2007'den Bugüne 92,773 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,057 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Crohn Hastalığı ve Diyet Tedavisi Önerileri
MAKALE #8777 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Nisan 2012 | 84,342 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
CROHN HASTALIĞI

Crohn hastalığı , kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde ya da aynı anda birkaç farklı bölümünde aralıklı iltihaplar ile kendinı gösterir. Bulaşıcı olduğu kanıtlanamamıştır. Bir diğer kronik iltihabi bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit ile beraber bu grubun ana öğelerini oluştururlar. Her yıl 100.000 kişiden 5-7'si bu hastalığa yakalanır. Sıklığı kuzeye gidildikçe artar. Onlu, yirmili yaşlarda ve 45 ile 65 yaşları arasında daha çok görülmektedir. Ancak her yaş grubundan insan bu hastalığa yakalanabilir.


Şu anda, hastalığın sebepleri, oluşumu ve gelişimi net olarak bilinmemektedir. Genel kanı genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin hastalığı tetiklediği yönündedir. Aynı zamanda bir özbağışıklık hastalğı olarak da sınıflandırılır.


Bu hastalığı oluşturan sebeplerinin bilinmemesi yüzünden henüz tam bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığın azma dönemlerinde belirtilerin ve şikayetlerin en aza indirgenmesi, mümkünse tedavisi; bu başarıldıktan sonra da remisyonun olabildiğince uzatılması şu an için geçerli olan tedavi yöntemidir.


Bu hastalığın genel seyri, her hastada farklı oluşmaktadır. Bundan dolayıdır ki, genel bir diyet hazırlanamamaktadır.


Hastalara verilecek tavsiye genelde "size ne dokunuyorsa onu yemeyin" şeklinde olur.


Hastalığın ağır seyrettiği durumlarda iştahsızlığın önüne geçmek amacıyla baharatların dengeli olarak kullanılmasında yarar olabilir. Ancak, genelde yağlı kızartmaların, aşırı kakao ve şekerin, mayalı içecek ve mayalı içkilerin (bira ve şarap) ve hatta kimi örneklerde mayalı yiyeceklerin, çiğ meyve ve pişirilmemiş sebzeler gibi hazmı zor olan yiyeceklerin hastayı rahatsız edebileceğine inanılır. Pişmiş sebzeler ve kompostolar, haşlama yemekler, az yağlı balık ve etler (kızartma olmamak kaydıyla) zararı görülmediği sürece tüketilebilir, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamak amacıyla kontrollü olarak alınan lifli gıdaların faydası gözlenmiştir. Hastalıkta bağırsaklar görevlerini tam olarak yerine getiremediği için, bazı vitamin, yağ ve mineraller vücuda alınamamaktadır. Bu gibi durumlarda multivitamin ve mineral destekleri ya da dengeleyici sıvı besinler (örn. Modulen) kullanılabilir. Hastalıkta - özellikle çocukların hastalanmasında - bir beslenme uzmanın tavsiyesinin alınmasında büyük yarar vardır.


Crohn Diyetinde Kaçınılması Gereken Gıdalar


Gıda toleransları çok çeşitlilik gösterirken, aşağıdaki ortak Crohn belirtileri şunlardır:


Alkol


Süt ürünleri


Yağlı gıdalar


Lifli besinler


Patlamış mısır, fındık ve bağırsak tıkanıklığına katkıda bulunan diğer "sert" gıdalar


Baharatlar


Monosodyum glutamat (MSG)


Crohn hastalığında Sağlıklı Beslenme İpuçları

Crohn hastalığına rağmen iyi beslenmek için bazı ortak stratejiler vardır.


Kendi vücudunu dinlemek . Erken beslenme veya dehidrasyon belirtileri arasındaki farkı öğrenin.


Küçük öğünler şeklinde, her üç ila dört saatte bir yemek yiyin.


Diyetinizde yağlı veya kızarmış yiyeceklerin miktarını azaltın. Yağ emiliminin yetersiz ise Tereyağı, margarin, krema, sos gibi ürünler ishal ve gaz oluşumuna neden olabilir.


Eğer laktoz intoleransı varsa süt ve süt ürünlerinin tüketimini sınırlayın.

Basit bir "laktoz tolerans testi" sorunu tanımlamak için yapılabilir.
Herhangi söz konusu olması durumunda, süt tüketimi sınırlandırılabilir.

Kabuklu yemişler, tohumlar, mısır, patlamış mısır ve çeşitli sebzeler gibi bazı yüksek lifli gıda tüketiminizi kısıtlayın. Bağırsak daralması varsa, bu gıdaların kramplarına neden olabilir. Onlar kalın bağırsak girdiğinizde, yüksek lifli gıdalar aynı zamanda kasılmaları tetikleyebilir. Tamamen ince bağırsak tarafından sindirilir olmadığından, bu gıdaların da ishale neden olabilir.l

B-12 vitamini düşük ileumda emilir.
Bu vitaminin eksikliği (kanda bu vitaminin miktarı ölçülerek tespit edilebilir), Folik asit (bir B vitamini) eksikliği ilaç sulfasalazin üzerinde olan hastalarda da oldukça yaygındır.

Bir yiyecek günlüğü tutmanız yararlı olabilir. Böylece diyetisyeniniz size neyin dokunduğunu anlayarak buna uygun bir beslenme programı hazırlar.


