2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zaman Yönetimi ve Zamansızlık Problemi : 24 Saate Ek Zaman Olsa...
MAKALE #8763 © Yazan Psk.Fazilet ARKAT | Yayın Nisan 2012 | 6,198 Okuyucu
Hiçbir şey yetişmiyor? Bu kadar zamanda bu kadar işi nasıl yetiştiririm? Gün bitti ben bir şey yapamadım! Sınava ne kaldı bir sürü konu eksiğim var! Eyvah misafirler gelecek yemek hazır değil!...

Zaman yetmiyor mu?Sorun nerede? Sorun zamanda mı? Yoksa sizde mi?

Sorun zaman değil, çünkü zaman evrende en adil dağıtılan kaynaktır. Herkese aynı anda ve aynı miktarda verilir. Bir kişiden diğerine bir yerden başka bir yere değişmez. Bir saat de ve bir dakika da herkes için aynıdır. Hiç kimse onu biriktiremez, tekrardan üretemez ve saklayıp daha sonra kullanamaz. 525 948 766 dakika her yıl herkese verilir ve kimse bir saniye daha fazla kullanamaz.

Sorun maalesef kişilerde. Tek tek hepinizin zamanı algılama şeklinde. Bu nedenle zaman yönetimi konusunda ilerleme kaydetmek için önce bakış açınızı gözden geçirmeniz gerekli. Ancak bakış açınızı gözden geçirdikten ve temel noktalarda yeni adımlar attıktan sonra, zaman yönetimi tekniklerini kullanarak zamanı daha iyi yönetebilirsiniz. Zamanın yetmemesini her zaman dış etkenlere bağlarsanız zaman yönetimi tekniklerini kullanmanız çok da kolay olmaz. Teknikler işe yer almayınca zamanı yönetememenizin bir dış etkeni daha olur ve bu kısır döngü böyle devam eder
Zaman yönetimimin temel noktalarını gelin birlikte inceleyelim;

I. Zamanı yönetmek kendinizi yönetmek demektir.
Zaman yönetimi alışkanlıklarınızı gözden geçirmek, bir kısmından vazgeçmek ve yeni alışkanlıklar edinerek, bunları ısrarcı bir şekilde uygulamak demektir.

II. Kendini ve zamanı yönetmek demek sahip olduğunuz bu kaynağı kendiniz aileniz, arkadaşlarınız ve işiniz arasında dengeli dağıtma demektir.
Bu dengeler bozulduğunda bir yönden kazançlı görünseniz de diğer yönden mutlaka kaybedersiniz. Arkadaşlarınıza ayırdığınız zaman artıyorsa başarısızlığa ya da ailenizle zaman geçirememenize neden olabilirsiniz ya da tam tersi…

III. Zamanı algılama biçiminiz onu yönetme biçiminizi belirler.
Zamanı algılama şekliniz telaş ve sakinlik arasındaki fakı belirler. Telaşlı ve sakin iki ayrı insan aynı işi yaptıklarında birbirlerine çok yakın sonuçlar alırlar. Telaşlı olanı kendini harap ederken, sakin olanı kendini üzmeden sonuca gider.

IV. Acil olanlarla önemli olanları bilmek ve bunlar arasında bilinçli seçim yapmak gerekir.
Önce yapılacaklar listenizi belirleyin. Daha sonra hangilerinin daha önemli olduğunu ve acil olarak yapılması gerektiğini belirleyin. Sıraya koyun ve planınıza göre ilerleyin.

V. Karar almak zamanı yönetmenin en temel taşıdır.
Alınmayan her karar sırtta taşınan bir yüktür. Kararlarınızı erteleyerek üzerlerinde tekrar tekrar düşünerek zaman kaybederiz. Karar verdiğinizde ilerlemeye başlarsınız, kararsızlıkta ise durmaya devam edersiniz.

VI. Hedef belirlemek zamanı yönetmek demektir.
Hedefsizlik zamanı israf etmenin en etkili yoludur. Nereye gideceğinizi bilmeden yola çıkmak, hiçbir yere gitmemeyi garanti eder. Bu nedenle günlük, haftalık, aylık hedeflerinizi belirleyin. Hedefler sayesinde neleri yapmanız, neleri yapmamanız gerektiğine rahatlıkla karar verirsiniz. Böylece zaman tuzaklarından kurtulursunuz.

Nasıl çok da zor sayılmaz ne dersiniz? Bu temel noktalar size bir başlangıç noktası verecektir. Tabiî ki işinizin spesifik özelliklerine göre ya da zamanı yönetmenizin vahametine göre zaman yönetimi maddelerinin daha kapsamlı hale getirilmesi ve uzatılması gerekebilir. Örneğin; bir şirket yöneticisiyseniz, sınava hazırlanıyorsanız, birden fazla şeyle ilgilendiğiniz bir işiniz varsa, hem çalışıyor hem de evinizin işleriyle ilgilenmeniz gerekiyorsa, ailenizle-çocuğunuzla geçirmek istediğiniz zaman hep birikmiş işlere gidiyorsa ve bu pozisyonda ya da durumda olmak sizi mutsuz, gergin, dikkatsiz, yorgun hale getiriyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız zira zamanı yönetememek strese neden olur stres de birçok şeye…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zaman Yönetimi ve Zamansızlık Problemi : 24 Saate Ek Zaman Olsa..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fazilet ARKAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fazilet ARKAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fazilet ARKAT'ın Makaleleri
► Zaman Yönetimi Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ
► Zaman Yönetimi Psk.Gülşah BEŞTAV
► Zaman Yönetimi Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Öğrencilerde Zaman Yönetimi Meral HASANDAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Zaman Yönetimi ve Zamansızlık Problemi : 24 Saate Ek Zaman Olsa...' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Haziran 2012
► Sınava Hazırlanmak Nisan 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:56
Top