2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon Tipleri ve Öneriler
MAKALE #8744 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Mart 2012 | 4,626 Okuyucu
Depresyon Tipleri ve Öneriler

Depresyon, kişide oluşan genel bir mutsuzluk, umutsuzluk ve tükenmişlik hali olarak tanımlanabilir. Yapılan araştırmalar, iki kişiden birinin yaşamlarında en az bir kez depresyon geçirdiğini bulmuştur. Kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazladır. Bu mutsuzluk halinin sadece sizin başınıza geldiğini düşünerek bu durumu içinden çıkılamaz bir hale getirme yoluna gitmeyin. Psikiyatrik hastalıkları sınıflandırma sistemi olan DSM IV e göre depresyon belirtileri şöyle tanımlanmıştır:

İki hafta veya daha uzun bir süre aşağıdaki belirtilerin en az beşinin varlığı (belirtilerin en az birinin çökkün duygudurum veya ilgi/istek kaybı olması gereklidir)

Hemen hergün günboyu süren çökkün duygudurum
Hemen hergün gün boyu süren belirgin ilgi ve istek azlığı, zevk alamama
Belirgin kilo kaybı yada artışı
Uykusuzluk ya da aşırı uyuma
Psikomotor ajitasyon ya da retardasyon
Enerji azalması, yorgunluk, halsizlik
Dikkati toplamada güçlük, konsantrasyon kaybı
Değersizlik, yetersizlik ve suçluluk duyguları
Ölüm düşünceleri, planları ve girişimi

Bu belirtilerin herhangi bir psikoaktif maddenin vaya bedensel bir hastalığın doğrudan fizyolojik bir sonucu olmaması,

Semptomların belirgin zorluklara, mesleki ve sosyal işlevsellikte aksamaya yol açması,
Yas ile daha iyi açıklanamaması gerekir.

Bu listedeki maddeler sizi ilgilendiriyorsa depresyon geçiriyor olabilirsiniz.

Depresyon Türleri :

Depresyon epizodunun kesitsel özelliklerine göre de alt tiplendirmeler yapılır.

Melankolik özellikli: Tüm etkinliklere karşı ilgisizlik ve zevk alamama, çökkün duygudurum, sabaha karşı erken uyanma, sabahları belirtilerde artış, psikomotor ajitasyon ya da retardasyon, ağır suçluluk duyguları, belirgin kilo kaybı vardır.

Katatonik özellikli: Motor hareketsizlik ya da stupor, ağır negativizm, mutizm, ekolali, ekopraksi, katalepsi, balmumu esnekliği, stereotipi gibi özellikler bulunur. Kişi anhedonik belirtiler gösterebilir.

Atipik özellikli: Duygudurumda tepkisellik, olumlu olaylarda geçici düzelmeler, kilo alımı, iştah artışı, aşırı uyuma, kol ve bacaklarda kurşun gibi olma duygusu, kişilerarası reddedilmeye karşı duyarlılık, birlikte bunaltı bozukluklarının bulunması gibi özellikler gösterirler.

Postpartum depresyon
: Doğumdan sonraki ilk 4 hafta içinde ortaya çıkmıştır. Bu durum anneliğin ilk haftasında görülen ağlama, tedirginlik gibi annelik hüznü ile karıştırılmamalıdır.

Depresyon kişinin herhangi bir duruma karşı duyduğu öfkesini kendisine yöneltmesi olarak da tanımlanabilir. Bu durumda öncelikle öfke ve nedeni doğru tanımlanmalıdır. Gerçekten neler oluyor ve biz neleri değiştirebiliriz? Her konuda olduğu gibi çözüm odaklı düşünmeye çalışmak en iyi anahtardır. Lütfen soruna değil, çözüme odaklanalım. İşte size yapabileceklerinizden bazıları:

Mutlaka bir meşguliyet edinin. Bunlar spor yapmak, yeni bir şeyler öğrenmek gibi olabilir. Doğa yürüyüşleri yapın. Farklı özelliklerinizi keşfedeceğiniz kurslara katılın.
Sosyal ortamlardan uzaklaşmayın. Arkadaşlarınız sizi bir yerlere davet ettiğinde canınız istemese de gitmeye çalışın.

Haftalık bir aktivite planı hazırlayın. Bu plan gerçeklikten uzak, yapılması zor bir plan olmamalı elbette. Kendinize depresyonunuzu yaşamak için de izin verin. Mutlaka şu an bir içe kapanış ve düşünme hali de gerekli. Fazlası için zorlamak gerçekçi bir sonuç vermez.

Çevrenizdeki kişileri varsa eşiniz ve çocuklarınızı da düşünerek bu zor dönemi en iyi şekilde atlatabilmek için yapacaklarınıza odaklanın.

İyileşmenin ve depresyondan kurtulmanın zamanla olacağını ve bunu terapistiniz ile birlikte daha hızlı aşacağınızı unutmayın.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon Tipleri ve Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Mevsimsel Depresyon ve Öneriler Psk.Mustafa ÖZAY
► Evlilik Tipleri Psk.Sami AYDOĞDU
► Erken Boşalma Tipleri Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Obsesif Kompulsif Bozukluk(Okb) Tipleri Psk.Gökhan BİNGÖL
► Myers ve Briggs Kişilik Tipleri Psk.Halil TÜRKMEN
► Evlilik Tipleri ve Evlilikte Uyum Psk.Aylin GÜNDOĞDU
► Sizin Aileniz Hangisi: Aile Tipleri Psk.Dnş.Onur AKKOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Depresyon Tipleri ve Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:34
Top