Günlük kalori alımı, protein ve besinlerin yeterli miktarda içermelidir. Dengeli beslenme bütün yiyecek gruplarından çeşitli içermelidir.


Karbonhidrat kaynağı olan ekmek, tahıl, nişasta, meyve ve sebze, et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünleri, tolere ediliyorsa, protein kaynaklarıdır.

Kronik diyare durumunda, dehidrasyon riski her zaman bulunmaktadır. Sıvı alımı ,ishal takip edilmezse, böbrek fonksiyonu etkilenebilir. Crohn ve diğer ishal hastalıkları olan hastaların bu sorununa bağlı böbrek taşları, sıklığında bir artış var. Ayrıca, su kaybı ve tuz kaybı güçsüzlük hissi yaratmaktadır. Deri yoluyla tuz ve su kaybı yüksek olabilir, sıvı özellikle sıcak havalarda bol bol tüketmelisiniz.


İştahsızlık - bulantı, karın ağrısı veya değiştirilmiş tat duyusu sonucu - yetersiz gıda alımına neden olabilir.


Kronik hastalığı vücudun kalori veya enerji ihtiyacını yükseltir; bu hastalığın alevlenme dönemlerinde özellikle doğrudur.


İlaçlar iyi beslenme durumu olan kişilerde daha etkili olma eğilimindedir.

Protein ve diğer besin İBH kaybolduğunda, daha fazla yiyecek bu kayıplar telafi etmek için alınması gerekir; intestinal semptomlar aktif olduğunda birçok hasta için zor olabilir.

Kayıp protein, kalori ve diğer besin çocuklarda ve gençlerde büyüme geriliğine neden olabilir.


Kızlarda ve kadınlarda kilo kaybı adet kanamasının kesilmesi, adet düzensizlikleri sonuçlanan, hormonal düzeyleri üzerinde bir etkisi olabilir.


Crohn hastalığının seyri sırasında görülen ishal ve emilim bozukluğu vücut dengesini olumsuz yönde etkiler. Hastanın bu dönemde yetersiz beslenmesi kilo kaybı ve malnutrisyona (kötü ve yetersiz beslenme) neden olur.


Cerrahi öncesinde, hastanın beslenme durumu iyice değerlendirilmeli ve gerekirse dışarıdan ek besin ürünleri, mineraller(demir, kalsiyum, çinko, ve magnezyum), vitaminler (vitamin B12, folik asit, vitamin C) doktor ayarlaması ile verilerek vücut yapı taşları desteklenmelidir. Aksi halde beslenme dengesi bozulmuş hastada yara iyileşmesi ve bağışıklık sistemi de olumsuz etkileneceğinden cerrahi tedavinin sonuçları da başka sorunlar yaratacaktır.


İshal ve kramp için:


İşte bu belirtilerin yaşandığı zaman akılda tutulması gereken birkaç ipucu:


Deneyin: Muz, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve peynir (Eğer laktoza karşı aşırı duyarlılık değilseniz), su, meyve suları, elma, pürüzsüz fıstık ezmesi, yumuşak gıdalar, beyaz un ile yapılan kraker, düz ile seyreltilmiş tahıllar, rafine makarna, çorba, meyve konserve çeşitleri, pişmiş sebze, deri olmadan patates, ızgara veya buğulama balık (örneğin, ringa, somon, pisi balığı, dil balığı, kılıç balığı veya Pollack) yemekte kullanılan kanola ve zeytinyağı, küçük ve sık öğünler.


Kaçının: Kahve, çay ve diğer içecekler, taze meyve ve çiğ sebze, yüksek lifli gıdalar (örneğin lif bakımından zengin ekmek, tahıllar, fındık ve yeşil yapraklı sebzeler gibi), yüksek şekerli gıdalar, derileri, tohumlar, patlamış mısır, yağlı yiyecekler Kafein , baharatlı yiyecekler, çiğ gıdalar, kuru erik, fasulye, büyük porsiyonların, bazı durumlarda süt ve süt ürünleri, buz gibi soğuk sıvı (su bile), ve çok fazla sıvı herhangi bir tür.

Bir yiyecek günlüğü tutmak her zaman önemlidir.

Mümkünse, bir diyetisyene danışmak yararlı olur. Bu durumda sizin için özel bir beslenme planı formüle etmeye yardımcı olabilir.

Uzman Diyetisyen Perran AYDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Crohn Hastalığı ve Diyet Tedavisi Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     30 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
► Diyabette (Şeker Hastalığı) Beslenme Tedavisi ve Önerileri ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Wilson Hastalığı ve Bakır(Cu)Dan Kısıtlı Diyet Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Diyet Önerileri Dyt.Nilgün AYDIN
► Fenilketonüri ve Diyet Tedavisi Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Osteoporozda Diyet Tedavisi Dyt.Gül Özlem ERTÜRK
► Obezite ve Diyet Tedavisi Dyt.Merve TIĞLI
► Şişmanlık ve Diyet Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ülserde ve Kabızlıkta Diyet Tedavisi Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Reaktif Hipoglisemide Diyet Tedavisi Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
► Aşırı Zayıflık ve Diyet Tedavisi Dyt.Perran AYDEMİR
► Hipertansiyonda Tıbbi Diyet Tedavisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,057 uzman makalesi arasında 'Crohn Hastalığı ve Diyet Tedavisi Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:08
Top