2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Dökülmesi Nedenleri ve Saç Dökülmesinde Çok Etkili Bitkisel Formül
MAKALE #8721 © Yazan Dr.Kemal ASLAN | Yayın Mart 2012 | 6,984 Okuyucu
Saçlar bizi güzel gösteren önemli bir vücud öğesi malum. "Kellik sana yakışıyor" deyip avutmak, moral vermek isteseler bile çoğu kel saçlarının olmadığı için ciddi psikolojik sıkıntı yaşıyor. Birazdan hastalık dışındaki saç dökülmelerini engelleyen ve yeni saçların çıkmasını sağlabilen çok güçlü bir bitkisel formül vereceğim ama önce kısaca dilerseniz saç ve dökülme nedenlerinden bahsedelim. Unutmayalım ki vücudumuz bizim en değerli varlığımız ve onun hakkında ne kadar çok şey bilirsek onu koruma şansımız da o ölçüde artar.

Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi normaldir. Aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda gözle görülen incelme olursa, en kısa zamanda cildiye uzmanına başvurmalısınız. Saç dökülmesinin nedeni bulunmadan doğru bir tedavi şekli uygulanamaz.

Saç dökülmesinin başlıca nedenleri nelerdir peki ?


Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı
Ailesel saç kaybı: Saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebidir.
Alopesi areata: Kafada düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama tarzı alanlar oluşur.
Doğum sonrası: Doğum sonrasında saçlar 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda dökülür, bu süreç 1-6 ay kadar sürebilir ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaşır.
Yüksek ateş, ağır enfeksiyon ve soğuk algınlığı: Yüksek ateş ve ağır bir hastalıktan 4 hafta ila 3 ay sonra yoğun bir saç kaybı gelişebilmektedir, ancak zamanla saçlar eski halini alır.
Tiroid hastalıkları
Proteinden fakir diyet yapan veya anormal beslenme alışkanlığına sahip kimselerde protein eksikliği oluşur ve vücut proteini muhafaza etmek için saçları dinlenme evresine sokar. Bundan 2-3 ay sonra da yoğun bir saç kaybı oluşur.
İlaçlar: Heparin, beta blokerlar, vitamin A, warfarin, doğum kontrol haplar... gibi bazı ilaçlar geçici bir süre saç dökülmesine neden olabilir.
Kanser tedavileri: Bazı kanser tedavileri saç hücrelerinin bölünmesini durdurduğundan saçlar dökülür. Hastaların saçlarının yüzde 90'ı kaybedilebilir, ancak terapi sona erdikten sonra saçlar tekrar büyüme gösterir ve eski hallerine döner.
Biotin, Demir ve Çinko eksikliği: Biotin, Çinko ve Demir eksikliği de saç dökülmesinin önemli nedenlerindendir. Bayanlarda adet kanamaları nedeniyle demir eksikliği de sık görülür, bu durum mutlaka tedavi edilmelidir.
Büyük cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar: Büyük cerrahi operasyon geçiren hastalar 1-3 ay içinde aşırı bir saç dökülmesi sorunu yaşayabilir, ağır kronik hastalığı olan kişilerde ise saç kaybı ömür boyu devam edebilmektedir.
Mantar hastalıkları: Küçük yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp yayılabilen, saçlarda kırılma, saçlı deride kızarıklık ve şişlik, hatta sızıntıya neden olabilen mantar hastalıkları çocuklarda daha sıktır. Hastalığın mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gerekir.

Trikotilomani :
Çocuklar ve bazen erişkinlerde görülen, saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekme ve bunu bir alışkanlık haline getirme hastalığıdır. Bu hastalıkta psikolojik tedavi alınmalıdır.

Özetle her saç dökülmesinde kulaktan duyma tedavi girişimlerine hemen başlanmamalıdır. Önce altta yatan neden bulunmalı ve düzeltilmelidir. Bununla beraber bir biyokimya uzmanı olarak bileşimindeki etken maddelerle saçı besleyen, kanlanmasını düzenleyen ve eksik maddeleri yerine koyan ve muhtemelen daha başka henüz aydınlatılmamış mekanizmalarla saçı güçlendiren doğal bitkisel ürünlerden, tabi yine bitki bilimi uzmanlarınca önerilen doz ve kullanımlarda yararlanmayı daima öneriyorum. Unutmayın ki hemen hemen mevcut sentetik ilaçların % 60-70'i bir veya daha fazla bitkiden üretilmektedir (en meşhurları aspirin söğüt ağacından, penisilin aynı adlı bir mantardan, vinkristin adlı kanser ilacı cezayir menekşesinden elde edilir gibi...).
Bu nedenle belli başlı bazı hastalık ve problemlerde, alternatif tıb denilen içerisinde bitkisel ürünlerin de kullanıldığı sistem geleneksel tıbba yardımcı olarak kullanılmalıdır.
Saç gelişimi ve dökülmesinde aşağıda vereceğim bitkisel terkip, eğer üstte bahsettiğim ve cildiye uzmanına gitmenizi gerektirecek bir hastalığınız yoksa düzenli olarak kullanıldığında oldukça etkili bir formüldür.

1 - Saç yapınıza uygun (yağlı-kuru-normal) 300-500 ml arasında basit bir şampuan alın ( aşağıda vereceğim maddeler için tampon görevi görecek)
2- Bu şampuanın içine 1 şişe (aktarlarda satılır, yaklaşık 10-20 cc'lik şişelerde olur) ısırgan yağı, 1 şişe sarımsak yağı, 1 şişe badem yağı döküp iyice çalkalayın
3- Şampuanın içine 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 1 yemek kaşığı saf zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve yine iyice karıştırın.
4- Her sabah yataktan kalkınca önce başınızı normal bir şampuanla bir kez yıkayın ve ardından hazırladığımız bu özel şampuanla çok sıcak olmayan suyla saçınızı 2 kez yıkayın, 5 dk bekleyin ve iyice durulayın.

Bu uygulamaya her gün devam edin. Altta yatan özellikle demir eksikliği anemisi ve hiper-hipotiroidi gibi bir hastalığınız yoksa saçlarınızın günden güne güçlendiğini ve yeniden çıktığını göreceksiniz. Ayrıca çinko,demir ve magnezyum gibi elementleri bol ihtiva eden ceviz, fındık veya taze fıstıktan her hafta en az 100 gr tüketmeye çalışın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Dökülmesi Nedenleri ve Saç Dökülmesinde Çok Etkili Bitkisel Formül" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Kemal ASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Kemal ASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal ASLAN Fotoğraf
Dr.Kemal ASLAN
Bursa
Doktor "Biyokimya"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Kemal ASLAN'ın Makaleleri
► Kaş Dökülmesi ve Saç Dökülmesi Guatr Habercisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Saç ve Kaş Dökülmesinde Vitamin ve Mineral Desteği ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Saç Ekimi, Saç Dökülmesi Dr.Ünzile BALCI AKBUĞA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Saç Dökülmesi Nedenleri ve Saç Dökülmesinde Çok Etkili Bitkisel Formül' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:26
Top