu değiştirmeye çalışmadan olduğu gibi kabul etmek, sorun olduğunda sorunun kaynağını saptamak, sağlıklı bir iletişime nelerin engel olduğunu bilmek ve iletişimi bozan engelleri belirleyip ilerleyebilmektir.


Tüm bu süreç içerisinde ve sonrasında aileler çocuklarını değiştirmede kendilerindeki potansiyeli görebilecek ve bu potansiyeli tüm yaşamları boyunca kullanabileceklerdir.
Sevgi ve saygılarımla


Psikolog

Elvan Zeynep KAYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Filial Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elvan Zeynep KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elvan Zeynep KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elvan Zeynep KAYA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Filial Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gece Terörü Nisan 2013
► Oyun Terapisi Ekim 2012
► Okul Fobisi Eylül 2012
► Öğrenme Güçlüğü Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:38
Top